Back to top

Álljt parancsoltak a mezőgépeken pózoló lájkvadászoknak

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az egyik népszerű közösségi platformon az olyan videók, melyekben ír fiatalok mutatnak be veszélyes "műsorszámokat" mezőgazdasági gépeken. Az ország gazdaszövetsége közleményben adott hangot felháborodásának.

A pekingi székhelyű ByteDance nevű vállalat alkalmazásának, a TikTok-nak mára már 1 milliárdnál is több felhasználója van a világban. Különösen a fiatalok – 10 és 25 év közöttiek – körében népszerű, ami a platform felhasználási lehetőségeit tekintve nem meglepő: a tagok rövid, jellemzően zenés videókat osztanak meg benne magukról, melyekkel igyekeznek minél több lájkot és követőt gyűjteni maguknak.

Az elismerés reményében sokan próbálnak valamilyen rendhagyó performanszszal előrukkolni, ugyanakkor olyanok is akadnak, akik látszólag veszélyérzet nélkül vetik bele magukat az effajta tartalomgyártás bugyraiba. Ezt bizonyítja egy ír agrárportál cikke is, melyben olvasható, hogy az elmúlt hetekben

Fotó: agriland.ie
egyre több olyan videó került fel a TikTok-ra, melyekben fiatalok mozgó mezőgazdasági gépeken, például traktorok motorháztetején állva, vagy éppen kotrógépek kanalaiban üldögélve mutatnak be valamilyen „műsorszámot”.

Az Ír Gazdaszövetség (IFA) elnöke, Tim Cullinan ennek kapcsán azt nyilatkozta, szégyenletes, hogy egyesek ilyen mértékben fittyet hánynak a veszélyekre, annál is inkább, mivel idén már nyolc halálos baleset történt az ír gazdaságokban. Emellett a gazdálkodók felelősségét is hangsúlyozta, hiszen ahogy mondta, egyértelművé kell tenniük az alkalmazottaik számára, hogy milyen veszélyekkel jár az ilyesfajta „játék”.

Éppen ezért az IFA nyilatkozatot adott ki, melyben arra kérik a gazdákat, fokozottan figyeljenek oda a biztonsági előírások betartására, s lehetőségeik szerint minimalizálják a baleseti kockázatokat.

Forrás: 
agriland.ie

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Az angus szarvasmarhákban találta meg számítását a fiatal gazda

Új, havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk útjára a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain: ebben olyan gazdaságokról írunk, melyeket fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. A sorozat első cikkében az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdasággal foglalkozunk. Ízelítőnk következik.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.

Elkészült a CLAAS tízezredik rizskombájnja Indiában

Tavasz elején gördült ki a tízezredik Crop Tiger 30 Terra Trac rizskombájn a CLAAS indiai Morindában működő gyárából. A kombájn sok másik délkelet-ázsiai országban is népszerű.

A sörért adatokkal is kell fizetni

Az Egyesült Királyságban még csak most tervezik a koronavírusjárvány miatt hozott intézkedések feloldását. Terveik szerint július 4-től megnyithatnak a társadalmi élet kedvelt színterei a pub-ok. A kiszolgálásban komoly változás történik majd, ugyanis a kedves vendégnek mielőtt leguríthatná megszokott sörét, meg kell adnia a nevét és az elérhetőségét is.