0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

Felelősek vagyunk azért, hogy élhető, fenntartható világot hagyjunk hátra, ezért is ösztönzi az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, fával borított területének növelését az Országfásítási Program keretében. A  Településfásítási Programban pedig a települések zöldterületeinek bővítését támogatják.

Minden fa számít, hangsúlyozta Nagy István, már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket. Az ültetéseket ezért a települések közösségi program keretében szervezik meg 2020 őszén vagy 2021 tavaszán.

A 500 millió forint keretösszegű program keretében elsősorban az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása a cél. Az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek legalább 10, legföljebb 30 fát igényelhetnek. Egy településről csak egy igényt hagynak jóvá.

Az igénylés június 15-től a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart.

A 12 ezer fát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nevelte meg, és szállítja a településekre. Az igényeket a pályázatok beérkezési sorrendjében elégítik ki idén ősszel, illetve jövő tavasszal. 

A 2-2,5 méter magas, földlabdás vagy kontérenes szakszerű fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét. Annak jelképeként pedig, hogy az elültetett fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát és más élőhelyek otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

A program a települések belterületének fásítását támogatja. A települések 19 fafajból választhatják ki a fákat termőhelyi adottságaiknak, az ültetés helyének megfelelően, hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Nem mindegy ugyanis, hogy utak mellé, intézmények udvarába, parkokba kívánják ültetni a fákat.

A választható fajok közt szerepel napos és árnyékos helyet kedvelő, terebélyes, sudaras és gömbkoronát nevelő, akár a villanyvezeték alá is ültethető, illetve különösen jó porszűrű faj is. Bíznak abban, hogy a program még inkább meghozza az emberek kedvét a fásításra, és ennek révén szorosabbra fűzik a kapcsolatot a helyi erdészekkel is, mondta Sulyok Ferenc.

A pályázat részletei megtalálhatók az orszagfasitas.hu oldalon. Az online felületen részletesen bemutatják a választható fafajokat, és a még rendelkezésre álló készlet alakulása is nyomon követhető.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu