Back to top

EU-brit kereskedelmi tárgyalások - az agrár- és élelmiszeripari szereplők közös nyilatkozata

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatáról szóló negyedik tárgyalási forduló befejezése előtt a Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope aggódik, hogy nem volt haladás az első három fordulóban, valamint amiatt az egyre növekvő kockázat miatt, hogy nem lesz megállapodás a jelenlegi átmeneti időszak végére, vagyis 2020. december 31-ig.

Fotó: pixabay.com
Az EU és az Egyesült Királyság közötti agrár- és élelmiszerkereskedelem 2019-ben 58 milliárd eurót tett ki, és ha nem sikerül megkötni a vámmentes, kvóták nélküli szabadkereskedelmi megállapodást, az súlyos következményekkel jár majd az agrár- és élelmiszeripar számára az EU-ban és az Egyesült Királyságban egyaránt.

A tarifák bevezetése az esetleges szabályozásbéli eltérésekkel együtt súlyosan megzavarná az integrált ellátási láncokat; a kétoldalú kereskedelmi megállapodással kapcsolatos prioritásaink e zavar korlátozására összpontosítanak. Pontosabban elengedhetetlen, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolat biztosítsa:

  • Nincsenek vámok, illetékek, díjak és kvóták.
  • Az EU és az Egyesült Királyság közötti egyenlő versenyfeltételek fenntartása, az EU megállapodástervezetében javasoltak szerint, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az EU gazdasági szereplői és az Egyesült Királyságbeli társaik között garantálható legyen a tisztességes verseny.
  • Magas szintű együttműködés az egészségügyi és növényegészségügyi határértékek és szabványok terén, valamint minimális eltérés az ilyen szabványok alkalmazásában. Ezenkívül rendkívül fontos, a szoros kapcsolat fenntartása az Európai Élelmiszerügyi Szabványügyi Hatóság (EFSA) és az Egyesült Királyság Élelmezési Szabványügyi Ügynöksége (FSA) között.
  • Vámügyi együttműködés a vállalkozások vámellenőrzések és vámeljárások okozta terheinek csökkentése érdekében.
  • Hatékony eredetigazolási szabályok annak biztosítása érdekében, hogy ez a kedvezmény csak az EU és az Egyesült Királyság gazdasági szereplőit szolgálja.
  • Ugyanezen szabályozás bevezetése Írországgal és Észak-Írországgal kapcsolatosan is az EU egységes piaca integritásának védelme érdekében.
  • Az EU és az Egyesült Királyság meglévő és jövőbeli földrajzi jelzéseinek kölcsönös védelme.

Fotó: pixabay.com
A Copa & Cogeca, a Celcaa és a FoodDrinkEurope nagyon aggódik, hogy kevés az idő a kereskedelemi megállapodás megkötésére és ratifikálására. Sajnálatosnak tartják, hogy az Egyesült Királyság kormánya jelenleg ellenzi a Brexit utáni átmeneti időszak 2020 utáni bármilyen meghosszabbítását. Az átmenetnek elegendő hosszúságúnak kell lennie a vállalkozások számára, hogy megtervezzék és felkészüljenek a szabadkereskedelmi megállapodás rendjére, hogy elkerülhessék a veszélyes helyzeteket.

Felszólítják a feleket, hogy fontolják meg alternatív, átmeneti intézkedések bevezetését, amelyeket 2021 elejétől lehetne végrehajtani, amennyiben nem sikerül idén megkötni a szabadkereskedelmi megállapodást.

Az átmeneti megállapodásnak továbbra is biztosítania kellene a vám- és kvótamentes kereskedelmet, ami további időt adna a tárgyalásokra, miközben minimalizálná azokat zavarokat, amelyekkel a Covid-19 járvány jelentős hatásaival amúgy is birkózó vállalkozásoknak szembe kell nézniük.

Fotó: pixabay.com
A megállapodás és az átmeneti rendelkezések meghosszabbításának hiánya együttesen jelentős negatív következményekkel járna az EU agrár-élelmiszeripari ágazatára. Ez várhatóan magában foglalja az EU-ból az Egyesült Királyságba irányuló exportmennyiség jelentős csökkenését, a bevételek jelentős csökkenését és ebből következően munkahelyek megszűnését is. Különösen a kkv-kra, az egyéni gazdálkodókra és a mezőgazdasági szövetkezetekre gyakorolt hatása lenne káros.

Tekintettel a június végére tervezett leltárra, remélik, hogy figyelembe veszik az aggályaikat, és a tárgyalási folyamat gyors és konstruktív módon halad előre. Tekintettel arra, hogy még nem várható jelentős mértékű konszenzus, erőteljesen javasolják mindkét félnek, hogy állapodjanak meg időben és olyan eredménnyel, amely megőrzi az egyenlő versenyfeltételeket és mindkét fél számára optimális eredményt hoz.

 

Forrás: 
Copa & Cogeca Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Egyre több helyen kínálnak magyar görögdinnyét

Ha nyár, akkor dinnye. Az idén azonban lassan köszönt ránk a nyári meleg, és a hűvös, csapdékos idő miatt a dinnyeszezon is később indul. A folytatás remélhetően jobb lesz, és úgy tűnik, importnyomásra is kevésbé kell számítaniuk a termelőknek. Horváth Vivientől, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete titkáráról kértünk helyzetjelentést.

Szőlőár-előrejelzés: segítség a termelőnek

A piacszervezési intézkedésként az elmúlt években meghonosodott intézkedéscsomag eredeti célja nem változott: a piac átláthatóságát és kiszámíthatóságát szeretné biztosítani.

Magyar alelnököt választott az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége

Dr. Drexler Dórát, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetőjét választotta egyik alelnökének az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe). Az ernyőszervezet több mint 200 tagszervezetet tömörít az Európai Unióban: mezőgazdasági termelőket, feldolgozókat, kereskedőket, tanúsítókat, szaktanácsadókat, kutatókat és fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Lejár a boltokban a készpénz ideje

Januártól - bizonyos kivételekkel - a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést, a változtatás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet - mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.