Back to top

Minden fa számít – ingyen kaphatnak fákat a kisebb települések

Kecskeméten, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetében hirdette meg a Településfásítási Programot Nagy István agrárminiszter. A 10 ezer főnél kisebb települések összesen 12 ezer fát igényelhetnek térítésmentesen június 15-től. A cél elsősorban a közterületek, iskola- és óvodaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása.

A faültetéssel a helyi közösségek erősítése is cél
Fotó: Rimóczi Irén

Felelősek vagyunk azért, hogy élhető, fenntartható világot hagyjunk hátra, ezért is ösztönzi az Agrárminisztérium az ország erdősültségének, fával borított területének növelését az Országfásítási Program keretében. A  Településfásítási Programban pedig a települések zöldterületeinek bővítését támogatják.

Minden fa számít, hangsúlyozta Nagy István, már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A települések zöldítése mellett az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket. Az ültetéseket ezért a települések közösségi program keretében szervezik meg 2020 őszén vagy 2021 tavaszán.

19 fafaj közül választhatnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

A 500 millió forint keretösszegű program keretében elsősorban az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének a fásítása a cél. Az önkormányzatok, a településen működő állami, önkormányzati és egyházi intézmények, valamint a civil szervezetek legalább 10, legföljebb 30 fát igényelhetnek. Egy településről csak egy igényt hagynak jóvá.

Az igénylés június 15-től a készlet erejéig, de legkésőbb július 31-ig tart.

A 12 ezer fát a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nevelte meg, és szállítja a településekre. Az igényeket a pályázatok beérkezési sorrendjében elégítik ki idén ősszel, illetve jövő tavasszal. 

A 2-2,5 méter magas, földlabdás vagy kontérenes szakszerű fák elültetésében erdész szakemberek is segítenek az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. Minden fához jár támasztó karó, takarómulcs és védőrács is, illetve a program állja a településre szállítás költségét. Annak jelképeként pedig, hogy az elültetett fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát és más élőhelyek otthonául is szolgálnak majd, minden igénylő kap egy madárodút.

A program a települések belterületének fásítását támogatja. A települések 19 fafajból választhatják ki a fákat termőhelyi adottságaiknak, az ültetés helyének megfelelően, hangsúlyozta Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója.

Sulyok Ferenc: a 12 ezer fát a KEFAG Zrt. nevelte és szállítja a településekre
Fotó: Rimóczi Irén
Nem mindegy ugyanis, hogy utak mellé, intézmények udvarába, parkokba kívánják ültetni a fákat.

A választható fajok közt szerepel napos és árnyékos helyet kedvelő, terebélyes, sudaras és gömbkoronát nevelő, akár a villanyvezeték alá is ültethető, illetve különösen jó porszűrű faj is. Bíznak abban, hogy a program még inkább meghozza az emberek kedvét a fásításra, és ennek révén szorosabbra fűzik a kapcsolatot a helyi erdészekkel is, mondta Sulyok Ferenc.

A pályázat részletei megtalálhatók az orszagfasitas.hu oldalon. Az online felületen részletesen bemutatják a választható fafajokat, és a még rendelkezésre álló készlet alakulása is nyomon követhető.

A fák mellé egy madárodút is kapnak a települések
Fotó: Rimóczi Irén

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatósgóág (OVF) pénteken az MTI-t.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.