Back to top

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Elméletük szerint a rendszeres találkozás ártalmatlan mikroorganizmusokkal, például talajbaktériumokkal megtanítja az immunrendszert arra, hogy figyelmen kívül hagyja a pollent vagy a kutyaszőrt. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine-com.

Amikor kísérletben ezt az elölt talajbaktériumot adtak be tüdőrákos betegeknek, a kísérleti alanyok jobb közérzetről, kevesebb émelygésről és fájdalomról számoltak be. Most neurológusok és immunológusok csapata megtalálhatta, hogyan is működik ez a hatás.

Egerekbe injekciózva a baktérium azokat az idegsejteket készteti szerotonin-kiválasztásra, amelyeket a klasszikus antidepresszáns, a Prozac is megcéloz.

Más tanulmányok szerint a Mycobacterium vaccae enyhíti az allergiás bőrtüneteket, vagy csökkenti a depressziót.

A jelenség tanulmányozására több kísérletet is beállított a nagy-britanniai Bristol Egyetem neurológusa, Christopher Lowry. Először is hanghullámokkal elpusztította és földarabolta a baktériumsejteket, aztán elaltatott egerek légcsövébe fecskendezte. A kezelt egerek tüdejében magasabb citokinszintet találtak, valamint az agyukban aktívabbak voltak a szerotonintermelő neuronok.

Egy másik kísérletben a stresszre adott választ vizsgálták az egerekben és arra jutottak, hogy a baktériummal kezelt állatok gyakorlatilag úgy reagáltak, mintha antidepresszánst kaptak volna.

Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy a baktérium egyszerű belélegzésével egy erdei séta vagy kerti munka során jobb hangulatunk lehet, amit nap mint nap a saját bőrünkön is tapasztalunk. De nyers répa vagy saláta fogyasztásával is hozzájuthatunk a jótékony baktériumhoz. 

Az ember számos mikroorganizmussal párhuzamosan fejlődött, és manapság, hogy megszűnt ez a kapocs a modern, városlakó ember és a hasznos mikrobák között, nőtt az autoimmun betegségek és a különböző allergiák gyakorisága.

A vizsgált talajbaktériumban azonosították azt a zsírsavat, amely csökkenti az egerek szervezetében a többek között a depresszió kialakulásáért is felelős gyulladásokat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/discovermagazine.com/sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.