0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A terasz királynői

A cserepes rózsák rendkívül kedvelt és divatos ajándéknövények, kerti társaikhoz hasonlóan elegánsak és illatosak. Népszerűségük oka, hogy a vágottvirág-csokornál hosszabb az élettartamuk, romantikus hangulatot árasztanak a lakásunkban, a kertben és a balkonon egyaránt. Jól tarthatók szobanövényként, de a legjobban a szabadban érzik magukat, kiültetve éveken át díszei a kertnek.

Hol érzik jól magukat?

Ágyásban

A kert világos, napfényes részein, vizet áteresztő talajban érzik jól magukat. Ültetőgödrükbe szórjunk érett komposztot, ez a kezdeti tápanyagellátásukhoz elegendő.

Kötött talaj esetén agyagtörmelékkel alakítsunk ki a gyökerek alatt drénréteget.

Megtehetjük, hogy a növényt a földlabdával együtt, vagy több növényre szedve ültetjük ki. Termesztésekor ugyanis egy cserépbe 4-5 apró méretű dugványt helyeznek el, ebből alakul ki a kisméretű, bokorszerű megjelenés. Így egy cserépnyi növény akár 4-5 tőre is szétbontható, ezek külön-külön egyenként is elültethetők, akkor is szép tövekké fejlődnek, és meglehetősen nagy virágokat nevelnek. Alapos és rendszeres öntözést igényelnek.

Edényben

A cserepes rózsák hónapokon át nyíló színes és illatos virágaikkal romantikus hangulatot teremtenek a teraszokon.

Elrendezhetjük őket a terasz bútorainak stílusához illő kőedényekben, rusztikus faládákban, égetett vagy mázas cserepekben, balkonládákban, fali kaspókban.

Kifolyónyílás nélküli edényben nagyobb agyagdarabokkal vagy kavicsokkal tegyük lehetővé a víz elvezetését.

A legújabb teraszrózsafajták nem nőnek túl nagyra, széles színválasztékban nyílnak egész nyáron őszig, és lombjukat is egészségben megőrzik.

A rózsa napjainkban divatos dekorációs motívummá vált,

antikolt növénytartókon domborműként, festett virágcserepeken, fatáblákon, kerti padon, párnahuzatokon és egyéb textileken hangulatos kiegészítője a lakásnak, balkonnak, terasznak.

Az ültetés ideje

A telet csak jól begyökeresedett példányok vészelik át, ezért kiültetés előtt érdemes kellő időt hagyni a gyökerek megerősödéséhez. Ideális a késő tavaszi és a nyár végi ültetés.

Így gondozzuk

• A cserepes rózsák kedvelik a vizet, rendszeresen, akár naponta öntözzük őket.

• Még több vízre van szükségük a virágzás során.

• A kertben jól érzik magukat.

• Hetente tápoldatozzuk a cserepeket.

• Az elnyílt virágokat minden esetben távolítsuk el.

• A tavaszi visszavágással szabályozható a rózsák kihajtása.

• Az erőteljes növények kialakításához a hajtásokat mélyebben kell visszavágni.

• A komposzt nagyszerű induló tápanyagforrás a kiültetett töveknek.

• A folyamatos virágzás érdekében az elnyílt virágokat szedegessük le, az bimbóképződésre sarkallja a növényeket és meghosszabbítja a virágzási idejüket.

Metsszük időben

A legtöbb rózsafajta virágzása rendszeres metszéssel szabályozható. Ha az elmarad, akkor csökken a hajtások és a virágok száma.

Ideális időpontja március–áprilisra, vagy a rügyek kialakulásának idejére esik.

Az úgynevezett vakhajtásokat, amelyeken nincsenek virágok, az év bármely szakában kivághatjuk. Az áttelelt tövekről tavasszal az összes beteg és visszafagyott hajtást vágjuk le az egészséges fáig.

Távolítsunk el minden olyan hajtást, amely túl gyengének tűnik.

Ezután lehet megrövidíteni az egészséges hajtásokat. Minél erősebb a visszavágás, annál erősebben hajtanak ki a rózsák és annál gazdagabban virágoznak. Hogy a vágás során ne vigyünk át semmilyen betegséget egyik növényről a másikra, ügyeljünk, hogy ne csak éles, de tiszta is legyen a szerszámunk.

Tápanyag-kisokos

A rózsák egészséges fejlődéséhez tápanyagokra és mikroelemekre van szükség. Ezek természetes módon megtalálhatók a talajban, bár az összetételük a talaj típusától függően változhat.

A növények vitalitását a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyag befolyásolja – ha a tápanyagok mennyisége kevés, megjelennek a hiánytünetek.

Foszfor: segíti a virág-, a mag- és a termésképzést.

• Nitrogén: nélkülözhetetlen a klorofillképzéshez.

• Kálium: szerepet játszik a vízszállításban és a szárak erősítésében.

• Magnézium: támogatja az anyagcserét és a fotoszintézist.

• Kalcium: a sejtfalak fontos építőeleme.

• Vas: megszünteti a klorózisos tüneteket

Rózsák és jelképek

• Fehér – ártatlanság, tisztaság, hűség, lemondás, csodálat, vágy, új kezdet.

• Sárga – irigység, féltékenység, hűtlenség, kapcsolatproblémák, barátság, plátói szerelem, megbékélés, imádat.

• Narancssárga – boldogság, remény, csodálat.

• Rózsaszín – ifjúság, szépség, fiatal szerelem, tisztelet, hála.

• Vörös – szerelem, romantika, szenvedély.

Hódítóútjuk Kínában kezdődött

Az első rózsakertet 5000 évvel ezelőtt Kínában hozták létre, és még mielőtt az embereket elbűvölte volna a virágok szépsége és illata, egyszerű élelmiszerként termesztették a rózsákat.

Az idő múlásával a „virágok királynői” a szeretet és a szépség szimbólumává váltak, jelentésük az évezredek során sem változott.

A görög mitológia szerint a fehér rózsát Aphrodité festette vörösre egyetlen csepp vérével, amikor sebesült szerelméhez sietett. A vörös rózsát, mint a szerelem szimbólumát, az istennőnek tulajdonítják.

A római korban a rózsákat értékes luxuscikknek tartották, parfümök és gyógyszerek készítésére is felhasználták őket.

A középkorban a kereszténység szimbólumává váltak, és gyógynövénycélú termesztésük is megkezdődött. A 16. és 17. században matrózok hajókkal hozták a Távol-Keletről a rózsákat, amivel megalapozták az európai rózsatermesztést.

Forrás: Kertbarát Magazin