Back to top

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

A növények tökéletes természetes légkondicionáló berendezések. Vizet tárolnak, majd megfelelően adagolva elpárologtatják, miközben hűtik a környezetüket. Egy beültetett buszmegálló tető, virágtenger a garázs tetején, vagy akár egy épület növényektől zöldellő homlokzata nem csak gyönyörű. Az ilyen zöld felületek pozitívan hatással vannak a környezetünkre:

a növények táplálékot és élőhelyet biztosítanak a rovarok számára, heves esőzések során tehermentesítik a csatornarendszert,

kiszűrik a szennyező anyagokat és a finom port a levegőből, és megkötik a szént. Emellett a növények javítják az épületek hőszigetelését és hangszigetelését. 

Sempervivum arachnoideum
Fotó: Wikipedia
A zöld tetők telepítése egyre egyszerűbbé válik a kertészeti ágazat kreatív megoldásainak köszönhetően. A kertészek elsősorban alacsony évelő növényekből dolgoztak ki ültetési koncepciókat, figyelve arra is, hogy azok kevés gondozást igényeljenek. A szakemberek szerint a Sempervivum fajok ideálisak ezekre a célokra, de a párna vagy mohaszerűen növekedő fajok, valamint Sedum fajták is alkalmasak tetőkertek beültetésére.

Több millió növény évente

A németországi Issumban található Viehweg kertészet Sedum fajták szaporítására szakosodott. A családi vállalkozást már a negyedik kertész generáció vezeti, évente több millió növényt termesztenek 20 hektáros termesztő üzemükben. Ezek a fajták pozsgás növényekként képesek túlélni a száraz előhelyeken.

A tulajdonos, Thomas Vieweg szerint öntözni sem szükséges, mivel a fajták vastag leveleikben tárolják a nedvességet, így még a hosszabb ideig tartó hőséget és aszályt is elviseli.

Színes, esztétikus zöld tető létrehozásához 20 különböző Sedum fajtát ültetnek vegyesen a 40x60 cm-es növénytartókba.

Alig kell gondozni

Négyzetméterenként 240 darab növény is elhelyezhető. Körülbelül négy hónap alatt benövik a felületet, és miután meggyökeresedtek egy ilyen növényközösség évtizedekig élhet. A kertészet által beültetett kész „növénykazettákat” egyszerűen el lehet helyezni tetszőleges darabszámban egy lapos tetőre, például egy bicikli tároló vagy buszmegálló tetejére - és kész is a szép és tartós növénybeültetés. A zárt növénytakaró megakadályozza a fűfélék és a különböző gyomnövények szaporodását. A karbantartás minimális - a normál zöldtetőhöz hasonlóan, évente egy ellenőrzés elegendő a nem kívánatos részek eltávolításához, és a hosszú hatású műtrágya kijuttatásához. Ezenkívül nem szükséges semmi egyéb speciális ismeret ahhoz, hogy a kihasználatlan területeken új élőhelyek hozzunk létre.

A Thomas Viehweg növényeivel zöldített buszmegállók számára a WSM fémgyártó kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a zöldtető kazettákat. Ez is remekül példázza, hogy együttműködéssel milyen nagyszerű újításokat lehet létrehozni.

A zöldtetőkkel hatákonyan lehet védekezni a nyári forróság ellen, miközben táplálékul szolgálnak a rovaroknak.
Fotó: www.wikipedia.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

Nagy területi különbségek a talajnedvességben

Az aratásra száraz, meleg idő kellene, hogy optimális szemnedvesség alakulhasson ki és a keleten sokfelé sáros talajokra rá lehessen menni a gépekkel. Ugyanakkor a Dunántúlon már többfelé egyre jobban kiszárad a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.