Back to top

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Folytatódott az évszaknak megfelelő, de kissé változékony időjárás. Az időnként a Kárpát-medencébe betörő hidegfrontok erős széllel, de nagyobb mennyiségű csapadék nélkül vo

nultak át az országon. Továbbra is az aszály az uralkodó, hatása szinte minden növénykultúrában érezteti hatását. Növényegészségügyi szempontból jelen helyzetben a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már kisebb mennyiségű csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat.

Az almástermésű növények az intenzív hajtásnövekedés szakaszában vannak, a terméskezdemények mogyoró nagyságúak. A kórokozók közül továbbra is a lisztharmatfertőzés szekunder tünete dominál, a kezeletlen vagy elhanyagolt ültetvényekben a fertőzés a hajtásvégek akár 50%-át is érintheti. Az almafa-varasodás levéltünetei a több csapadékot élvező tájegységekben erősödtek elsősorban, ott a fertőzés enyhe tünetekkel a levelek 1-5%-át érinti. Már

a terméskezdemények is fertőzésre fogékony állapotban vannak, ezért mindkét kórokozó ellen intenzív védekezés javasolt.

Az almamoly rajzása a változékony időjárás ellenére továbbra is folyamatos, emiatt a peterakás és a lárvakelés is rendszeres védekezést indokol. A levéltetű-fertőzés üteme most lelassult, de a rejtettebb életmódot folytató vértetű telepei folyamatosan jelennek meg a friss hajtások környezetében. Levélaknázó molyok friss tünetei most nem figyelhetők meg.

Keleti gyümölcsmoly által károsított őszibarackhajtás
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

A csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása ültetvényenként változóan, de továbbra is intenzív. A csapdázott hím lepkék száma időjárástól függően változik, de még így is nagy. Őszibarackban a keleti gyümölcsmoly hernyói által károsított hajtásvégek aránya 1% körüli, de tekintve a folyamatos imágórajzást, ez még emelkedő tendenciára utal. A levéltetű-fertőzés erősödését most a cseresznye- és meggyültetvényekben lehet megfigyelni, ahol a hajtásvégek 2-5%-án lehet kolóniákat találni.

A cseresznyelégy rajzása a változékony időjárás hatására továbbra sem erősödött, változás a közeljövőben várható

ennél a kártevőnél. A rajzás mértékéről ültetvényenként kell meggyőződni a fákra kihelyezett sárgászöld ragacsos fogólapokkal.

Borsóban és burgonyában a levéltetű-fertőzés erősnek mutatkozik, burgonyánál ez csaknem a növényállomány egészét érinti, de a borsólevéltetű-fertőzés sem sokkal alacsonyabb a bimbókon és virágokon.

A borsón most kell ellenőrizni a lisztharmat és a rozsda első tüneteit, mert a betegségek elhatalmasodása nagy terméskiesést okozhat.

A szőlő hajtásnövekedése igen heterogén, arasznyitól 50 centiméteresig mindenféle hajtáshosszal találkozhatunk. A fürtkezdemények növekedése folyamatos. A lisztharmatfertőzés tüneteit már több ültetvényben megtalálták a levelek fonákán. A peronoszpóra- és a feketerothadás-fertőzés esélyét a száraz időjárás blokkolja, de a hőmérséklet lehetővé tenné a betegségek terjedését. A levélatkák kártétele egyes érzékeny fajtákon látványos tüneteket produkál, a fertőzést meg kell állítani a további károk elkerülése érdekében.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.