Back to top

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Az eseményre virtuális sajtótájékoztató keretében került sor, ahol Ruud Kaagman, a cég globális paradicsom termékfelelőse volt a vendéglátónk. Megtudhattuk tőle, hogy

a Syngenta több mint 20 nemesítési programot futtat,

az egyikben a legkorszerűbb, high-tech üvegházba való fajtákkal foglalkoznak. Napjainkban nemcsak a koronavírus miatt nem szabad személyesen fölkeresni a termesztő-létesítményeket, hanem a terjedőben lévő paradicsom barna termésráncosodás (ToBRFV) vírus miatt sem, de remélik, hogy hamarosan személyesen is látogatható lesz a létesítmény.

A Yoom fajta lett az idén a Fruit Logistica legjobb fajtaújdonsága
A Yoom fajta lett az idén a Fruit Logistica legjobb fajtaújdonsága
Fotó: Syngenta
A korszerű létesítményt részben mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket. Mint Haoyang Duo nemesítő hangsúlyozta, különösen fontos, hogy az új fajtajelölteket a legkülönbözőbb körülmények közt tudják értékelni, így változatos környezetben termeszthető fajtákat tudnak létrehozni. A vizsgálatok során mérik a bogyók méretét, súlyát, cukor- és savtartalmát, lémennyiségét és egy sor más tulajdonságot.

Jelenleg 800 paradicsomfajta található az üvegházban, referenciafajták, kereskedelmiek és bejelentés előtt álló hibridek.

A tervek szerint több mint ezer paradicsomfajtát mutatnak majd be. Már sejthető a nagy számok alapján, hogy nagyon sokféle paradicsom látható a Maaslandban fölépült üvegházban: fürtös, koktél, bébiszilva, cseresznye és hagyományos bogyós típusok, azokon belül pedig sok színváltozat a pirostól a rózsaszínen át a sötétliláig és a fehérig.

Fajták a bemutatótérben
Fajták a bemutatótérben
Fotó: Syngenta
A fogadótér melletti bemutatóhelyiségben 20 fajtát lehet megkóstolni, például a Dubbo mini San Marzano-fajtát, az Arawak ökörszív paradicsomot, vagy a közelmúlt barnás színű újdonságát, a Kumatót, és jó pár fajtajelöltet.

Nemcsak termesztőket várnak a Tomato Vision létesítményben, hanem kereskedőket és fogyasztókat is, mert az értéklánc minden szereplőjével kapcsolatba kívánnak lépni, összekapcsolni, visszacsatolni a véleményeket, ami az egész iparág előnyére válik.

Fotó: Syngenta
Ezt jelzi a létesítmény hármas jelmondata, a fejleszt, inspirál és összeköt is, mondta Marie Legendre, a Benelux államokért felelős marketingvezető.

Egy új fajta létrehozása 5-7 évig tart, tehát célszerű ismerni az igényeket és felismerni a változásokat, amihez alkalmazkodni kell. Kérdésre válaszolva Arthur van Marrewijk északnyugat-európai termékfejlesztési vezető elmondta, hogy körülbelül ennyi idő múlva várható az új vírusbetegséggel szemben ellenálló hibrid bevezetése is. Már ismert a betegséggel szembeni rezisztencia forrása, de évek telnek el, amíg egy hibridbe beépítik ezt a kedvező tulajdonságot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.