0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nehéz helyzetben van a spanyol halászat, az eladás mintegy a felére csökkent

A spanyol tonhalpiac is megérezte a koronavírus-járvány hatásait. Az éttermek világszerte bezártak vagy csak korlátozottan működnek, ezért a halászok aggódnak amiatt, hogy ki fog tőlük vásárolni. Ráadásul a biztonsági előírások is nehezítik a munkájukat.

– Maszkokat hoztak nekünk, és elmondták a követendő irányelveket: hogy próbáljuk megtartani a 2 méteres távolságot és hasonlók – mondta egy halász az Euronews cikke szerint.

Egy halászati cég vezetője, Andres Jordan arról beszélt, hogy komoly nehézségeket okoztak a rendkívüli intézkedések, mert teljesen leállt a szállítás a fő ügyfeleiknek, a bároknak és éttermeknek.

A halászhajók Barbate kikötőjébe térnek vissza. Az EU Spanyolország számára mintegy 6 ezer tonnás tonhal-kvótát írt elő erre az évre. Cádiz-régió számára ebből 1500 tonna jut. Az itteni fogás mintegy fele általában Japánba kerül, ám az éttermek bezárása a kereslet csökkenését eredményezte.

Egy piaci halárus is arra panaszkodott, hogy a tonhal eladása sokat esett vissza idén, legalább 50%-kal, mert a külső vásárlók kiestek. Bár a barbatei lakosok sok tonhalat fogyasztanak, a külső vásárlók még többet vennének.

Forrás: Euronews