Back to top

A terasz királynői

A cserepes rózsák rendkívül kedvelt és divatos ajándéknövények, kerti társaikhoz hasonlóan elegánsak és illatosak. Népszerűségük oka, hogy a vágottvirág-csokornál hosszabb az élettartamuk, romantikus hangulatot árasztanak a lakásunkban, a kertben és a balkonon egyaránt. Jól tarthatók szobanövényként, de a legjobban a szabadban érzik magukat, kiültetve éveken át díszei a kertnek.

Hol érzik jól magukat?

Ágyásban

A kert világos, napfényes részein, vizet áteresztő talajban érzik jól magukat. Ültetőgödrükbe szórjunk érett komposztot, ez a kezdeti tápanyagellátásukhoz elegendő.

Kötött talaj esetén agyagtörmelékkel alakítsunk ki a gyökerek alatt drénréteget.

Megtehetjük, hogy a növényt a földlabdával együtt, vagy több növényre szedve ültetjük ki. Termesztésekor ugyanis egy cserépbe 4-5 apró méretű dugványt helyeznek el, ebből alakul ki a kisméretű, bokorszerű megjelenés. Így egy cserépnyi növény akár 4-5 tőre is szétbontható, ezek külön-külön egyenként is elültethetők, akkor is szép tövekké fejlődnek, és meglehetősen nagy virágokat nevelnek. Alapos és rendszeres öntözést igényelnek.

Edényben

A cserepes rózsák hónapokon át nyíló színes és illatos virágaikkal romantikus hangulatot teremtenek a teraszokon.

Elrendezhetjük őket a terasz bútorainak stílusához illő kőedényekben, rusztikus faládákban, égetett vagy mázas cserepekben, balkonládákban, fali kaspókban.

Kifolyónyílás nélküli edényben nagyobb agyagdarabokkal vagy kavicsokkal tegyük lehetővé a víz elvezetését.

A legújabb teraszrózsafajták nem nőnek túl nagyra, széles színválasztékban nyílnak egész nyáron őszig, és lombjukat is egészségben megőrzik.

A rózsa napjainkban divatos dekorációs motívummá vált,

antikolt növénytartókon domborműként, festett virágcserepeken, fatáblákon, kerti padon, párnahuzatokon és egyéb textileken hangulatos kiegészítője a lakásnak, balkonnak, terasznak.

Az ültetés ideje

A telet csak jól begyökeresedett példányok vészelik át, ezért kiültetés előtt érdemes kellő időt hagyni a gyökerek megerősödéséhez. Ideális a késő tavaszi és a nyár végi ültetés.

Így gondozzuk

• A cserepes rózsák kedvelik a vizet, rendszeresen, akár naponta öntözzük őket.

• Még több vízre van szükségük a virágzás során.

• A kertben jól érzik magukat.

• Hetente tápoldatozzuk a cserepeket.

• Az elnyílt virágokat minden esetben távolítsuk el.

• A tavaszi visszavágással szabályozható a rózsák kihajtása.

• Az erőteljes növények kialakításához a hajtásokat mélyebben kell visszavágni.

• A komposzt nagyszerű induló tápanyagforrás a kiültetett töveknek.

• A folyamatos virágzás érdekében az elnyílt virágokat szedegessük le, az bimbóképződésre sarkallja a növényeket és meghosszabbítja a virágzási idejüket.

Metsszük időben

A legtöbb rózsafajta virágzása rendszeres metszéssel szabályozható. Ha az elmarad, akkor csökken a hajtások és a virágok száma.

Ideális időpontja március–áprilisra, vagy a rügyek kialakulásának idejére esik.

Az úgynevezett vakhajtásokat, amelyeken nincsenek virágok, az év bármely szakában kivághatjuk. Az áttelelt tövekről tavasszal az összes beteg és visszafagyott hajtást vágjuk le az egészséges fáig.

Távolítsunk el minden olyan hajtást, amely túl gyengének tűnik.

Ezután lehet megrövidíteni az egészséges hajtásokat. Minél erősebb a visszavágás, annál erősebben hajtanak ki a rózsák és annál gazdagabban virágoznak. Hogy a vágás során ne vigyünk át semmilyen betegséget egyik növényről a másikra, ügyeljünk, hogy ne csak éles, de tiszta is legyen a szerszámunk.

Tápanyag-kisokos

A rózsák egészséges fejlődéséhez tápanyagokra és mikroelemekre van szükség. Ezek természetes módon megtalálhatók a talajban, bár az összetételük a talaj típusától függően változhat.

A növények vitalitását a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyag befolyásolja – ha a tápanyagok mennyisége kevés, megjelennek a hiánytünetek.

Foszfor: segíti a virág-, a mag- és a termésképzést.

• Nitrogén: nélkülözhetetlen a klorofillképzéshez.

• Kálium: szerepet játszik a vízszállításban és a szárak erősítésében.

• Magnézium: támogatja az anyagcserét és a fotoszintézist.

• Kalcium: a sejtfalak fontos építőeleme.

• Vas: megszünteti a klorózisos tüneteket

Rózsák és jelképek

• Fehér – ártatlanság, tisztaság, hűség, lemondás, csodálat, vágy, új kezdet.

• Sárga – irigység, féltékenység, hűtlenség, kapcsolatproblémák, barátság, plátói szerelem, megbékélés, imádat.

• Narancssárga – boldogság, remény, csodálat.

• Rózsaszín – ifjúság, szépség, fiatal szerelem, tisztelet, hála.

• Vörös – szerelem, romantika, szenvedély.

Hódítóútjuk Kínában kezdődött

Az első rózsakertet 5000 évvel ezelőtt Kínában hozták létre, és még mielőtt az embereket elbűvölte volna a virágok szépsége és illata, egyszerű élelmiszerként termesztették a rózsákat.

Az idő múlásával a „virágok királynői” a szeretet és a szépség szimbólumává váltak, jelentésük az évezredek során sem változott.

A görög mitológia szerint a fehér rózsát Aphrodité festette vörösre egyetlen csepp vérével, amikor sebesült szerelméhez sietett. A vörös rózsát, mint a szerelem szimbólumát, az istennőnek tulajdonítják.

A római korban a rózsákat értékes luxuscikknek tartották, parfümök és gyógyszerek készítésére is felhasználták őket.

A középkorban a kereszténység szimbólumává váltak, és gyógynövénycélú termesztésük is megkezdődött. A 16. és 17. században matrózok hajókkal hozták a Távol-Keletről a rózsákat, amivel megalapozták az európai rózsatermesztést.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/5-6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

Bálint György temetése

Szomorú kötelességünknek teszünk eleget, amikor tájékoztatjuk olvasóinkat a 100. évében elhunyt Bálint György temetéséről.