Back to top

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

A faültetéssel a helyi közösségek erősítése is cél
Fotó: Rimóczi Irén

Felelősek vagyunk azért, hogy élhető, fenntartható világot hagyjunk hátra, ezért is ösztönzi az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, fával borított területének növelését az Országfásítási Program keretében. A  Településfásítási Programban pedig a települések zöldterületeinek bővítését támogatják.

Minden fa számít, hangsúlyozta Nagy István, már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket. Az ültetéseket ezért a települések közösségi program keretében szervezik meg 2020 őszén vagy 2021 tavaszán.

19 fafaj közül választhatnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

A 500 millió forint keretösszegű program keretében elsősorban az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása a cél. Az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek legalább 10, legföljebb 30 fát igényelhetnek. Egy településről csak egy igényt hagynak jóvá.

Az igénylés június 15-től a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart.

A 12 ezer fát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nevelte meg, és szállítja a településekre. Az igényeket a pályázatok beérkezési sorrendjében elégítik ki idén ősszel, illetve jövő tavasszal. 

A 2-2,5 méter magas, földlabdás vagy kontérenes szakszerű fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét. Annak jelképeként pedig, hogy az elültetett fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát és más élőhelyek otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

A program a települések belterületének fásítását támogatja. A települések 19 fafajból választhatják ki a fákat termőhelyi adottságaiknak, az ültetés helyének megfelelően, hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Sulyok Ferenc: a 12 ezer fát a KEFAG Zrt. nevelte és szállítja a településekre
Fotó: Rimóczi Irén
Nem mindegy ugyanis, hogy utak mellé, intézmények udvarába, parkokba kívánják ültetni a fákat.

A választható fajok közt szerepel napos és árnyékos helyet kedvelő, terebélyes, sudaras és gömbkoronát nevelő, akár a villanyvezeték alá is ültethető, illetve különösen jó porszűrű faj is. Bíznak abban, hogy a program még inkább meghozza az emberek kedvét a fásításra, és ennek révén szorosabbra fűzik a kapcsolatot a helyi erdészekkel is, mondta Sulyok Ferenc.

A pályázat részletei megtalálhatók az orszagfasitas.hu oldalon. Az online felületen részletesen bemutatják a választható fafajokat, és a még rendelkezésre álló készlet alakulása is nyomon követhető.

A fák mellé egy madárodút is kapnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.