Back to top

Környezetvédelmi világnap a Budakeszi Vadasparkban

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet.

A Kárpát-medencében és Magyarországon őshonos és betelepített állatokat bemutató Budakeszi Vadaspark a természet védelmét és a környezeti nevelést tekinti egyik fő céljának. Ezt szolgálják az olyan, a Vadasparkban rendszeres programok, mint az Állatijó bemutatók, a szakvezetések, vagy az idén már napi két turnusban zajló nyári Vackor és Berkenye Táborok. Ezekben a gyerekek az erdei környezet adta lehetőségeket kihasználva, élményszerűen, izgalmas, kalandos formában szereznek ismereteket az őket körülvevő környezetről, az állatokról és növényekről.

A környezeti nevelés és a környezettudatos szemlélet azonban olyan esetekben is jelen van a Vadaspark programjában, amikor nem a parkban, hanem például egy óvodában, interaktív foglalkozás keretében, játékosan ismerkednek meg a környezettel a legkisebbek.

„Amikor egy-egy óvodában tartunk foglalkozást a gyerekeknek a „Házhoz megy a Vadaspark!” programunkon belül, akkor is a szemléletformálás a célunk: megszerettetni a gyerekekkel a természetet”

– mondta Farkas Ádám, a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa. A program során 12 témakör közül választhatnak az óvodák – ilyen például az Állatóvoda, a Házi kedvencek, a Városlakó állatok, vagy az Építsünk vadasparkot! -, de egy-egy jelentősebb eseményhez kapcsolódva olyan témák is szóba kerülnek, mint a Föld napja, vagy a madarak és fák napja.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

A környezetvédelem kiemelt szerepet kap az interaktív foglalkozások során. „Ha a szelektív hulladékgyűjtésről beszélgetünk, akkor megbeszéljük, mit kell csinálni az otthon keletkezett zöldhulladékkal, vagy egy mobilkomposztáló segítségével mutatjuk meg a kicsiknek, hogyan bontják le a növényeket a giliszták” – magyarázta Farkas Ádám. De szó esik arról is, hogy alakítható környezetbaráttá egy kert odúk kihelyezésével, miért fontos, hogy legyen korhadó fa a kertben, vagy mit kell csinálni az eresz alatti fecskefészekkel, ha éppen házfelújítás folyik otthon.

A Vadaspark a hétköznapok során is figyelmet fordít a környezet védelmére. A parkban szelektíven gyűjtik a hulladékot, a büfében lebomló anyagból készült poharakat és szívószálat kapnak a látogatók.

A környezetvédelmi világnapot minden évben június 5-én tartják; 1972-ben ezen a napon kezdődött az ENSZ első alkalommal rendezett „Ember és bioszféra” című környezetvédelmi konferenciája.

A világnap célja többek között, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, megelőzésére, a megújuló természeti erőforrások hasznosítására és a fenntarthatóság fontosságára.

Forrás: 
Budakeszi Vadaspark sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

MTÜ: majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Város- és klímatűrő útsorfák

Környezetünk változásban van, ám a városi közterületek fásítása költséges és hosszú távra szóló beruházás. A tervezők, kivitelezők, fenntartók és a városlakók közös érdeke, hogy az összetett ökológiai hatásoktól befolyásolt városi környezetben csak jó tűrőképességű fajták megfelelő minőségű és egészséges fáit ültessük.

A cigánycsuk nyerte a 2021 év madara szavazást

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

Kiemelt szerepet töltenek be a nemzeti parkok a környezeti nevelésben

Évente 200 ezer gyermek vesz részt a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban, ökoturisztikai létesítményeiben zajló környezeti nevelési programokon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Holnapocska Tábor betekintőjén, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.