0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tigrisek hurokcsapdában

A tigrisek mintegy 2 millió évvel ezelőtt jelentek meg földünkön, s a Kaszpi-tenger környékétől egészen az orosz Távol-Keletig hatalmas területet népesítettek be. Elterjedésüket nagyban befolyásolta a különböző vadmarha-, szarvas- és disznófajok megjelenése, elterjedése. Úgy tűnik, ez a kétmillió éves történet hamarosan véget ér…

[[{„fid”:”86856″,”view_mode”:”wysiwyg”,”fields”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_source[und][0][value]”:”Tóth Zsigmond”},”type”:”media”,”field_deltas”:{„1”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_source[und][0][value]”:”Tóth Zsigmond”}},”attributes”:{„class”:”media-element file-wysiwyg image–right image–third”,”data-delta”:”1″}}]]Az viszonylag köztudott, hogy a XX. század katasztrofális csapást mért a tigrisekre. A tűzfegyverek tökéletesedésével s a prémkereskedelem fejlődésével az állatokat halomszám ölték meg, így ekkor pusztult ki a bali és a kaszpi tigris. Sokáig az állatkertek mutatkoztak a faj egyetlen mentsvárának, ahol viszont hosszú évtizedeken keresztül nem törődtek alfajtiszta tenyésztésével. A legkisebb termetű alfajok közé tartozott a bali tigris, melynek egyik utolsó élő példánya hosszú ideig élt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol párt kapott, egy bengáli tigrist. A frigyből kölykök is születtek. Szerencsére ma már az állatkertekben szinte kizárólag csak alfajtiszta egyedeket tartanak, az alfajhibridek, az úgynevezett állatkerti vagy cirkuszi tigrisek mára immár nemigen fordulnak elő.

Tigrisből ma több él fogságban, mint a szabadban, s azok, melyek még mindig a vadon lakói, úgy tűnik, egyre veszélyeztetettebbé válnak.

Az ezredforduló óta Kína tigriscsont-igényét a dél-afrikai tenyésztett oroszlánokból nyert csontokból egyre inkább ki tudják elégíteni, hiszen az oroszlán és a tigris anatómiája megtévesztésig hasonlít. Szerencsére egy újabb tendencia is megfigyelhető: a felvilágosításnak köszönhetően Kínában már nem növekszik a tigriscsont iránti igény. Ugyanakkor egy újabb katasztrófa fenyegeti a fajt: az elmúlt években fillérekbe kerülnek a szintetikus anyagból készült hurokcsapdák, melyekből egy ember egy nap alatt akár több százat is ki tud helyezni a vadonba. A csapdák nem válogatnak az áldozatokban, s másodpercek alatt a tigriseknek is komoly sérüléseket tudnak okozni. A kelepcébe esett állat hosszas szenvedés után múlik ki. Ezeket a hurokcsapdákat általában a bozóthúsállatok begyűjtésére használják, de a kegyetlen szerszámoknak az összes ott élő nagyobb madár- és emlősfaj áldozatául eshet.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság