Back to top

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

A metszéssel és hajtásválogatással beállított optimális vegetatív-generatív arány könnyen rossz irányba tolódhat el a virágzásig, ha a károsítók miatt csökken a levélzet asszimilációs képessége. Amennyiben a szükséges növényvédelem hosszabb időre elmarad, az a tőke egészségi állapotára, erőnlétére, élettartamára is kihatással lesz.

Rezisztens és toleráns fajták

Sok szőlőfajta már ellenálló vagy toleráns különféle betegségekre. Ez nagy előny a növényvédelmi tervezés szempontjából, hiszen az adott fajta vegyszerek nélkül is bizonyos ellenálló képességgel rendelkezik az adott betegségekkel szemben. Így az az elleni védekezés időzítése is kevesebb hibalehetőséggel járhat, és a növényvédelmi költség is alacsonyabb.

A rezisztens fajta teljesen ellenálló egy vagy több betegséggel szemben, a toleráns pedig megbetegszik ugyan, de az nem uralkodik el olyan mértékben a növényen, mint a hagyományos fajta esetén.

Természetesen figyelni kell, mert bizonyos években előállhatnak olyan időjárási körülmények, amelyek egyes kórokozók számára nagyon kedvezőek. Ilyenkor a toleráns fajtákat is permetezni kell a betegségek leküzdéséhez.

A lehető legkevesebb, de legjobban időzített permetezéshez ismerni kell a szőlő minden betegségét, az azoknak kedvező körülményeket, és a károsítók megjelenésének várható idejét. Ezek alapján éves permetezési terv készíthető, amit azért rugalmasan kell kezelni, hiszen ha az időjárási vagy más körülmények indokolják, akkor el kell térni a tervtől.

A permetezési fordulókat általában 10-14 naposra tervezzük, és a kijuttatott hatóanyagok összeállításánál és időzítésénél vegyük figyelembe a növényvédelmi előrejelzéseket, valamint az időjárási viszonyokat. Ha a gombabetegségek terjedésére kedvező időjárás közeledik, akkor azok ellen permetezzünk, de ugyanez vonatkozik a kártevőkre is, hiszen rajzásuk előre jelezhető. Jelentős növényvédelmi probléma föllépése esetén a fordulók közötti idő csökkenthető, illetve sok szer koktélban is kijuttatható, ami csökkenti az egyes kezelések költségét.

Hatóanyagok rotációja

Váltogassuk a hatóanyagokat, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása. Felszívódó szerrel csak erős fertőzés, vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál esetben és időjárási körülmények között a kontakt szereket túlsúlyba helyező technológia is megfelelő védelmet nyújthat.

Két felszívódó szerrel való permetezés után iktassunk be egy kontakt szert tartalmazó kört, ha az idő és a szőlő állapota engedi, vagy váltsunk más hatásmódú hatóanyagra.

A permetezés nem pótolja a zöldmunkákat, és ez fordítva is igaz, ám a zöldmunkák hatékonyabbá, eredményesebbé teszik a permetezést. A tőkefejet tisztítsuk, a vízhajtásokat vágjuk ki, gondoskodjunk róla, hogy a lombozat szellős legyen. Azzal, hogy a légmozgás megfelelő a levelek között, sokat tehetünk a gombabetegségek visszaszorításában. Ugyanez igaz a sorok gyomirtására is: érdemes kapálni, ami bár munkaerő-igényes, de ha a sor gyomos marad, az fenntartja az állandó páraellátást a gombák fejlődéséhez.

A lombtrágya hatékonysága

Szükség esetén a vegyszeres permetezésekkel egy menetben lombtrágya is kijuttatható a növényekre. Ilyenkor gyakori hiba, hogy a permetléhez használt víz hőmérsékletét, keménységét és kémhatását nem vizsgálják, vagy állítják be a bekeverés előtt. Érdemes azonban elolvasni a használt szer leírását, három paraméter beállításától függően ugyanis a két szélsőérték között 30-35%-os különbség is lehet a lombtrágya hasznosulásában. Ez ugyanannyit jelent, mintha 30-35%-kal drágábban vettük volna meg a szert.

