Back to top

Galambok különös nyelőcsővel - A pomerániai begyes fajta

Valamennyi galambfajtánál előfordulnak hímek, melyek a begyüket – elsősorban turbékolás közben – megtöltik levegővel. Vélhetően ezekből az egyedekből tenyésztették ki a begyes galambokat, amelyek sajátossága, hogy a begyükbe levegőt képesek nyelni, terjedelmes begyet (golyvát) fújnak, s ezt huzamosabb ideig meg is tartják.

A golyva fújásakor a galambok lenyelik a levegőt, ami a nyelőcsőbe és a begybe kerül. A begyes galambok felfújt nyelőcsövének és begyének együttes űrtartalma mintegy ötször nagyobb, mint egy átlagos galambé.

Változatos fajtacsoport

A begyes galambok nyelőcsöve a megszokottnál lényegesen vastagabb, ez magyarázza nyújthatóságát. A galamb vastagabb nyelőcsöve nem jelent kóros elváltozást. Jól fújt begy csak megfelelő hosszúságú nyakon alakulhat ki. A begyes galambok e képessége olyan sajátos külsőt kölcsönöz a számukra, ami semmi mással nem téveszthető össze. A tenyésztők, annak érdekében, hogy tetszetősen mutasson a madaruk, gyakran maguk fújják bele a levegőt a galamb begyébe. A fúvás a környezet hőmérsékletén is múlik, a hideg nem kedvez a teljesítménynek.

A begyes fajtacsoport rendkívül gazdag, ezért több alcsoportra osztották, amelyek az alábbiak: törpe begyes, közepes nagyságú begyes, spanyol begyes (vagy ibériai begyes), hosszúlábú begyes fajták és rövid lábú, nagy begyes fajták. A begyes galambok közé tartozik a magyar óriás begyes is, az egyik legszebb galambfajtánk, amelyet elegáns megjelenésén túlmenően szívesen tartották és tenyésztették nagy testtömege és ízletes húsa miatt is. Pecsenyegalambok előállítására mai formájában is alkalmas, de természetesen az intenzív haszonfajtákkal nem veszi fel a versenyt. A magyar óriás begyes galambon túlmenően még számos begyes galambfajtát ismerünk, például a pomerániai begyest, a holland, az amszterdami, az angol, az ónémet, a bajor, a fehér és vörös brünni begyest, a fonákszárnyú begyes galambokat stb.

A mell széles, erős és jól izmolt

A begyes galambok ismertetésénél feltétlenül meg kell említenünk, hogy pár éve (2017-ben), Németh Bence és Farkas Ferenc tenyésztőknek valamint tenyésztőtársaiknak sikerült megmenteniük a kihalófélben lévő kakasdi székely begyes fajtát. (A kakasdi székely egy régi fajta, amely az 1940-es években került Magyarországra, akkor, amikor a bukovinai székelyeket a Tolna megyei Kakasdra és tájékára telepítették, s az áttelepítettek hozták magukkal galambjaikat is.)

A begyesek fajtacsoportjának eredete ellentmondásos, a leggyakoribb elmélet szerint az 1300-as években, feltehetően a mai Spanyolország területén kialakult házigalamb-fajtacsoportot nevezzük begyeseknek. Az tény, hogy egy holland állatfestő már 1665-ben festett begyes galambokat.

A pomerániai begyest a mai Lengyelország és Németország északi területén, a Balti-tenger déli partján, Pomeránia történelmi régióban, Hollandiából tengeri úton érkezett begyesekből tenyésztették ki. Származásuk alapján a fajtát hosszabb ideig „hollandi”-ként nevezték, jelenlegi nevüket 1869-ben kapták.

A pomerániai begyes masszív testfelépítésű, nagytermetű, 45-60 fok közötti, emelt testtartású, széles állású, erős lábtollazattal rendelkező fajta. Testhosszuk akár az 50 centimétert is elérheti. Fajtajegyeit illetően a fej erős, nem túl magas homlokkal, a fejtető laposan ívelt. Kívánatos a homlokkal megegyező ívben görbülő tarkótáj. A fehérek és a színes farkúak szeme sötét, a többi színváltozatnál a szemszín a sárgától a narancsszínig változó. A szemgyűrűk simák, keskenyek, színük a tollazat színével kapcsolatban változó, a tollazat színéhez igazodó. A csőr középhosszú és erős, fúváskor enyhén ráfekszik a golyvára. A csőr színe a fehérek, a színes farkúak, a sárgák és a sárga fakók esetében világos, a más színűeké a sötétszürkétől a feketéig változó. A nyak hosszú, a golyva igen nagy, jól felfújt, körmérete a nyak felső harmadában a legnagyobb.

A mell széles, erős és jól izmolt. A hát a vállak között rendkívül széles, enyhén homorú és a farok irányába lejt. Az erős szárnyak tollai szélesek, az evezők a farokra úgy fekszenek, hogy az ellenkező oldali szárnyvégek nem keresztezhetik egymást. A farok széles és hosszú.

A lábak hosszúak és erősek, a combokról terjedelmes, lefelé illetve ferdén hátrafelé futó sarkantyútollak erednek, a csüdöket és az ujjakat, valamint az utóbbiak közeit is hosszú, széles tollak borítják. Elismert színváltozatok a szívesek, a színes farkúak, tigristarkák és tarkák, valamint egyszínűek (fehérek, feketék, fekete szalagos kékek és kékkovácsoltak). A szívesek mellének félhold alakú, fehér foltjának a végei nem érhetnek a szemekig.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az angus marhákban megtalálta a számítását

Havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Magyar Mezőgazdaságban. Olyan családi gazdaságokat mutatunk be, amelyeket a generációváltás eredményeként fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. Az első részben az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdaságról, illetve annak ügyvezetőjéről, Molnár Bencéről olvashatnak.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Genetikusok célkeresztjében a magyar mudik bundája

A magyar kutyafajták közé tartozó mudik örök kíváncsi, rendkívül tanulékony ebek. Megragadó egyéniségük mellett bundájuk változatos színe és mintázata is különlegessé teszi őket, méghozzá nemcsak a kutyatartók, de a genetikusok számára is.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.