Back to top

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Fotó: Tömpe Anna
A szezon eleji pánik után április első napjaiban nagy szó volt, hogy megállapodott a szövetségi belügy- és agrárminiszter, és közösen jelentették be, hogy szigorú feltételekkel, kizárólag légi úton 40-40 ezer mezőgazdasági idénymunkás érkezhet Németországba április és május folyamán (a szigorú feltételekről mi is beszámoltunk akkori cikkünkben). A keretet azonban

még messze nem használták ki, mindössze 33 ezer kelet-európai idénymunkás érkezett a két hónap alatt,

ezért június közepéig még élhetnek a lehetőséggel a gazdálkodók és az idénymunkát vállalni tervezők – számolt be róla a német agrarheute.com portál.

Julia Klöckner agrárminiszter és Horst Seehofer belügyminiszter legutóbbi megállapodása szerint tehát június közepéig az eddigi feltételekkel folytatódhat az idénymunkások beutaztatása,

utána pedig újratárgyalják a kérdést.

A legfontosabb biztonsági előírások, hogy

• a repülőtéren tesztelni kell mindenkit,

• a teszt eredményét el kell juttatni az illetékes egészségügyi hatósághoz,

• megérkezés után 14 napig elkülönítve kell dolgozni,

• az egész üzem területén szigorúan be kell tartani a 1,5 méteres távolságot és a higiéniai előírásokat,

• a szállásokat megfelelően takarítani kell,

• kis létszámú csoportokban kell dolgozni, a csoportok egymással nem keveredhetnek.

„Az agrárium megmutatta, hogy felelősen képes viszonyulni a kötelezettségekhez, nem volt több a kihágás, mint mondjuk a futballbajnokságban” – fogalmazott Horst Seehofer belügyminiszter az elmúlt két hónap tapasztalatairól.

Mindenesetre csak május végéig, vagyis a beutazási engedmény meghosszabbításának bejelentése után kell informálniuk a tartományi kormányoknak az illetékes szövetségi minisztériumokat arról, hogy a saját területükön miként ültették át a gyakorlatba az előírásokat – írja ugyancsak az agrarheute.com, a németországi hírügynökség tájékoztatására hivatkozva. Tartományonként ki kell tölteni egy kérdőívet egyebek között arról, hogy

hány idénymunkást fogadtak és milyen üzemekben helyezkedtek el; hány üzemet ellenőriztek a tartományi hatóságok, hány panasz érkezett

az ügyben, milyen jellegűek voltak a szabálysértések és hogyan szankcionálták azokat. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter ezenkívül a gazdaszövetségeket is megkérte, hogy működjenek közre a szabálysértések felderítésében. Mert, hogy vannak olyan „fekete bárányok”, akik egyszerűen fittyet hánynak az idénymunkás-szabályokra, az aligha tagadható, a német sajtót bejárták az ilyen témájú tudósítások (mi is idéztünk belőlük).

A Spiegel egyik cikke pedig eközben erős kritikával illeti az egész előírásrendszert, mondván, hogy annak jogi státusza teljesen bizonytalan, nem törvény és nem rendelet,

nem világos, hogy kit és mire kötelez,

a hatóságok is tanácstalanok, hogy ad-e nekik felhatalmazást bármilyen ellenőrzésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Hajnövesztő spenót

A spenót az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Nemcsak finom, de az egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Vitaminokban és an­tioxidánsokban gazdag, például A-, B1-, K-, C-, E-vitamint, továbbá omega-3-zsírsavakat és ásványi anyagokat, például cinket, vasat és mangánt is tartalmaz.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.