Back to top

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Az apiterápia a méhek által előállított anyagok gyógyászati célú felhasználását jelenti, melyet ősidők óta ismer az emberiség. Ilyen például a méz, a propolisz, a lépesméz, a virágpor fogyasztása, de maga a méhcsípés is.

Fotó: www.beeculture.com
A kezelések sorába illeszkedik egy gyógyító újdonság is, a kaptár levegőjének a belélegzése. Ez csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, és a felfedezés egy kőművesnek köszönhető.

Hans Musch kőműves lezuhant egy építkezés állványáról, amelynek következtében koponyaalapi törést és agyvérzést szenvedett. A baleset után fel kellett adnia hivatását, mert könyörtelen fejfájások kínozták. Később a méhészet felé fordult, ekkor vette észre, hogy a kaptárak közelében az erős fejfájása enyhült. A következő évek a saját magán végzett kísérletekkel teltek el, és egyre nyilvánvalóbbá vált a kaptár levegőjének pozitív hatása.

Az elsődleges hatását a fájdalomcsillapítás területén észlelte, de mint kiderült, a légzőszervi megbetegedések csökkentésére is hatásos módszer. Mindezeken túl az immunrendszeri zavarokat, vagyis az allergiát és a fertőzésekkel szembeni érzékenységet, vagy a krónikus melléküreg-gyulladásokat is eredményesen lehet a kaptár levegőjével kezelni.  

Kifejlesztett egy ApiAir nevű inhaláló készüléket, a berendezést közvetlenül egy méhkaptárhoz illesztik, amely segítségével be lehet lélegezni a kaptár levegőjét.

Az osztrák Heinrich Hüttner továbbfejlesztette a módszert és 1989-ben megépítette az első kezelőházat. Ezt úgy alakította ki, hogy a kaptár tetejére készített egy faházat úgy, hogy a kaptárak teteje alkotja a ház padlózatát. Természetesen a rovarok nem tudnak bejutni a házba, de a mézzel és a propolisszal átitatott levegő, valamint a kaptár kellemes zümmögő moraja minden gond nélkül beárad a szobába. A kényelmes ágyakon, vagy fotelokban pihenve hatásos kaptár levegő kúrát lehet venni.

A méhkaptár levegő kezelés kapcsán új felismerések is keletkeztek. Hosszú lett a listája azoknak a betegségeknek, melyeknél a kaptár belégzett levegője jelentős javulást eredményezett. A már említett fájdalom csillapításában érhetők el jó eredmények, valamint a légzőrendszer betegségeinek csökkentésében. A leghatékonyabbnak az immunrendszer zavarainak helyreállításában bizonyult, de eredményes lehet a bőrkiütéseknél, álmatlanság, valamint depressziós tünetek esetén is.  

Európában számos helyen, így Magyarországon is vannak olyan vendégházak, ahol speciális megoldással, biztonságosan tudnak lélegzetet venni a méhek generálta gyógyító aromából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Veszedelmes ízeltlábú: országos kullancsfelmérés

Az elmúlt évek hazai időjárása kedvezett a kullancsoknak, és ettől az emberek és a háziállatok is több csípést szenvedtek el – derül ki a Bábolna Bio Kft. által szervezett, több mint 3000 válaszadó 14 ezer csípésadatát összesítő felmérésből. A Sokk a rovar Facebook-oldal kérdőív kitöltőinek többsége már védekezik a kullancsok ellen, és a háziállataikat is igyekeznek óvni a vérszívóktól.

Génszerkesztett búza

Engedélyezték egy génszerkesztett búzafajta szabadföldi vizsgálatát az Egyesült Királyságban. A Hertfordshire megyében végzett vizsgálat az első a maga nemében Európában.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Apiterápiás méhesház a Mecsekben

Kocsis Ernő egy mecseki faluban, Hetvehelyen él családjával. Ha ismerős lehet a név és a hely az olvasóknak, az nem véletlen, ugyanis Ernő lánya, Kocsis Vivien Evelin, aki néhány éve indult a mézkirálynő-választáson. Bár Vivient nem választották meg, édesapja így is nagyon büszke rá, és joggal: Vivien cikkeivel a méhészeti termékeket népszerűsíti.

Kóstoljunk meg minden mézet: ilyen a gesztenyeméz!

Igazi különlegesség a gesztenyeméz, melyből orvosi méz is készül.