Back to top

Vadkár az uszódi határban

Képünk a Bács-Kiskun megyei Uszód határában készült. A fotón látható őznek vélhetően gidája született itt az árpatáblában, mert nem menekült messzire tőlünk, s ahogy távolodtunk, vissza is tért.

Menekülő őz
Fotó: Csatlós Norbert

A helyi gazdálkodók szerint jelentősen megnövekedett errefelé a vadállomány, a nyulak sokszor a gazdasági utakon játszanak és nem is nagyon menekülnek a járművek elől. Ezt a tényt egyfelől örvendetes tényként értékelik, másfelől viszont küzdenek a vadkárral

Napraforgótábla Uszód határában az előtérben különféle vadkárokkal
Fotó: Csatlós Norbert
Senki nem gondolná, hogy a legnagyobb pusztítást a galambok végzik. Van olyan gazdálkodó, aki 80%-os vadkárt jelentett a napraforgóveteményben. Ennek a helyiek szerint az az oka, hogy a szomszédos településen, Foktőn működik Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyára. Az üzembe érkező alapanyagot szállító teherautókról pedig óhatatlanul elhullik valamennyi napraforgó, így a madarak rászoktak az olajos magra. Amikor pedig a termelők ezt a „madárcsemegét” vetik, a galambok kieszik azt a földből.

A területen élő nagyvad, az őz is a napraforgót szereti: a 2-5 leveles növény csúcsát eszi meg, így a növény nem növekszik tovább.

A fácánok a kukoricát kedvelik: a friss kelésű, de akár már 5-8 centiméter magasra nőtt veteményt is kihúzzák, kifötrik a földből, hogy hozzájussanak a gyökéren még megtalálható maghoz. Ez a kártétel pedig az aszályos időszak miatt lassabban növekvő növények esetében elhúzódó.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyvennyolc féle őszi búza

Idén is az egyik leglátványosabb része volt a NAK Szántóföldi Napoknak a szántóföldi növények kiállítása. Közel 10 hektáron láthatott a közönség fajtasor-, valamint mikroparcellás termesztéstechnológiai bemutatókat június 9-10-én Mezőfalván.

Csatornába esett kiskacsákat mentettek ki a közutasok

Víznyelő rácsába ragadt egy csoportnyi kiskacsa még múlt vasárnap Egerben. Riasztották is a Magyar Közút dolgozóit, akik végül kimentették őket a fogságból.

Az éghajlatváltozás elősegíti a kártevők terjedését

A növénybetegségek és az invazív rovarok már most is óriási - akár 40%-os – kárt okoznak a globális növénytermesztésben, az éves veszteségek értéke megközelíti a 300 milliárd dollárt.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.