Back to top

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

A dolgozó méhek fejlődéséhez 21 napra van szükség, ezalatt az időszak alatt a petéből, álca, majd abból báb lesz, hogy a folyamat végén a viasszal lefedett és védett fiasításból kirágja magát egy dolgozó méh. A méhanyának mindehhez rövidebb időre, 16 napra van szüksége. A méhherének ezzel szemben hosszabb időre 24-25 napra.

A folyamat részletei is érdekesek.

A méhanya testének elhagyása során a petére egy feromon bevonat kerül, amiről a rendőr méhek - ilyen munkát is ellátnak a dolgozók - tudni fogják, hogy nem egy másik dolgozó rakta le.

Amint egy dolgozó petéjét - amennyiben van méhanya a családban, ez ritkán fordul csak elő - megtalálják a sejtekben, a “rendőrök”, azonnal felfalják. Ezzel biztosítják, hogy ne álanyától származó hereméhek fejlődjenek a fiasításban. De ezzel az anya génállományának megőrzését is segítik.

Petéző méhanya udvartartással
Fotó: Hevesi Mihály

Egy petét rizs-nagyságúnak szoktunk jellemezni, de a peték vagyis a méhanya tojásai valójában kisebbek: 1,2-1,8 mm hosszúak illetve 0,4 mm szélesek és 0,12-0,22 mg súlyúak.

A méhek családjában a pete mérete fordítottan arányos a lerakott peték számával. Tehát a legtöbb fadongó nagy petét rak le, néhányuknál ez félujjnyi is lehet, de csak tízet rak le egész életében. Míg a házi méhek napi 2000 petét is lerakhatnak naponta.

A méhek petéi általában kisméretűek, és a kezdeti stádiumban az álcák sem nagyok, ami lehetővé teszi a dajka-méheknek, hogy folyamatosan táplálják őket.

A pete puha és egy rugalmas héj burkolja. A petében a megtermékenyített ovum található, melyet a "tojássárgája" vesz körül. A petesejt differenciálódása beindul és lassan kialakul az embrió. A folyamat alatt a pete görbülni kezd és végül oldalra fordul. A méhészek ebből tudják megállapítani, hogy egy pete friss vagy már három esetleg több napos. Persze a pete fekvéséből nem lehet százszázalékosan megállapítani ezt, hiszen már a lerakásnál is elfeküdhet vagy a keret rázása során más pozíciót vehet fel. Az álca kikelése előtt a „tojáshéj” áttetsző lesz és a trachea hálózat fehér vonalkái láthatóvá válnak.

Míg más rovarok álcái széttörik a héjat a petéből való kikelés során, a méhek álcái feloldják és a bábokból később kifejlődő méhek felszívják azt. A sejtek fenekén nem találunk „petehéjakat”.

Az álca kikelése általában három nap múlva zajlik le, de a magzat fejlődése a petében hőmérséklettől függően 48 és 144 óra között mozog. A kelés során a pete elveszti eredeti súlyának 30%-át. Az újonnan kikelt álcát ezután a méhek folyamatosan etetik a bábozódásig.

Forrás: 
Az American Bee Journal 2020/5 -ös száma alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Nagyító alatt az állatok szállítása

Az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állít fel, amely az állatok szállításának hiányosságait vizsgálja, ennek során arra lesznek kíváncsiak, hogy a tagállamok hogyan hajtják végre az uniós jogszabályokat.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Rajzás: átok vagy áldás?

Vitathatatlanul a rajzás az egyik legnagyobb „zavar" a méhcsalád méztermelő folyamatában. Éppen ezért a méhészkedés modernizálódása óta a rajzásgátlás az egyik legnagyobb kihívás a méhész számára. Rengeteg módja ismert ennek, ami egymagában is mutatja, hogy valójában egyik sem tökéletes, különben nem lenne ennyiféle ilyen irányú kísérlet. E témáról olvashatnak írásomban.