Back to top

Vadászati Világkiállítás: csoda a sívó homokon

Alig másfél kilométerre a trianoni határtól, Tompa közelében, Sáskalaposon avatott emlékerdőt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Az állami erdészet egy hektárnyi erdő telepítésével emlékezett a Magyarországon 50 évvel ezelőtti tartott Vadászati Világkiállításra, s egyben fel kívánja hívni a figyelmet a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.

„Ember és táj, erdő és vad ezer szállal kapcsolódik egymáshoz” - hívta fel a figyelmet Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, hogy mindez szerves egységet alkot. A szakember kiemelte, azon a száraz homokon, amin gazdálkodnak, az erdőt és a vadat pátyolgatni, óvni kell. Nem véletlen, hogy területükön a dám, mint szárazságtűrő vadfaj otthonra lelt, ám az élőhely fejlesztésért mindent meg is tesznek. A gazdaság számára fontos szempont, hogy az erdő s a vad egyensúlyba kerüljön, harmóniában éljen egymással.

Emlékoszlop avatás : Sulyok Ferenc, Bányai Gábos és Bors Richárd
Fotó: viniczai

Napjainkra a népesség növekedése, a társadalmi munkamegosztás egyre jobban eltávolította az embert természetes környezetétől, ezzel párhuzamosan azonban egyre erősödik az erdő közjóléti - turisztikai - célú látogatásának igénye is. Csatlakozva a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészítő rendezvényeihez, az „Egy a Természettel” Nonprofit Kft. közvetlen kezdeményezésére és támogatásával, 1,08 hektár nagyságú, változatos fafajösszetételű (kemény és lágy lombos fafajok, fenyő elegyítéssel), szegélyében díszítő virágzatú és lombozatú cserjékből álló, közjóléti rendeltetésű parkerdőt hoztak létre, amelynek elsődleges funkciója az ide látogatók természethez való kapcsolatát erősíteni, felüdülését és kikapcsolódását szolgálni.

Az emlékerdőt Tompa községhatárban, a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének központja és vadászháza közelében ültették el.

Ezek az eddig mezőgazdasági hasznosítású földterületek közvetlenül szomszédosak a Sáskalaposi Parkerdővel és azzal a sportpályával, amely 2013-óta ad otthont a KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületén, illetve a szomszédos vadásztársaságok területén elejtett dámbikák trófeaszemléjének.

Ezen rangos esemény fényének növelésén túl a parkerdő az erdészethez látogatók, iskolás vagy óvodás csoportok természethez való kapcsolatát, az itt megvalósítható oktatáson és szemléletformáláson keresztül fogja szolgálni. Az emlékerdő szervesen kapcsolódik a már meglévő Sáskalaposi Parkerdőhöz és annak objektumaihoz, tovább növelve annak turisztikai vonzerejét is. Az új parkerdő súlyponti helyén kialakításra került egy kisebb tisztás, amely emlékoszloppal és pihenőpaddal növeli az erdőesztétikai élményt.

Jelképes faültetés
Fotó: viniczai

Az „Egy a Természettel Világkiállítás Emlékerdő” helyének kiválasztását az érintett vadgazdálkodási egység kimagasló eredményei is motiválták. A KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületén a szakszemélyzet által végrehajtott, elsősorban az élőhelyre és a vadállományra gyakorolt folyamatos fejlesztés eredményeképpen, minőségét tekintve különleges dámállomány jött létre, a „Balotaszállási-kelebiai” dámszarvas populáció a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is felvételt nyert.

Az emlékerdővel minden érdeklődő gazdagodik, aki fogékony a természet által nyújtott szépségekre és értékekre, ahol reményeik szerint az erdő és a vad rövid időn belül magára talál.

Bors Richárd, a „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szakmai igazgatója köszöntőjében kiemelte, tavaly december óta ez a negyedik emlékerdő avatás, ami jól mutatja az erdészek elkötelezettségét a szakma iránt. Mint hangsúlyozta, az erdészek a természet őrzői, s a világkiállítással szeretnék bemutatni, milyen szakmai munkát végeznek.

Bányai Gábor, országgyűlési képviselő rámutatott, kis fák, melyekről még nem tudjuk, mennyi széndioxodot kötnek meg, s mennyi oxigént termelnek. Az Alföld legerdősültebb vidékén sem mondhatunk le az erdőtelepítésről. Ám nem csak tágabb értelemben vett asznát kell tekinteni, hanem a gazdasági jelentőségét, amely hozzájárul az emberek helybenmaradásához is. „A magyar erdész a világ egyik legfelkészültebb szakembere” - magyarázta az országgyűlési képviselő, hogy az ’56 után Kanadába menekült fiatalok tették le az alapjait a korszerű erdőgazdálkodának. Ám nem csak a tengerentúlon, hanem a sívó homokon is csodát tudtak és tudnak tenni a magyar erdészek.

A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium vadászkürt együttese
Fotó: viniczai

A rendezvényhez a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium vadászkürt együttese adott keretet, az esemény részeként avatták fel Jóni Antal fafaragó alkotását, majd az ünnepség jelképes faültetéssel végződött.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.

Csütörtöktől vetítik a mozik a Vad erdő, vad bércek című díjnyertes természetfilmet

Az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-tól látható a mozikban.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.