Back to top

A 17 millió forintos borjú

50 ezer euróért, mostani euróárfolyamon átszámítva nagyjából 17 millió forintért adott el egy wagyu borjút egy németországi állattartó – számolt be a példátlan szenzációról az agrarheute.com szaklap.

Wagyu bika Chilében
Fotó: Fernando Hartwig / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Az ominózus 14 hónapos borjú Alsó-Szászországban született, a Michael Looschen, illetve édesapja, Karl Heinz Looschen által fenntartott, kifejezetten wagyu szarvasmarhákra szakosodott gazdaságban. A wagyu (magyarul vagjúnak is írják) egy Japánból származó, rendkívül exkluzív húsmarhafajta. A hús és a zsír aránya és egymáshoz képesti elrendezése, illetve a zsír alacsonyabb olvadáspontja teszi egyebek között rendkívül értékessé a húsát.

Ahogy az agrarheute.com agrárhírportál beszámol róla, a wagyu.de online árverésen 10 ezer euróért hirdették meg a borjút, majd

egymásra licitáltak a vevők, és mindössze öt percig tartott az aukció,

mire 50 ezer eurónál elhangzott a virtuális „senki többet, harmadszor”.

„Volt ennek a borjúnak egy teljes testvére, amelyet ugyancsak figyelemre méltó összegért, több mint 40 ezer euróért adtunk el, ezért őérte is magas árra számítottunk” – osztotta meg az online lappal Michael Looschen.

És hogy mi az a három ismérv, ami alapján be lehet árazni egy wagyu szarvasmarhát, az a beszámoló szerint a méret, a hús márványozottsága és a tejhozam (utóbbi azért lényeges, mert a sajátján kívül rendszerint több borjú táplálását is rábízzák egy anyatehénre). A Looschenék gazdaságában születő állatok pedig mindhárom feltételnek elsőrangúan megfelelnek, mivel

a fajta csúcsgenetikáját használják a tenyésztésben.

Jelenleg 500 wagyu szarvasmarhát tartanak, amivel már így is Németország legnagyobb ilyen profilú gazdaságának számítanak, de a közeljövőben meg szeretnék duplázni az állománylétszámot – olvastuk a cikkben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

A kecsketartás csak távolról romantikus - Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet.

Tovább erősíti a tudatos vásárlói magatartást az Agrárminisztérium

A sertéshúsok esetében bevezetett jelölési előírás pozitív tapasztalatai alapján újabb termékkörökre terjesztette ki a származási ország egyértelmű jelölését az Agrárminisztérium - közölte Nagy István tárcavezető.

Az angus szarvasmarhákban találta meg számítását a fiatal gazda

Új, havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk útjára a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain: ebben olyan gazdaságokról írunk, melyeket fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. A sorozat első cikkében az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdasággal foglalkozunk. Ízelítőnk következik.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.