0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sikeres volt az egységes támogatási kérelmek beadása

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig.

A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során. Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka, addig 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével a gazdálkodók, közel annyit, mint 2019-ben (113 581 darab).

Ezekkel együtt a magyarországi gazdálkodók összesen 166 903 darab egységes kérelmet adtak be a Magyar Államkincstárhoz, amely alig 1,2 százalékkal marad el a múlt évi eredménytől.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. A halasztás mellett döntött országok részeredményeit illetően elmondható, hogy eddig Angliában a tavalyi kérelmek számának alig 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt hazánkkal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelem került befogadásra, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677 darab). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Itt 24 494 darab kérelmet adtak be, amely csupán 107 darabbal maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

Magyarország betartva a meghatározott határidőket, időben megteremtette a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételeit, amelynek első, meghatározó szakasza nemzetközi összehasonlításban is kiváló eredménnyel zárult.

Ebben nélkülözhetetlen szerepe volt – ahogy az utóbbi években mindig – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkavállalóinak.

Forrás: NAK sajtóközlemény