Back to top

A győri kertbarátok - 50. születésnapot ünnepeltek

Magával ragadó műsorral és színvonalas előadásokkal ünnepelte 50 éves születésnapját a Kertészek és Kertbarátok Győri Városi Egyesülete a város polgármesteri hivatalának dísztermében.

Fotó: Horváth Csilla
Fotó: Horváth Csilla

Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket és emlékeztetett, hogy az öt évvel korábbi születésnapot is a városházán ünnepelte a kertbarát kör, de azóta gyönyörűen felújították a dísztermet. A városban fontosnak tartják a zöldfelületek karbantartását és bővítését, legújabb tervük az, hogy minden Győrben született gyermek után fát ültetnek majd. Évente 100 ezer egynyári palántát ültetnek ki a város parkjaiba és 10 ezret a helyi lakosok kapnak meg.

Végül Radnóti Ákos bejelentette, hogy Győr polgármestere Győri Városháza ezüstérmet adományoz az ötvenéves civil szervezetnek.

Verssel és dallal köszöntötték a kertbarát kört a győri Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai, műsoruk után a kertbarát mozgalom jelentőségéről és a győri történetekről esett szó, 

Fotó: Horváth Csilla
Az idén 50 éves az országos szervezet is, mondta köszöntőjében Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészet és Kertbarátok Országos Szövetsége elnöke. Felidézte, hogy a győri szervezet jelenlegi elnöke, Nagykutasi Viktor 18 éves korában jelentkezett a szövetségnél, hogy Kapuváron kertbarát kört alapít, és onnan kapcsolódott be a győriek tevékenységébe. Horváth Béla elnöktől 10 éve vette át a stafétabotot. A jubileum alkalmából Szent-Miklóssy Ferenc és Nagykutasi Viktor okleveleket adott át a legszínvonalasabban tevékenykedő kertbarátoknak.

Ma 93 tagja van a győri kertbarát körnek, közülük 70-80-an rendszeresen eljárnak a kéthetente szervezett eseményekre, mondta el Nagykutasi Viktor.

Fotó: Horváth Csilla
A szervezet teljesen nyitott, rendezvényeiket szabadon látogathatják a környékbeliek. Honlapot működtetnek, rendszeresen megjelentetnek szakmai kiadványokat, az idei jubileumra emlékkönyvvel és Zsigó György gyümölcsök védelméről szóló kötetével készültek. Magaságyásokat állítottak föl Győrben, ahol bárki megismerkedhet ezzel a „termesztőberendezéssel”, ezzel is népszerűsítik a kertészkedést. Külső támogatással sikerült négy városi feromoncsapdával növényvédelmi előrejelzést szervezni, ami nagy segítség a permetezések időzítésében. Igyekeznek minél inkább környezettudatosan művelni a kerteket, amihez sok szaktanácsot kapnak a tagok elismert szakemberek előadásaiból. Tavaly 19 előadást hallgattak és fogadtak meg a győri kertbarátok.

A város és a kertbarát kör közti harmonikus kapcsolatot bizonyítja, hogy 2010-ben egy addig névtelen közterületet Kertbarát utcának neveztek el, Mikola András javaslatára.

A rendezvény második részében meghallgatták Zsigó György előadását az aktuális növényvédelmi teendőkről, valamint Varga Jenő nemesítő beszélt a bogyósgyümölcsűek termesztéséről. A születésnapon a városháza aulájában rendezett bemutatón Halász Csaba bonsai növényeit tekinthették meg az érdeklődők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

A szerencsét hozó "lóhere" - kicsit másképp...

Szerencsét hoz ha valaki négylevelű lóherét talál, ám ez nem egyszerű, mert a fehér here (Trifolium repens), latin nevében szereplő "tri" is jelzi, hogy alapból három részből tevődnek össze levelei. Ez a növény jó állati takarmánynak, gyeppótlónak, emellett emberi fogyasztásra is alkalmas. Egy német cég most gyönyörű díszváltozataival rukkolt elő...