Back to top

Finom és egészséges: gyümölcsszeletek, zöldségporok

Keresleti piac van az új szárított kényelmi termékekre, különösen a gyümölcsből készült, hozzáadott cukor, tartósítószer- és adalékanyag-mentes, nem liofilizált és nem sült, tehát zsírt nem tartalmazó élelmiszerek népszerűek. A kalábriai Biocal cég új, 4 százalékos víztartalmú gyümölcsszeletei és zöldségporai alacsony hőmérsékleten készülnek, ami garantálja, hogy nem veszítenek a kedvező összetevőikből.

Fotó: Biocal
A 2015-ben alapított társaság funkcionális élelmiszerekkel foglalkozik, eredetileg zöldség- és gyümölcsporokat készítettek. A szárított gyümölcsszeleteket a vendéglátásban is használják, koktélok, édességek ízesítésére, díszítésére.

Kimagasló beltartalmi értékű gyümölcsből készülnek, cukor, adalékanyagok és konzerválószerek nélkül.

A hidegben történő vízelvonás következtében változatlanul megőrzik érzékszervi tulajdonságaikat és hasznos összetevőiket.

Mindenféle diétában fogyaszthatók, és ideálisak különböző italok és krémek aromájának javítására.

Egyelőre narancs-, lime-, citrom- és szamócaszárítmányok készülnek, a megrendelő kérésének megfelelő formában. Hasonlóan kíméletes módszerrel készülnek a gyümölcs- és zöldségporok narancsból, olajfalevélből, kiviből és céklából. Az alapanyagot gondosan mossák és darabolják, majd az alacsony hőmérsékletű szárítóba kerül. Ezzel a módszerrel úgy lehet eltávolítani a vizet a gyümölcsből, hogy közben megmaradnak benne az aromák, színanyagok, növényi enzimek, vitaminok és ásványi anyagok.

Fotó: Biocal
A Calabria Egyetemmel folytatott közös kutatás eredményeként a zöldségporokkal funkcionális tészták is készültek.

A Biocal termékeinek erőssége, hogy nagyon gyorsan végbemegy a teljes folyamat:

a modern technológiának köszönhetően mindössze 24 óra telik el a betakarítás és a feldolgozás közt.

A cég bel- és külföldi versenytársai zömmel nem ezt a nagyon kíméletes technológiát használják, általában 70-80 °C-on, viszont gyorsabban szárítanak.

A szeletelt gyümölcsöt nagykereskedőknek adják el, a port pedig élelmiszeripari vállalatoknak. További céljuk, hogy jellegzetes mediterrán növényeket vizsgáljanak meg, mennyire alkalmasak funkcionális élelmiszernek, ami az év minden szakában kapható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Az USA 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátás biztosítására

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter május közepén Varsóban.