Back to top

Tej. Szívvel-lélekkel!

Útjára indult a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampány, amely az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttes közreműködésével jött létre. A június 18-ig tartó promóció a fogyasztói tudatosság ösztönzését, a fogyasztói edukációt, valamint minőségi hazai tejtermékek megismertetését hivatott elősegíteni.

A május 28-án megrendezett kampánynyitó eseményt „Tej. Szívvel-lélekkel!” szlogennel nyitotta meg Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár mellett Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettese, valamint Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke és a társelnök, Szautner Péter.

A nyitórendezvény dátuma nem véletlen, miután 2001-től a FAO világszervezetként június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának, megbecsülve a tejágazat mindennapos munkáját és sokoldalú alapélelmiszerünket, a tejet.

Fotó: Agrármarketing Centrum

Idén a pandémia miatt rendhagyó módon június 3-4. között a jatek.tejsziv.hu oldalon, virtuális térben kerül megrendezésre a Tej Világnapja, ahol nyereményjátékok mellett online 11-es rangadó várja az érdeklődőket.

Az államtitkár kitért a járványhelyzet miatt a kormány által létrehozott Gazdaságvédelmi Akcióterve, amely munkahelymegtartó bértámogatásokkal, hiteltörlesztési moratóriummal és vissza nem térítendő támogatásokkal segíti a magyar vállalkozásokat, külön figyelmet fordítva a mezőgazdasági termelésre, így a tejtermelőkre is.

Giczi Gergely felhívta a figyelmet a magyar lakosság átlagos tejfogyasztására, ami átlagosan 165 kg/fő/év, mely az uniós átlagnak a kétharmadát sem teszi ki. Hangsúlyt fektetett a tejtermékek vitamin és ásványi anyag tartalmára, aminek fontosságára a járvány is rámutatott.

Továbbá elmondta, hogy az idei kampányban főként a fiatalok és a fiatal felnőttek kerülnek fókuszba, ennek megfelelően a kampány az online térben zajlik majd, jelentős közösségi média aktivitással.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária/Agrárminisztérium

A Tej szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke megköszönte a tejágazatban dolgozók munkáját, hogy a járvány ideje alatt is erőn felül teljesítettek, ezáltal nem omlott össze az ágazat. Ezt jól bizonyítja, hogy a hazai termelés 3 százalékkal emelkedett, így a feldolgozás is. Kitért arra, hogy az iskolatej és a HORECA szektor átmeneti megszűnését is áthidalta az ágazat, „egyetlen liter tejet sem kellet kiönteni”.

Szautner Péter társelnök az elhangzottakra reagálva bízik abban, hogy az iskolatej program, a HORECA szektor, illetve a közétkeztetésre termelő, leginkább kis- és középvállalkozások helyzete is javul a későbbiekben.

A Tej Világnapjának megemlékezése után június 4-18. között elindul a kampány második etapja, a „Tejbajusz”. 

A kampány ezen részén rádió és online, social média megjelenésekkel, influenszerek közreműködésével kaphatunk ismereteket a tejfogyasztás egészségmegőrző szerepéről és a fogyasztói tudatosság fontosságáról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Repceméz gyomorpanaszok ellen - Miért egészségesebb a méz a cukornál (3. rész)

A repce- és a gesztenyeméz remek választás gyomorpanaszokra. Az okok teljes kiküszöböléséhez propolisz-kúra és életmódváltás is szükséges.

Segíthet a nyers tej az allergia megelőzésében?

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy aki kora gyermekkorában feldolgozatlan tehéntejet iszik, az védetté válik az allergiás tünetekért felelős E-immunglobulinok kialakulásával szemben. Egy új osztrák kutatás szerint egy tehéntejben is előforduló fehérje, a béta-laktoglobulin kulcsszerepet játszik az allergiák kialakulását megelőző, úgynevezett „farmhatásban”.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

A DeLaval megvásárolja a milkrite | InterPuls vállalatot

A DeLaval bejelentette, hogy megvásárolja a milkrite | InterPuls vállalatot az Avon Rubber-től. A befektetés ezúttal is a tejtermelő megoldások és szolgáltatások piacának jövőjét szolgálja. Az ügylet engedélyezése folyamatban van az illetékes monopóliumellenes hatóságoknál.