0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Koronavírus: már márciusban nagyot zuhant az export – kivéve az élelmiszerek esetében

Idén márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a második becslését a KSH.

Az aktívum 301 millió euró volt, az egyenleg 343 millió euróval romlott a 2019. márciusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 11, a behozatalé 4,4 százalékkal csökkent – írja a napi.hu.

Így 2020. január-márciusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,9 milliárd eurót tett ki, 52 millió euróval többet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok teljesítményének, valamint a globális keresletnek a csökkenése együttesen a termék-külkereskedelem teljesítményének mérséklődéséhez vezetett – adta hírül a KSH.

Márciusban a kivitel értéke 9,0 milliárd euró (3083 milliárd forint), a behozatalé 8,7 milliárd euró (2976 milliárd forint) volt. Agy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 7,5, az importé 4,2 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 343 millió euróval romlott. (Az aktívum 135 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 4,8, kivitelben 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,5 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 9,3, a dollárral szemben 12 százalékkal gyengült.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 9,3, behozataláé 13 százalékkal növekedett. A növekedést exportban és importban is a zöldségféle és gyümölcs, ezen kívül importban a hús és húskészítmény, exportban pedig a gabona és gabonakészítmény forgalomváltozása eredményezte.

A koronavírus-járvány hatása az élelmiszerek esetében volumenbővülést okozott, összefüggésben a nemzetközi szinten is megfigyelhető lakossági élelmiszer-felhalmozással.

A gépek és szállítóeszközök 2019. márciusi áron számított kivitele 10, behozatala 7,3 százalékkal csökkent. A közúti járművek importja tizedével, exportja közel ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A mindkét oldali csökkenés elsősorban a személygépkocsik, ezen kívül importban még a közúti vontatók, exportban pedig a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele több mint tizedével csökkent, behozatala kismértékben emelkedett. A mindkét oldali forgalomváltozásban a vezetékes távbeszélő és távíró készülék és ezek alkatrészeinek forgalomváltozása játszott közre, ezen kívül a növekedést importban a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek, az exportoldali csökkenést pedig a tv-készülékek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gép és berendezés importja közel tizedével, exportja közel ötödével elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest, amit kivitelben és behozatalban a dízelmotorok és a belső égésű motorok alkatrészeinek, kivitelben pedig ezen kívül a benzinmotorok forgalomváltozása is befolyásolt.

A speciális szakipari gép importja közel hatodával, exportja közel tizedével visszaesett, amit mindkét oldal esetében az egyedi feladatokra szolgáló nem elektromos gépek és készülékek forgalomváltozása eredményezett.

A villamos gép, készülék és műszer exportja kismértékben, importja közel tizedével nőtt, de egyik forgalomnövekedés sem ellensúlyozta a közúti járműveknél, valamint az energiafejlesztő gépeknél bekövetkezett együttes mérséklődést. A gépek és szállítóeszközök forgalmában bekövetkezett volumencsökkenésben már a koronavírus-járvány miatti gyárleállások hatása figyelhető meg.

A feldolgozott termékek exportvolumene 0,8 százalékkal kisebb, importja 9,2 százalékkal nagyobb lett. Az import volumennövekedéséhez hozzájárult a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek koronavírus-járvány miatti jelentős forgalma.

Az energiahordozók exportvolumene 0,2, importvolumene 19 százalékkal visszaesett, ami mindkét oldal esetében a kőolaj és kőolajtermékek, ezen kívül importban még a természetes és mesterséges gáz, exportban pedig a villamos energia forgalomváltozásával magyarázható. A koronavírus-járvány okozta globális keresletcsökkenés is hozzájárult ahhoz, hogy mérséklődött az energiahordozó-import, mind volumenben, mind értékben.

Forrás: Napi.hu