Back to top

Június 9-ig lehet módosítani az AKG-igénylést

Az egységes kérelem keretében benyújtott AKG kifizetési kérelme még június 9-ig módosítható. A pontosítás ezt követően is lehetséges.

A módosítás a támogatási igény növelésére irányuló adatváltozás bejelentése, tehát, ha plusz támogatási igénnyel él a kérelmező (új jogcím, új tábla stb.) – írja a nak.hu. A pontosítás az EK-ban megadott adatokra vonatkozó adatváltozás, ami az adatok valóságnak megfelelő kiigazítására irányul (kivéve a módosítás). Tehát a bejelentés nem kötődik pénzügyi többletigényhez.

A 2020. május 15-ig beadott alap egységes kérelemmel kapcsolatos módosítás munkanaponként 1 %-os szankcióval 2020. június 3-9. között lehetséges. 2020. június 10-től minden módosítási kérelmet elutasítanak.

Nézzük részletesebben, hogy mi számít a VP AKG-nál módosításnak. Ha a kérelmező:

  • a VP AKG tábla területe nő, vagy új táblát ad hozzá a már létező kérelemhez (pl. egy már kérelemszinten létező, de eddig VP AKG igénylést nem tartalmazó táblára AKG-t igényel),
  • a már igényelt AKG-s tábla hasznosítási kódját másikra váltja, amelyért magasabb összeg jár (pl.: Horizontális ültetvény esetén),
  • táblát bont olyan módon, hogy az utódtáblák továbbra is VP AKG-igényeltek maradnak, de az utódtáblák össztámogatási igénye, vagy egyik táblára jutó igény meghaladja az „eredeti, bontott” tábla területét,
  • egy eredetileg VP AKG támogatást nem tartalmazó táblát bont olyan módon, hogy az egyik utódtáblához VP AKG-igénylést jelöl,
  • a szántó tematikus előíráscsoport esetében a tábla területét csökkenti és így az adott tábla területe kisebb/egyenlő lesz, mint 40 ha, vagy vállalás esetén 5 ha.

Pontosítás tehát június 9. után is megtehető a helyszíni vagy adminisztratív ellenőrzés megkezdéséig, az arról szóló értesítésig, vagy ha már kiértesítették helyszíni ellenőrzésről a gazdálkodót, de az ellenőrzés az adott területtel kapcsolatosan szabálytalanságot nem tárt fel.  

Mi a pontosítás AKG-ban? Ha a kérelmező:

  • a területét csökkenti (kivétel, ha a 40 ha-os, vagy az 5 ha-os előírást akarja utólagosan megvalósítani),
  • a már igényelt VP AKG-s tábla hasznosítási kódját másik, egy adott tematikus előíráscsoporton belül elfogadott és azonos kifizetéssel érintett hasznosítási kódra váltja,
  • táblát bont, de az utódtáblák össztámogatás igénye kisebb, mint az „eredeti, bontott” tábla területe, vagy legfeljebb azzal megegyező.
  • visszavonja kérelmét.
Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Akaratlanul épp a parlagfűnek segítettek a kaszálásokkal

A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű tömeges kelésének. Ez a késői gyomosodás sok tekintetben próbára tette a gazdákat, mivel a parlagfű a gyomirtási szezon végén, illetve azt követően kelt tömegesen, ami a szántóföldi kultúrákban jelentősen csökkentette a védekezési lehetőségeket. A közterületeken, ruderáliákon is különös helyzet adódott, mivel épp a korai kaszálások juttatták fényhez a kelő parlagfű-növényeket.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca

25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készít elő az agrártárca a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára. Ebből 3 milliárd forinthoz jut majd a baromfiipar - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Bro-Ker-Bét Kft. új baromfitelepének avatóján.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.