Back to top

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Fotó: Tömpe Anna
A szezon eleji pánik után április első napjaiban nagy szó volt, hogy megállapodott a szövetségi belügy- és agrárminiszter, és közösen jelentették be, hogy szigorú feltételekkel, kizárólag légi úton 40-40 ezer mezőgazdasági idénymunkás érkezhet Németországba április és május folyamán (a szigorú feltételekről mi is beszámoltunk akkori cikkünkben). A keretet azonban

még messze nem használták ki, mindössze 33 ezer kelet-európai idénymunkás érkezett a két hónap alatt,

ezért június közepéig még élhetnek a lehetőséggel a gazdálkodók és az idénymunkát vállalni tervezők – számolt be róla a német agrarheute.com portál.

Julia Klöckner agrárminiszter és Horst Seehofer belügyminiszter legutóbbi megállapodása szerint tehát június közepéig az eddigi feltételekkel folytatódhat az idénymunkások beutaztatása,

utána pedig újratárgyalják a kérdést.

A legfontosabb biztonsági előírások, hogy

• a repülőtéren tesztelni kell mindenkit,

• a teszt eredményét el kell juttatni az illetékes egészségügyi hatósághoz,

• megérkezés után 14 napig elkülönítve kell dolgozni,

• az egész üzem területén szigorúan be kell tartani a 1,5 méteres távolságot és a higiéniai előírásokat,

• a szállásokat megfelelően takarítani kell,

• kis létszámú csoportokban kell dolgozni, a csoportok egymással nem keveredhetnek.

„Az agrárium megmutatta, hogy felelősen képes viszonyulni a kötelezettségekhez, nem volt több a kihágás, mint mondjuk a futballbajnokságban” – fogalmazott Horst Seehofer belügyminiszter az elmúlt két hónap tapasztalatairól.

Mindenesetre csak május végéig, vagyis a beutazási engedmény meghosszabbításának bejelentése után kell informálniuk a tartományi kormányoknak az illetékes szövetségi minisztériumokat arról, hogy a saját területükön miként ültették át a gyakorlatba az előírásokat – írja ugyancsak az agrarheute.com, a németországi hírügynökség tájékoztatására hivatkozva. Tartományonként ki kell tölteni egy kérdőívet egyebek között arról, hogy

hány idénymunkást fogadtak és milyen üzemekben helyezkedtek el; hány üzemet ellenőriztek a tartományi hatóságok, hány panasz érkezett

az ügyben, milyen jellegűek voltak a szabálysértések és hogyan szankcionálták azokat. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter ezenkívül a gazdaszövetségeket is megkérte, hogy működjenek közre a szabálysértések felderítésében. Mert, hogy vannak olyan „fekete bárányok”, akik egyszerűen fittyet hánynak az idénymunkás-szabályokra, az aligha tagadható, a német sajtót bejárták az ilyen témájú tudósítások (mi is idéztünk belőlük).

A Spiegel egyik cikke pedig eközben erős kritikával illeti az egész előírásrendszert, mondván, hogy annak jogi státusza teljesen bizonytalan, nem törvény és nem rendelet,

nem világos, hogy kit és mire kötelez,

a hatóságok is tanácstalanok, hogy ad-e nekik felhatalmazást bármilyen ellenőrzésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Nagy-Britannia inkább a világ másik feléről vásárol tejtermékeket

Nagy-Britannia előrehaladott szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytat Ausztráliával és Új-Zélanddal tejtermékek forgalmazásáról. Ennek eredménye hátrányosan érintheti az európai tejtermelőket és feldolgozókat.