Back to top

Fatojásokkal az ugartyúkok védelméért

Vannak olyan madárcsaládok, mint például az ugartyúkoké, melyek, bár a Földön hatalmas elterjedéssel bírnak, elsősorban rejtett, emberkerülő életmódjuk miatt mégis ismereteink hiányosak róluk. Egyszerű színezetük, nem különös viselkedésük miatt a hivatásos és amatőr madarászok érdeklődésének középpontjába sem igen kerülnek. Az utóbbi években azonban egyre többet megtudunk e madarak életéről.

Fotó: Tóth Zsigmond
Az ugartyúkfélék családjának két nemét különböztetjük meg, melyek közé kilenc faj tartozik. Gyér növényzetű, nyílt vidékeken fordulnak leginkább elő.

Alkalmazkodóképességüket bizonyítja, hogy sztyeppéken, sivatagok, folyótorkolatok vagy éppen tengerpartok közelében egyaránt élnek.

Érdekesség, hogy míg Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában nagyobb területen fordulnak elő, addig Észak-Amerikában egyáltalán nem, Dél-Amerika északi területein pedig csupán két jelentős sávban élnek.

A fajok közötti méretbeli eltérés jelentős: míg a legkisebbek 32 centiméteres testhosszal és 30 dekagrammos testtömeggel bírnak, a legnagyobbak akár 60 centisek és 1,2 kilogrammosak is lehetnek. Minden fajukra a rejtőszín jellemző, ami világosbarna alapszínen feketés mintázatot jelent esetükben, melyen fehér foltok, csíkok előfordulhatnak. Ez a nyílt terepen tartózkodó, táplálkozó vagy éppen kotló madárnak biztos védelmet nyújt a ragadozók ellen. Madaraink általában alkonyatkor kezdenek éledezni, mivel a nappali nagy hőségben az ízeltlábúak kevésbé aktívak.

Szürkületi, éjszakai életmódjukra utalnak a nagy szemek is.

Azonban fiókanevelés idején, különösen az utódok kéthetes kora után, mikor már igen sok táplálékra van szükségük, az ugartyúkok nemritkán rákényszerülnek arra, hogy nappal is mozogjanak, gyűjtsék a táplálékot.

Az ugartyúkok állománynagyságáról, veszélyeztetettségéről ma még igen keveset tudunk: a legjobban tanulmányozott fajuk a nálunk is honos közönséges ugartyúk, melynek állománya kontinensünkön növekszik.

Angliában bevált gyakorlat, hogy a természetvédők a madarak fészkeit felkutatják, s a bennük lévő tojásokat fatojásra cserélik.

Csak közvetlenül kikelés előtt helyezik vissza az ugartyúkok alá, így minimalizálják a különféle fészekfosztogatók – madarak, emlősök – kártételének lehetőségét.

Állatkertjeinkben ritkán tartanak ugartyúkot, de a képen látható fokföldi ugartyúk például elő-előfordul.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Idén is lesz Országos Vadásznap!

Idén is megrendezésre kerül az Országos Vadásznap, ezúttal Zala megye ad otthont az eseménynek augusztus utolsó hétvégéjén. A szervezők mérlegelték a pandémia keltette bizonytalanságokat, melyek az országban tervezett vadászattal kapcsolatos rendezvények megszervezésének, illetve megtartásának sem kedveztek.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.