0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vadkár az uszódi határban

Képünk a Bács-Kiskun megyei Uszód határában készült. A fotón látható őznek vélhetően gidája született itt az árpatáblában, mert nem menekült messzire tőlünk, s ahogy távolodtunk, vissza is tért.

A helyi gazdálkodók szerint jelentősen megnövekedett errefelé a vadállomány, a nyulak sokszor a gazdasági utakon játszanak és nem is nagyon menekülnek a járművek elől. Ezt a tényt egyfelől örvendetes tényként értékelik, másfelől viszont küzdenek a vadkárral

Senki nem gondolná, hogy a legnagyobb pusztítást a galambok végzik. Van olyan gazdálkodó, aki 80%-os vadkárt jelentett a napraforgóveteményben. Ennek a helyiek szerint az az oka, hogy a szomszédos településen, Foktőn működik Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyára. Az üzembe érkező alapanyagot szállító teherautókról pedig óhatatlanul elhullik valamennyi napraforgó, így a madarak rászoktak az olajos magra. Amikor pedig a termelők ezt a „madárcsemegét” vetik, a galambok kieszik azt a földből.

A területen élő nagyvad, az őz is a napraforgót szereti: a 2-5 leveles növény csúcsát eszi meg, így a növény nem növekszik tovább.

A fácánok a kukoricát kedvelik: a friss kelésű, de akár már 5-8 centiméter magasra nőtt veteményt is kihúzzák, kifötrik a földből, hogy hozzájussanak a gyökéren még megtalálható maghoz. Ez a kártétel pedig az aszályos időszak miatt lassabban növekvő növények esetében elhúzódó.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu