Back to top

A hosszú élet titka is meglelhető a zuglói japánkertben

Az ország legautentikusabb és legrégebbi japánkertje tíz évnyi felújítási munka után lenyűgöző szépséggel és hangulattal várja a kertek csodálóit és a hosszú, boldog életre vágyókat. A fővárosban Zuglóban található csaknem 100 éves japánkertet a napokban ismét megnyílt a látogatók előtt.

Japánkert Zuglóban
Japánkert Zuglóban
Fotó: BNE
A kertben a botanikai különlegességek mellett tórendszer, kőhidak, a tokioi japán császári kert kőlámpásainak másolatai, a Fuji-havas csúcsát szimbolizáló szikla- és növény építmény, Teknőcsziget, fedett lugas is található. A japánkert legidősebb fája egy korai juhar, amely 130-150 éves. A látogatókat leginkább a hatalmas „szoknyás” himalájai selyemfenyő nyűgözi le, botanikai kuriózumul pedig a kínai mamutfenyő szolgál.

E japánkert nem csupán szemet és lelket gyönyörködtető élményt kínál, hanem bepillantást enged a japán kultúrába is. A kertben található minden egyes építménynek, tónak, hídnak, szigetnek, kőlámpásának szimbolikus jelentése és üzenete van. Vallanak a férfi és női ideálról, az ember élet nehéz időszakairól, a természet csodálatáról, a földi és az égi boldogságról.

Videónkból megismerhetik a kert rejtett titkait, hiszen, ha kalauz nélkül sétálunk egy japánkertben, aligha értjük meg a fák, a kövek a forrás vagy éppen a kőlámpások üzenetét. Szakértőnk Gódorné Hazenauer Zita a kert gondozója, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium tanára volt.

MMG - A hosszú élet titka is meglelhető a zuglói japánkertben

Az 1928-ban tervezett Japánkert mintájául a XIV-XV. századi Muromachi korszak kertépítészete szolgált. Építője Varga Márton a Kertészeti és Földmérési Szakiskola alapítója volt, aki a zuglói iskola területén hozta létre az ország napjaikban is leghitelesebb japánkertjét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A Mecsek oldalában virágzik a mandula

Az idei nagyon enyhe tél melegrekordokkal búcsúzott február 26-án, az első tavaszi hétvégére viszont visszatér a tél. Milyen állapotban várják a gyümölcsfák a fagyokat? A legmelegebb hazai termőtájakon gazdálkodókat kérdeztük. Pécs környékén és a Balaton déli partján a kajszi rózsaszín bimbós állapotban van, a Mecsek oldalában virágzik a mandula.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Neveljünk emberméretű fát!

Házikertekben a mai napig leggyakrabban nagyméretű, létrát és mászást igénylő gyümölcsfákkal találkozhatunk. A termés számottevő része emiatt sokszor a fák tetején romlik meg, vagy válik a madarak martalékává. A gyümölcsültetvényekben azonban már jó ideje kisebb, emberléptékű fák kialakítására törekednek, amelyeken hatékonyabban végezhetők el az ápolási munkák és a betakarítás.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.