Back to top

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Folytatódott az évszaknak megfelelő, de kissé változékony időjárás. Az időnként a Kárpát-medencébe betörő hidegfrontok erős széllel, de nagyobb mennyiségű csapadék nélkül vo

nultak át az országon. Továbbra is az aszály az uralkodó, hatása szinte minden növénykultúrában érezteti hatását. Növényegészségügyi szempontból jelen helyzetben a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már kisebb mennyiségű csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat.

Az almástermésű növények az intenzív hajtásnövekedés szakaszában vannak, a terméskezdemények mogyoró nagyságúak. A kórokozók közül továbbra is a lisztharmatfertőzés szekunder tünete dominál, a kezeletlen vagy elhanyagolt ültetvényekben a fertőzés a hajtásvégek akár 50%-át is érintheti. Az almafa-varasodás levéltünetei a több csapadékot élvező tájegységekben erősödtek elsősorban, ott a fertőzés enyhe tünetekkel a levelek 1-5%-át érinti. Már

a terméskezdemények is fertőzésre fogékony állapotban vannak, ezért mindkét kórokozó ellen intenzív védekezés javasolt.

Az almamoly rajzása a változékony időjárás ellenére továbbra is folyamatos, emiatt a peterakás és a lárvakelés is rendszeres védekezést indokol. A levéltetű-fertőzés üteme most lelassult, de a rejtettebb életmódot folytató vértetű telepei folyamatosan jelennek meg a friss hajtások környezetében. Levélaknázó molyok friss tünetei most nem figyelhetők meg.

Keleti gyümölcsmoly által károsított őszibarackhajtás
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása ültetvényenként változóan, de továbbra is intenzív. A csapdázott hím lepkék száma időjárástól függően változik, de még így is nagy. Őszibarackban a keleti gyümölcsmoly hernyói által károsított hajtásvégek aránya 1% körüli, de tekintve a folyamatos imágórajzást, ez még emelkedő tendenciára utal. A levéltetű-fertőzés erősödését most a cseresznye- és meggyültetvényekben lehet megfigyelni, ahol a hajtásvégek 2-5%-án lehet kolóniákat találni.

A cseresznyelégy rajzása a változékony időjárás hatására továbbra sem erősödött, változás a közeljövőben várható

ennél a kártevőnél. A rajzás mértékéről ültetvényenként kell meggyőződni a fákra kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokkal.

Borsóban és burgonyában a levéltetű-fertőzés erősnek mutatkozik, burgonyánál ez csaknem a növényállomány egészét érinti, de a borsólevéltetű-fertőzés sem sokkal alacsonyabb a bimbókon és virágokon.

A borsón most kell ellenőrizni a lisztharmat és a rozsda első tüneteit, mert a betegségek elhatalmasodása nagy terméskiesést okozhat.

A szőlő hajtásnövekedése igen heterogén, arasznyitól 50 centiméteresig mindenféle hajtáshosszal találkozhatunk. A fürtkezdemények növekedése folyamatos. A lisztharmatfertőzés tüneteit már több ültetvényben megtalálták a levelek fonákán. A peronoszpóra- és a feketerothadás-fertőzés esélyét a száraz időjárás blokkolja, de a hőmérséklet lehetővé tenné a betegségek terjedését. A levélatkák kártétele egyes érzékeny fajtákon látványos tüneteket produkál, a fertőzést meg kell állítani a további károk elkerülése érdekében.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Beszélő rózsacsokor

A hongkongi székhelyű Cooltec Electronics cég kifejlesztett egy intelligens, virágcsokorban elhelyezhető készüléket, amelyre közvetlenül, vagy okostelefon segítségével lehet szerelmes üzeneteket letölteni.

Krízisintézkedések: igények és realitások a szőlő-bor ágazatban

Az elmúlt időszak a legtöbb szőlőtermelőt és borászatot komoly kihívás elé állította. Az ültetvényekben a tavaszi aszály, valamint a 3 alkalommal is beköszönő fagy legalább annyira megérinthette a szőlőtermelőket, mint a koronavírus miatti veszélyhelyzeti intézkedések a borászatokat.

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Egységes akkumulátorszabványt vezetnek be kéziszerszámgép gyártó vállalatok

Közös akkumulátorszabvány alkalmazása érdekében technológiai együttműködésre lépett számos szerszámgép, kéziszerszám és kertigép gyártó vállalat a német Bosch technológiai konszern vezetésével.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Növények, amelyek elnyelik a káros sugarakat

Törökországban is sok cég munkavállalója dolgozott otthonról a Covid-19-járvány miatt. Az otthoni munkavégzéshez mindenki többet használta a telefonját és laptopját, és sokan aggódtak az eszközök által kibocsátott sugárzás miatt, ezért megugrott a pozsgás növények kereslete.

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.