0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Az elemzés szerint 2040-ben a mai 267 ezer helyett csak nagyjából 100 ezer termelő gazdaság lesz, amelyek átlagos mérete a jelenlegi 62,4 hektárról 160 hektárra nő. A modernizálás és a digitalizáció következtében a mostani munkavállalók felére, 325 ezer főre lesz szükség a termeléshez a német agráriumban, és ezen a létszámon belül is nő a külső foglalkoztatású speciális szakemberek száma. A gazdaságok irányításában továbbra is fontos szerepet játszanak a tulajdonosok, de emellett a nagyobb, tőkeintenzívebb gazdaságok irányításában egyre több lesz a professzionális vállalkozók aránya.

A DZ Bank tanulmánya szerint 2040-re a mostani 27 ezerről 45 ezerre nő az ökológiai gazdálkodást folytatók száma, az ökogazdálkodással művelt területek aránya pedig elérheti az összes mezőgazdasági művelésű terület 20 százalékát.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Eilbote 2020/9