0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

„Robotkutya”, mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Szűk két hete röppent fel a hír, miszerint a szingapúri hatóságok a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként „robotkutyával” hívják fel a parkokban sétálók figyelmét arra, hogy tartsanak távolságot egymástól. A feladatra az amerikai Boston Dynamics „Spot” névre hallgató robotját kezdték el használni: az eszköz az érzékelői segítségével, az esetleges ütközéseket elkerülve közlekedik az emberek között, miközben „felmondja” nekik az előre telepített figyelmeztetést.

A fejlesztésben fantáziát látott egy új-zélandi robotikai vállalat, a Rocos is, amely a fejlesztőkkel együttműködve azzal kísérletezik, hogyan lehetne kiaknázni a mezőgazdaságban is a „Spot”-ban rejlő lehetőségeket.

A techcég egy, a Youtube-csatornájára feltöltött videóban látható, ahogy a „roboteb” gyümölcsösökben teszi a dolgát, vagy éppen juhokat igyekszik egyben tartani. Tegyük hozzá: „Spot” látszólag nehezen tud lépést tartani a nyájjal, ugyanakkor ne feledjük, egyelőre ez még csak a tesztelési fázis.

youtube://v/RBLnAhzPpTQ

A fejlesztők hangsúlyozzák, a robot képes egyedül, a többi hasonló eszközzel összehangolva dolgozni, miközben folyamatosan szolgáltatja az adatokat a felhasználónak, illetve az sem utolsó szempont, hogy a nehéz terepviszonyok közepette is elboldogul. Hangsúlyozzák, az ehhez hasonló eszközök a jövőben fontos szerepet tölthetnek majd be a gazdálkodásban, enyhítve a munkaerőhiányt, növelve az élelmiszer-előállítást hatékonyságát.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: farminguk.com