0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Kedveli a ritkás tölgyeseket, parkokat, ligeteket, de megtelepszik öreg temetőkben, településeken is. Vonuló madár, a telet Afrikában, a Szaharától délre eső területeken, például a Kongó-medencében tölti.

Fészek a síremléken

A hazánkban előforduló négy légykapófaj közül a legnagyobb a szürke légykapó. Veréb nagyságú, hegyes csőrű madár. Felsőteste szürkésbarna, fejteteje sötétbarna sávokkal tarkállt. Alsóteste szürkésfehér, torka és begye, valamint az oldalai hosszanti vonalkákkal mintázottak. Szárnytollai és a kormánytollak sötétbarnák. Hím, tojó és a fiatalok színezete hasonló.

Tavasszal az első példányok áprilisban bukkannak fel a költőhelyeken, többnyire a hímek jönnek először, a tojók néhány nappal később követik őket.

Ha megtörtént a párba állás, hamar kialakulnak a territóriumok, amelyeket a hímek féltékenyen védelmeznek a szomszéd riválisokkal szemben. A párok rendszerint évente csak egyszer, májusban költenek, de kivételesen, vagy ha a fészekalj elpusztul, a nyár folyamán még egyszer raknak tojásokat. A fészek helyét a tojó választja. Amíg alkalmas helyet keres, párja gyakran követi. Az odúlakó örvös légykapóval szemben a szürke légykapópárok a legkülönbözőbb védett helyeken építenek fészket. Találtam például a Tisza alsó folyásánál, a Saséri Rezervátumban öreg csonkolt fűz ágtövében keletkezett üregben, vagy a kunhegyesi temetőben, ahol egy elöl ráccsal védett síremlék belső részében, az ott álló szobor tövében építettek fészket. A madarak etetéskor mindig a rácsra szálltak, onnan ugrottak be a fiókákhoz, majd ugyanígy hagyták el a fészket.

A szürke légykapó gyakran épületek zugaiban költ, akár elhagyott füstifecske-fészket is elfoglalhat.

A fészek laza szerkezetű; vékony gallyakból, növényi szálakból, háncsdarabkákból áll, amelyeket pókhálószövedékkel tart össze, a csészét szőrszálakkal, pamut- és gyapjúszálakkal béleli. Ez utóbbiak a településeken fészkelő példányokra jellemzőek. A tojó egyedül kotlik a 3-5, zöldes alapon vörhenyes foltokkal mintázott tojáson. A fészket csak ritkán hagyja el, hogy táplálékot keressen, párja a közelben őrködik. A kotlási idő 11-13 nap, a tojáshéjakat a tojó elviszi a fészektől. Az első napokban a fészekben marad, a fiókákat melengeti, a táplálékot a hím hordja. A fiókák gyorsan nőnek, 7-8 napos korukban a fészek szélére ülnek, és szárnyaikkal verdesve készülnek a kirepüléshez. Amikor 12-14 napos korukban elhagyják a fészket, eleinte a közeli ágakon üldögélve várják táplálékkal érkező szüleiket. Fokozatosan távolodnak, de az öreg madarak önállósodásukig etetik őket.

Kiugró ponton üldögél

A szürke légykapó tápláléka elsősorban repülő rovarokból áll. Száraz ágon, villanydróton, kerítésen vagy más kiemelkedő ponton ülve lesi zsákmányát, amelyet hirtelen rárepüléssel kap el. Közelről, csendes időben lehet hallani a madár csőrének pattanását is. Hűvös, esős időjárás esetén gyakran egészen alacsonyra vagy a talajra kényszerül. A budapesti Gellérthegyen gyakran láttam, amint ilyen időben a sétányokon ugrálva valószínűleg pókokra vagy a talajon mozgó rovarokra vadásztak. Ugyanitt figyeltem meg azt is, hogy különösen meleg nyári reggeleken rendszeresen fürödtek a kerti csapok alatt képződött kis víztócsákban.

Fiókáit is rovarokkal eteti, hazai vizsgálatok szerint elsősorban zengőlegyeket, legyeket és hernyókat hord a fészekhez.

Vonulás idején a szürke légykapók bárhol, akár kiskertekben, utcai fasorokban, árokpartokat kísérő bokrok kinyúló ágain is előfordulnak. Őszi vonulásuk viszonylag korán, már július végén elkezdődik, és többnyire szeptember végéig tart, de a már említett Gellérthegyen több alkalommal láttam még ott vadászgató példányokat október elején is.

A szürke légykapó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Forrás: Kistermelők Lapja