Folyamatos megelőzés

A szőlő növényvédelmére is igaz, hogy hasznosabb megelőzni a bajt, mint kezelni. A fiatal hajtásokat már a kihajtás után röviddel a rügyben áttelelt lisztharmat fertőzheti meg, de atkák is megjelenhetnek a zsenge leveleken. Ekkor még a kontakt kéntartalmú szerek is hatásosak lehetnek. 20 °C-ot meghaladó hőmérsékleten és erős napsütésben a kéntartalmú szerek perzselhetnek, ezért a reggeli vagy kora esti órákra célszerű időzíteni a szer kijuttatását. Amikor a hajtások elérik a 20 centiméter körüli hosszúságot, a lisztharmat mellett a peronoszpóra is megjelenhet az állományban, akkor már érdemes a kombinált, vagy felszívódó hatású szerekre váltani.

A május végi időszakban, ha a nappali hőmérséklet nyárias, és az éjszakákon sem csökken 10 °C alá, továbbá sok a csapadék, akkor szinte biztos, hogy védekezés híján megjelennek a peronoszpóra primer tünetei. Az első fertőzések létrejötte után pedig egy tartósabb párásság is elég újabb fertőzések kialakulásához.

Ha a május vége csapadékos (ami az idén nem valószínű az előrejelzések szerint), akkor a peronoszpóra mellett a szürkepenész megjelenésére is számítani kell. Ez a betegség azokon a területeken okoz több gondot, ahol magas művelésű, vagy szálvesszős, hosszúcsapos metszést alkalmaznak. Erre a betegségre hajlamosabbak egyes fajták, valamint azok az ültetvények, ahol az adott, vagy az azt megelőző évben jégverés okozott kárt. A sebzési helyeken található konídiumok újabb esőzések alkalmával újra fertőzhetnek.

Fogékony a betegségekre

A virágzást megelőző időszakban fontos lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezés virágzáskor kiegészül a botrítisz ellenivel is, amelyre szintén inkább a szisztémikus szerek alkalmasabbak.

A hólyagosnak látszó levelek atkákat jeleznek, azok ellen a levelek eltávolításával is védekezhetünk, ha a fertőzés még nem túl nagy mértékű. Ennek ideje általában egybeesik a szőlő fattyazásával.

A virágzás kezdetén a szőlő nagyon érzékeny, akkor már mindenképp a felszívódó, kombinált szerek alkalmazása javasolt. Virágzás idején rovarölő szert már ne használjunk, és a réztartalmú szereket is mellőzzük, mert a méhekre veszélyesek és egyes fajtáknál a bogyók kötődését is hátráltatják. Virágzás előtt is hasznos a permetszerekkel egy menetben lombtrágyát is kijuttatni, ami segíti a növény harmonikus tápanyagellátását. A bogyósodástól kezdve, ha az időjárás nem vetíti előre jelentős fertőzés fellépését, akkor indulásnak elegendők lehetnek ismét a kontakt szerek, ám fertőzésveszély esetén át kell állni a felszívódókra.

A szerrotáció továbbra is fontos, és érdemes kiemelni, hogy ne a szer márkaneve, hanem a hatóanyag alapján váltogassuk őket a rezisztencia kialakulásának megelőzésére. Hiszen ha ugyanolyan hatóanyagú, de más cégek más márkanevű szereivel permetezünk, akkor az azonos hatóanyag miatt semmit nem tettünk a kórokozó rezisztenssé válása ellen.

A virágzás alatt, ha esős, hűvös idő volt, akkor nagyon fontos a felszívódó, és minél hosszabb hatású szerek alkalmazása. Ezt követően majd a fürtzáródás időszaka lesz még kritikus növényvédelmi szempontból.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Áts Károly, a tokaji „Furmint-ember”

"A szőlőben nőttem fel, apámtól lestem el a fogásokat. Soha nem gondoltam más szakmára, soha nem érdekelt igazán más, csak a szőlő és a bor”- vallja Áts Károly. A tokaji szakembert a napokban választották a tizennegyedik Borászok Borászává, s helyezték el csillagát a többi díjazott mellé a budapesti Bazilika előtti sétányon.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

Mi a helyzet a magyar borral? Külkereskedelmünk 2020 elején

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54%-kal bővült.