0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Az EU baromfitenyésztése ebben az évben várhatóan növekedni fog, bár mérsékelt ütemben –írja a nak.hu a Poultry World-re hivatkozva. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a növekedés 1,2% -kal magasabb lesz, mint tavaly, amikor a fogyasztók a drágább húsokat baromfihúsra váltják fel. Noha ez alacsonyabb, mint a 2019-es 1,6% -os növekedés, mégis tisztességes megtérülést jelent a HoReCa-szektor, illetve a közétkeztetés koronavírus miatti leállása ellenére. Hatással lesz azonban a nehezebben értékesíthető fajokra, mint például a kacsa, gyöngytyúk, galamb és fürj. Az Egyesült Királyságban az Avara Foods javasolta a kacsaüzletének, a Cherry Valley Foods-nak Lincolnshire-ben való bezárását, a gasztro-, illetve a vendéglátóipar összeomlása közepette.

„A külső piaci feltételek egyre nagyobb kihívást jelentenek a takarmányköltségekben, a tollárakban és az európai versenyben. Ezek együttes hatása óriási nyomást gyakorol az üzletre” – közölte az Avara.

A brojlerárak erősen hullámzóak, de az általános fogyasztás várhatóan növekedni fog. A koronavírus kitörése kezdetben felfuttatta a brojlerárakat a lakossági készletfelhalmozás miatt, ám az elmúlt hetekben visszaestek az ötéves átlag alá. Ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy a baromfihús tőkefogyasztása továbbra is növekszik az idei évben, egy jelentés szerint 23,6 kg/fő-re emelkedik (+ 0,2 kg).

Az EU baromfiimportja tavaly mérsékelten, 1,8% -kal nőtt, de ez a mennyiség – a koronavírus és annak az élelmiszer-szolgáltató vállalkozásokra gyakorolt hatása miatt – valószínűleg enyhén csökken 2020-ban. A EU baromfi-exportja 6,7% -kal növekedett a tavalyi évben, az erős globális keresletnek köszönhetően. A szállítások a legtöbb rendeltetési helyekre növekedtek, különösen Dél-Afrikába (+ 62%), Fülöp-szigetekre (+ 40%), Vietnamba (+ 34%) és Kínába. Az export valószínűleg tovább növekszik – miközben a kereslet továbbra is magas –, de mérsékelt ütemben, mivel a madárinfluenza-kitörések néhány fő országban (pl. Lengyelország) az egyes kereskedelmi partnerek országos tilalmát eredményezték. Ez némi nyomást gyakorol az EU exportjára, és valószínűleg a kereskedelem áramlásának megváltozását hozhatja.

A jelentést kommentálva Bethan Wilkins, az Egyesült Királyság Mezőgazdasági Kertészeti Fejlesztési Testületének vezető elemzője szerint a baromfi- és sertéstenyésztés járul hozzá jelentős mértékben az EU hústermelésének az idei évben mutatkozó általános növekedéséhez. Wilkins szerint a két ágazat növekedését részben ellensúlyozza a marha-, a borjú- és a juhhús csökkenése, ám a kilátások bizonytalanok. Hozzátette, a baromfitenyésztésre logisztikai és keresleti szempontból is kihívást jelenthet a koronavírus.

Forrás: nak.hu/Poultry World