0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Legalább kétszer annyi mikroműanyag-részecske is lehet az óceánokban, mint azt a korábbi vizsgálatok kimutatták – írja a hvg.hu. A műanyagszennyezés ráadásul komoly hatással van a tengeri élőlényekre: a brit Plymouth kutatólaboratórium vizsgálata arra is felhívta a figyelmet, hogy a kis részecskék ugyanakkorák, mint azok a zooplanktonok, mint ami a tengeri élőlények táplálékául szolgálnak.

„A vizekben lévő mikroműanyag-koncentrációt eddig mérhetetlenül alábecsültük” – összegezte eredményeiket Pennie Lindeque professzor, a kutatás egyik vezetője a Guardiannek.

Ennek oka, hogy a mikroműanyagokat a legfinomabb, legsűrűbb hálók sem tudják megfogni, így sokkal nagyobb lehet a szennyezés tényleges mértéke.

A Lindeque vezette kutatás során a brit és amerikai partok mellett mérték a szennyezés mértékét, ahol a tudósok 100, 333 és 500 mikrométer sűrűségű hálóval szűrték a vizet. (Egy milliméter 1000 mikrométer egyébként.) A 100 mikrométeres háló tízszer több részecskét fogott meg, mint az 500-as és két és félszer többet, mint a 333-as – utóbbival szűrték eddig a vizet a mikroműanyag-szennyezést mérő vizsgálatok során.

Forrás: hvg.hu/Guardian