Back to top

A poszméhek előbbre hozzák a virágzás kezdetét

Kevés pollen esetén vagy pollen hiányában a méhek gyakrabban rágják meg a leveleket. A növény levelein okozott károsodás, drámai hatással van két növényfaj virágzási idejére.

A tavasz idén előbb köszöntött be mint eddig, és nyár elejére jellemző hőmérsékletet mértek mindenfelé. Április közepére – a normálisnál körülbelül három-négy héttel korábban – már rengeteg növény virágba borult. Az éghajlatváltozás miatt az ilyen típusú szezonális rendellenességek egyre gyakoribbak, és az ennek eredményeként előálló bizonytalanság veszélyezteti a növények és beporzó rovaraik közötti kölcsönösen előnyös időzítést.

Egy kutatócsoport most felfedezte, hogy a poszméheknek van egy furcsa viselkedési szokásuk, amely a méhek és az általuk beporzott növények koordinálásával segíthet legyőzni az ilyen problémákat. Kevés pollen esetén vagy pollen hiányában a méhek gyakrabban rágják meg a leveleket. A növény levelein okozott károsodás, drámai hatással van két növényfaj virágzási idejére.

Poszméhek okozta rágásnak kitett paradicsomnövényeknél a virágzás a kontrollhoz képest 30 nappal korábban indult be, míg a mustárnál a virágzás 14 nappal előbb kezdődött el a méhek levélkárosítása miatt.

A kutatók megpróbálták manuálisan megismételni a méhek okozta károsítási mintázatokat, hátha képesek lesznek megváltoztatni a virágzás idejét. Ugyanezzel a manipulációval mindkét növényfajnál sikerült valamennyivel korábbra hozni a virágzást, de a hatás korántsem volt olyan erős, mintha maguk a méhek avatkoztak volna be.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/eurekalert.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Rajzás: átok vagy áldás?

Vitathatatlanul a rajzás az egyik legnagyobb „zavar" a méhcsalád méztermelő folyamatában. Éppen ezért a méhészkedés modernizálódása óta a rajzásgátlás az egyik legnagyobb kihívás a méhész számára. Rengeteg módja ismert ennek, ami egymagában is mutatja, hogy valójában egyik sem tökéletes, különben nem lenne ennyiféle ilyen irányú kísérlet. E témáról olvashatnak írásomban.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

KSH: májusban 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Az idén májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.