Back to top

Érkezhetnek az osztrák vendégvadászok

Miután a kormány március 27-én bejelentette a kijárási korlátozásról szóló szabályozó rendeletet, először a magyar vadászok ijedtek meg egy pillanatra, hogy nem mehetnek vadászni, majd miután mindenki megnyugodott, hogy erről szó sincs, arról viszont igen, hogy külföldi vendégvadászok nem jöhetnek be az országba, a vadászatra jogosultak köreiben ismét kitört az aggodalom.

A 71/2020-as rendelet 5. paragrafusa alapján: „A kijárási korlátozás a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyása csak a rendeltben felsorolt kivételek (alapos indok) alapján lehetséges. (…) Ilyen alapos indoknak számít a rendelet alapján különösen a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység (…)”

Ezek alapján a Vadászkamara álláspontja szerint a vadászati jog gyakorlása a kijárási korlátozásról szóló rendelkezések szerint alapos indoknak minősül.

Így a vadászati jog gyakorlása egyfelől a hivatásos vadászok részéről mint munkavégzés, másfelől mint gazdasági (vadgazdálkodási), harmadrészt mint a mezőgazdasági munka megfelelő gyakorlását biztosító tevékenység a korlátozott időszakban is, a betartások előírásával gyakorolható.

Ennek értelmében a magyar vadászok egyéni vadászat során vadászhattak. Külföldi vadászok viszont továbbra sem léphették át a határt, ami gazdasági vonatkozásban sok vadászatra jogosultat érintett, mivel az őzbakvadászat bérvadásztatásával jelentős bevételhez juthattak volna.

Most azonban, több, mint két hónap után egyre inkább feloldják a veszélyhelyzet miatt létrehozott korlátokat.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye szerint az Ausztriából érkező állampolgárok ismét beléphetnek az országba, de csak abban az esetben, ha negatív teszttel rendelkeznek.

Ennek feltétele, hogy „a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki”.

Az őzbakvadászat még javában tart, az üzekedés még csak most jön, és ha figyelembe vesszük azt, hogy tavaly közel 30 ezer külföldi vadásznak mintegy fele Ausztriából jött, az őzbakidény vadgazdálkodási szempontból még koránt sem veszett ügy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Vadkár a szőlőben – kettőn áll a vásár

Ahol a vad jelen van, ott a vadkár valamilyen formája elkerülhetetlen. Ezért a kárért a vadászatra jogosult felelősséggel tartozik. Így van ez a szőlőültetvények esetében is, azonban a gazdák és a vadgazdálkodók között továbbra is rendszeres probléma, hogy a vad által okozott kárt ki fizeti meg. Több pincészetet, szőlőgazdát megkérdeztünk, a helyzetkörkép meglehetősen vegyes képet mutat.

Csaknem negyven ország jelezte már részvételi szándékát a jövő évi vadászati és természeti világkiállításon

Közel negyven ország jelezte már részvételét a jövő ősszel Magyarországon rendezendő vadászati és természeti világkiállításon - közölte az eseményt szervező iroda szakmai igazgatója kedden a Baranya megyei Martonfán.

Tudósok vizsgálják, hogy hatott az állatvilágra az emberi tevékenységek szüneteltetése

Egy brit vezetésű kutatócsoport vizsgálja, hogyan hatottak a koronavírus-világjárvány megállítására hozott korlátozások a vadon élő állatok világára - számolt be róla a BBC hírportálja.

Családi örökség

Egy nagy családban kivételes erő lakozik, különösen, ha a családtagok többségét a hivatása is összeköti. A népes Gyenes családban sincs ez másként. Egymás iránti szeretetük és tiszteletük mellett erős kapocs közöttük az erdő és természet iránti vonzalmuk.

Vadásztrófeák

A trófea megbecsülése szinte egyidős az emberiséggel. A sportban győzelmi jelkép, a vadászatban viszont teljesen mást jelent: a sikeres vadászat emlékét. Ezt az emléket a vad egészének vagy részének megfelelő tartósításával, ízléses kikészítésével őrizhetjük meg.

Kovács Zoltán: a vadászati turizmus nagy bevételt termelő ágazat

A vadászati turizmus nagy bevételt termelő ága a turizmusnak – hangsúlyozta Kovács Zoltán, az Egy a Természettel vadászati és természeti világkiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos hétfőn a közmédiának a tapolcai emlékerdő átadó ünnepségén.

„Tigrispótló” oroszlánok - túl sok a fogságban született nagymacska

Dél-Afrikában az oroszlántenyésztés igen jó üzletnek számít. Köztudott, hogy a faj igen jól szaporodik fogságban, annyira, hogy a XX. század második felében már gondot okozott az európai állatkertekben, cirkuszokban tartott példányok utódainak elhelyezése. Nem véletlen, hogy az 1990-es évektől gyakorta a nőstényekbe helyezett fogamzásgátló implantátummal vették elejét a nem kívánt kölyökáldásnak.

Vadkár az uszódi határban

Képünk a Bács-Kiskun megyei Uszód határában készült. A fotón látható őznek vélhetően gidája született itt az árpatáblában, mert nem menekült messzire tőlünk, s ahogy távolodtunk, vissza is tért.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.