Back to top

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

A faültetéssel a helyi közösségek erősítése is cél
Fotó: Rimóczi Irén

Felelősek vagyunk azért, hogy élhető, fenntartható világot hagyjunk hátra, ezért is ösztönzi az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, fával borított területének növelését az Országfásítási Program keretében. A  Településfásítási Programban pedig a települések zöldterületeinek bővítését támogatják.

Minden fa számít, hangsúlyozta Nagy István, már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket. Az ültetéseket ezért a települések közösségi program keretében szervezik meg 2020 őszén vagy 2021 tavaszán.

19 fafaj közül választhatnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

A 500 millió forint keretösszegű program keretében elsősorban az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása a cél. Az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek legalább 10, legföljebb 30 fát igényelhetnek. Egy településről csak egy igényt hagynak jóvá.

Az igénylés június 15-től a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart.

A 12 ezer fát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nevelte meg, és szállítja a településekre. Az igényeket a pályázatok beérkezési sorrendjében elégítik ki idén ősszel, illetve jövő tavasszal. 

A 2-2,5 méter magas, földlabdás vagy kontérenes szakszerű fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét. Annak jelképeként pedig, hogy az elültetett fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát és más élőhelyek otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

A program a települések belterületének fásítását támogatja. A települések 19 fafajból választhatják ki a fákat termőhelyi adottságaiknak, az ültetés helyének megfelelően, hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Sulyok Ferenc: a 12 ezer fát a KEFAG Zrt. nevelte és szállítja a településekre
Fotó: Rimóczi Irén
Nem mindegy ugyanis, hogy utak mellé, intézmények udvarába, parkokba kívánják ültetni a fákat.

A választható fajok közt szerepel napos és árnyékos helyet kedvelő, terebélyes, sudaras és gömbkoronát nevelő, akár a villanyvezeték alá is ültethető, illetve különösen jó porszűrű faj is. Bíznak abban, hogy a program még inkább meghozza az emberek kedvét a fásításra, és ennek révén szorosabbra fűzik a kapcsolatot a helyi erdészekkel is, mondta Sulyok Ferenc.

A pályázat részletei megtalálhatók az orszagfasitas.hu oldalon. Az online felületen részletesen bemutatják a választható fafajokat, és a még rendelkezésre álló készlet alakulása is nyomon követhető.

A fák mellé egy madárodút is kapnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdészettörténeti mérföldkő

Az 1920. évi trianoni békediktátum kapcsán az erdészeti szakemberek többségének a példa nélküli területelcsatolások jutnak elsőként az eszébe. Az erdőterület mintegy 85%-át elvesztettük, egyebek között az erdővel borított teljes Kárpát-hegykoszorút a Dévényi-szorostól a Kazán-szorosig.

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

A legjobb promóció a minőség

A legutóbbi romániai parlamenti választások után az RMDSZ is jelölhetett minisztereket, államtitkárokat a kormányba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztjára Barabasi Antal Szabolcsot jelölte a párt, aki 2003-ban szerzett egyetemi diplomát a Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemen, állattenyésztési szakon.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.

Veszélyes gyöngyszemek

A víz az élet alapfeltétele, talán ez az oka, hogy ösztönösen vonz bennünket. Legyen akár tó vagy folyó, mind nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen számtalan kikapcsolódási forma kötődik hozzájuk. A biztonságos szórakozáshoz a szabályok betartása elengedhetetlen, ami egyéni és közös érdekünk is.

5 vegán élelmiszer, ami nem olyan környezetbarát, mint gondolnánk - Avokádó, kakaó és mandula…

Ha a környezetbarátnak tartott étrendekről van szó, a vegánság általában magasan a legelőkelőbb helyen szerepel. Az utóbbi időben számos növényi alapú élelmiszer került vizsgálat alá, mivel a jelentések szerint károsnak bizonyultak a környezetre.

Érdekességek a Peszéri-erdőben

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában található a homoki erdős sztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Az ottani homoki kocsányos tölgyesek megőrzését, illetve azok jellegzetes növény- és állatfajainak védelmét szolgálja az OAKEYLIFE projekt.