Back to top

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

A dolgozó méhek fejlődéséhez 21 napra van szükség, ezalatt az időszak alatt a petéből, álca, majd abból báb lesz, hogy a folyamat végén a viasszal lefedett és védett fiasításból kirágja magát egy dolgozó méh. A méhanyának mindehhez rövidebb időre, 16 napra van szüksége. A méhherének ezzel szemben hosszabb időre 24-25 napra.

A folyamat részletei is érdekesek.

A méhanya testének elhagyása során a petére egy feromon bevonat kerül, amiről a rendőr méhek - ilyen munkát is ellátnak a dolgozók - tudni fogják, hogy nem egy másik dolgozó rakta le.

Amint egy dolgozó petéjét - amennyiben van méhanya a családban, ez ritkán fordul csak elő - megtalálják a sejtekben, a “rendőrök”, azonnal felfalják. Ezzel biztosítják, hogy ne álanyától származó hereméhek fejlődjenek a fiasításban. De ezzel az anya génállományának megőrzését is segítik.

Petéző méhanya udvartartással
Fotó: Hevesi Mihály

Egy petét rizs-nagyságúnak szoktunk jellemezni, de a peték vagyis a méhanya tojásai valójában kisebbek: 1,2-1,8 mm hosszúak illetve 0,4 mm szélesek és 0,12-0,22 mg súlyúak.

A méhek családjában a pete mérete fordítottan arányos a lerakott peték számával. Tehát a legtöbb fadongó nagy petét rak le, néhányuknál ez félujjnyi is lehet, de csak tízet rak le egész életében. Míg a házi méhek napi 2000 petét is lerakhatnak naponta.

A méhek petéi általában kisméretűek, és a kezdeti stádiumban az álcák sem nagyok, ami lehetővé teszi a dajka-méheknek, hogy folyamatosan táplálják őket.

A pete puha és egy rugalmas héj burkolja. A petében a megtermékenyített ovum található, melyet a "tojássárgája" vesz körül. A petesejt differenciálódása beindul és lassan kialakul az embrió. A folyamat alatt a pete görbülni kezd és végül oldalra fordul. A méhészek ebből tudják megállapítani, hogy egy pete friss vagy már három esetleg több napos. Persze a pete fekvéséből nem lehet százszázalékosan megállapítani ezt, hiszen már a lerakásnál is elfeküdhet vagy a keret rázása során más pozíciót vehet fel. Az álca kikelése előtt a „tojáshéj” áttetsző lesz és a trachea hálózat fehér vonalkái láthatóvá válnak.

Míg más rovarok álcái széttörik a héjat a petéből való kikelés során, a méhek álcái feloldják és a bábokból később kifejlődő méhek felszívják azt. A sejtek fenekén nem találunk „petehéjakat”.

Az álca kikelése általában három nap múlva zajlik le, de a magzat fejlődése a petében hőmérséklettől függően 48 és 144 óra között mozog. A kelés során a pete elveszti eredeti súlyának 30%-át. Az újonnan kikelt álcát ezután a méhek folyamatosan etetik a bábozódásig.

Forrás: 
Az American Bee Journal 2020/5 -ös száma alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Rajzás: átok vagy áldás?

Vitathatatlanul a rajzás az egyik legnagyobb „zavar" a méhcsalád méztermelő folyamatában. Éppen ezért a méhészkedés modernizálódása óta a rajzásgátlás az egyik legnagyobb kihívás a méhész számára. Rengeteg módja ismert ennek, ami egymagában is mutatja, hogy valójában egyik sem tökéletes, különben nem lenne ennyiféle ilyen irányú kísérlet. E témáról olvashatnak írásomban.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.