0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Ennek tudható be, hogy az elmúlt 2 évben nőtt a marhahús előállítása a világon. A legtöbb földrészen és a világ számos országában tartanak húshasznú szarvasmarhát. A világ legnagyobb marhahústermelője az Amerikai Egyesült Államok és az észak-amerikai régió.

Az USA egymaga a világtermelés 17,7, a régió pedig a 22,2 százalékát adja. Ettől alig marad el Dél-Amerika, amely 21,5 százalékkal részesedik a világtermelésből, Brazília pedig egymaga már az USA termelésének 85 százalékát állítja elő.

Az Európai Unióban 7,4 millió tonna marhahúst állítottak elő, a legnagyobb termelők Franciaország és Németország. Kína egymaga a világtermelés 10,1 százalékát állítja elő marhahúsból. A nagy fogyasztónak számító Ausztrália 2,6 millió tonna marhahúst állít elő évente, amivel közel 4 százalékkal részesedik a világtermelésből. Oroszország 1,65 millió tonnával a világ termelésének 2,5 százalékát állítja elő és az egyik legnagyobb importőrnek számít.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/DLG Mitteilungen