Back to top

Növekedhet az uniós baromfitenyésztés

Az uniós baromfitenyésztés növekedni fog, de a koronavírus és a madárinfluenza miatt kihívásokkal néz szembe.

Az EU baromfitenyésztése ebben az évben várhatóan növekedni fog, bár mérsékelt ütemben –írja a nak.hu a Poultry World-re hivatkozva. Az Európai Bizottság arra számít, hogy a növekedés 1,2% -kal magasabb lesz, mint tavaly, amikor a fogyasztók a drágább húsokat baromfihúsra váltják fel. Noha ez alacsonyabb, mint a 2019-es 1,6% -os növekedés, mégis tisztességes megtérülést jelent a HoReCa-szektor, illetve a közétkeztetés koronavírus miatti leállása ellenére. Hatással lesz azonban a nehezebben értékesíthető fajokra, mint például a kacsa, gyöngytyúk, galamb és fürj. Az Egyesült Királyságban az Avara Foods javasolta a kacsaüzletének, a Cherry Valley Foods-nak Lincolnshire-ben való bezárását, a gasztro-, illetve a vendéglátóipar összeomlása közepette.

„A külső piaci feltételek egyre nagyobb kihívást jelentenek a takarmányköltségekben, a tollárakban és az európai versenyben. Ezek együttes hatása óriási nyomást gyakorol az üzletre” – közölte az Avara.

A brojlerárak erősen hullámzóak, de az általános fogyasztás várhatóan növekedni fog. A koronavírus kitörése kezdetben felfuttatta a brojlerárakat a lakossági készletfelhalmozás miatt, ám az elmúlt hetekben visszaestek az ötéves átlag alá. Ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy a baromfihús tőkefogyasztása továbbra is növekszik az idei évben, egy jelentés szerint 23,6 kg/fő-re emelkedik (+ 0,2 kg).

Az EU baromfiimportja tavaly mérsékelten, 1,8% -kal nőtt, de ez a mennyiség – a koronavírus és annak az élelmiszer-szolgáltató vállalkozásokra gyakorolt hatása miatt – valószínűleg enyhén csökken 2020-ban. A EU baromfi-exportja 6,7% -kal növekedett a tavalyi évben, az erős globális keresletnek köszönhetően. A szállítások a legtöbb rendeltetési helyekre növekedtek, különösen Dél-Afrikába (+ 62%), Fülöp-szigetekre (+ 40%), Vietnamba (+ 34%) és Kínába. Az export valószínűleg tovább növekszik – miközben a kereslet továbbra is magas –, de mérsékelt ütemben, mivel a madárinfluenza-kitörések néhány fő országban (pl. Lengyelország) az egyes kereskedelmi partnerek országos tilalmát eredményezték. Ez némi nyomást gyakorol az EU exportjára, és valószínűleg a kereskedelem áramlásának megváltozását hozhatja.

A jelentést kommentálva Bethan Wilkins, az Egyesült Királyság Mezőgazdasági Kertészeti Fejlesztési Testületének vezető elemzője szerint a baromfi- és sertéstenyésztés járul hozzá jelentős mértékben az EU hústermelésének az idei évben mutatkozó általános növekedéséhez. Wilkins szerint a két ágazat növekedését részben ellensúlyozza a marha-, a borjú- és a juhhús csökkenése, ám a kilátások bizonytalanok. Hozzátette, a baromfitenyésztésre logisztikai és keresleti szempontból is kihívást jelenthet a koronavírus.

Forrás: 
nak.hu/Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.