Back to top

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

A faültetéssel a helyi közösségek erősítése is cél
A faültetéssel a helyi közösségek erősítése is cél
Fotó: Rimóczi Irén

Felelősek vagyunk azért, hogy élhető, fenntartható világot hagyjunk hátra, ezért is ösztönzi az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, fával borított területének növelését az Országfásítási Program keretében. A  Településfásítási Programban pedig a települések zöldterületeinek bővítését támogatják.

Minden fa számít, hangsúlyozta Nagy István, már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket. Az ültetéseket ezért a települések közösségi program keretében szervezik meg 2020 őszén vagy 2021 tavaszán.

19 fafaj közül választhatnak a települések
19 fafaj közül választhatnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

A 500 millió forint keretösszegű program keretében elsősorban az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása a cél. Az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek legalább 10, legföljebb 30 fát igényelhetnek. Egy településről csak egy igényt hagynak jóvá.

Az igénylés június 15-től a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart.

A 12 ezer fát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nevelte meg, és szállítja a településekre. Az igényeket a pályázatok beérkezési sorrendjében elégítik ki idén ősszel, illetve jövő tavasszal. 

A 2-2,5 méter magas, földlabdás vagy kontérenes szakszerű fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét. Annak jelképeként pedig, hogy az elültetett fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát és más élőhelyek otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

A program a települések belterületének fásítását támogatja. A települések 19 fafajból választhatják ki a fákat termőhelyi adottságaiknak, az ültetés helyének megfelelően, hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Sulyok Ferenc: a 12 ezer fát a KEFAG Zrt. nevelte és szállítja a településekre
Sulyok Ferenc: a 12 ezer fát a KEFAG Zrt. nevelte és szállítja a településekre
Fotó: Rimóczi Irén
Nem mindegy ugyanis, hogy utak mellé, intézmények udvarába, parkokba kívánják ültetni a fákat.

A választható fajok közt szerepel napos és árnyékos helyet kedvelő, terebélyes, sudaras és gömbkoronát nevelő, akár a villanyvezeték alá is ültethető, illetve különösen jó porszűrű faj is. Bíznak abban, hogy a program még inkább meghozza az emberek kedvét a fásításra, és ennek révén szorosabbra fűzik a kapcsolatot a helyi erdészekkel is, mondta Sulyok Ferenc.

A pályázat részletei megtalálhatók az orszagfasitas.hu oldalon. Az online felületen részletesen bemutatják a választható fafajokat, és a még rendelkezésre álló készlet alakulása is nyomon követhető.

A fák mellé egy madárodút is kapnak a települések
A fák mellé egy madárodút is kapnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Vajdaságban idejében befejezték a tavaszi vetést

Jó hír, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően idén időben sikerült elvégezni a tavaszi vetést a Vajdaságban és egész Szerbiában. A kukorica, a szója, a napraforgó és a cukorrépa szépen kikelt, és egyelőre nem szomjaznak. Rossz hír viszont, hogy az intenzív fejlődésben lévő őszi kalászosok és a virágzó repcevetések már hiányolják a nedvességet, a talaj alsó rétegeiből ugyanis hiányzik a víz. Másrészt az ukrajnai háború miatt nem tudni, mit hoz a holnap.

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.