0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Lassan enyhül a szárazság

Az elmúlt napok esőiből, záporaiból, zivataraiból több-kevesebb mindenhova jutott az országban, ami az idei száraz tavaszon nagyon sokat jelentett mind az ültetett, mind a természetes növényzet számára. Mivel a felgyülemlett csapadékhiány igen tetemes, ezért ezek a záporok még csak enyhítették a szárazságot, az aszály megszűntéhez további csapadékra van szükség.

A hét közepén ez főként a keleti országrészben várható, majd pénteken nyugaton van rá nagyobb esély, vasárnap és hétfőn pedig északkelet felől lehet komolyabb esőkre számítani. A nyári meleg a héten még várat magára.

A folytatásban is marad a változékony idő. A hét közepén is többfelé lesznek záporok, zivatarok, a Dunántúlon eső is lehet. A szombati nap ígérkezik szárazabbnak, ekkor csak elszórtan fordulhat elő csapadék, majd vasárnap északkelet felől éri el hazánkat egy csapadékzóna, melyből sokfelé eshet, egyelőre bizonytalan mennyiségű eső, zápor.

Összességében a jelenlegi számítások szerint a következő egy hétben az ország nagy részén 10-20 mm közötti csapadékmennyiség valószínű.

Jellemzően elég szeles marad az idő, gyakran lesz élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős a többnyire északias szél. A hőmérséklet továbbra is az ilyenkor megszokott értékek alatt várható. A hajnali minimumok 10 fok körül, vagy kevéssel ez alatt, a maximumok pedig 20 fok körül, a felhősebb, csapadékosabb tájakon kicsit hűvösebben alakulnak. Melegedésre a jövő hét közepétől van kilátás.

A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen átnedvesedett, ahol több esett, ott sárossá is vált. A felső 20 cm nedvességtartalma sokat javult az egy héttel ezelőttihez képest, de Budapest tágabb környezetében, és foltszerűen az Alföldön is még mindig 40% alatti.

A felső fél méteres rétegben is javulás tapasztalható, de itt a középső országrészben továbbra is nagy területen kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza a talaj.

A fél méternél mélyebb rétegekben még az őszi-téli tartalékoknak köszönhetően valamelyest jobb a helyzet, de folyamatos a nedvesség-vesztés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu