0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A poszméhek előbbre hozzák a virágzás kezdetét

Kevés pollen esetén vagy pollen hiányában a méhek gyakrabban rágják meg a leveleket. A növény levelein okozott károsodás, drámai hatással van két növényfaj virágzási idejére.

A tavasz idén előbb köszöntött be mint eddig, és nyár elejére jellemző hőmérsékletet mértek mindenfelé. Április közepére – a normálisnál körülbelül három-négy héttel korábban – már rengeteg növény virágba borult. Az éghajlatváltozás miatt az ilyen típusú szezonális rendellenességek egyre gyakoribbak, és az ennek eredményeként előálló bizonytalanság veszélyezteti a növények és beporzó rovaraik közötti kölcsönösen előnyös időzítést.

Egy kutatócsoport most felfedezte, hogy a poszméheknek van egy furcsa viselkedési szokásuk, amely a méhek és az általuk beporzott növények koordinálásával segíthet legyőzni az ilyen problémákat. Kevés pollen esetén vagy pollen hiányában a méhek gyakrabban rágják meg a leveleket. A növény levelein okozott károsodás, drámai hatással van két növényfaj virágzási idejére.

Poszméhek okozta rágásnak kitett paradicsomnövényeknél a virágzás a kontrollhoz képest 30 nappal korábban indult be, míg a mustárnál a virágzás 14 nappal előbb kezdődött el a méhek levélkárosítása miatt.

A kutatók megpróbálták manuálisan megismételni a méhek okozta károsítási mintázatokat, hátha képesek lesznek megváltoztatni a virágzás idejét. Ugyanezzel a manipulációval mindkét növényfajnál sikerült valamennyivel korábbra hozni a virágzást, de a hatás korántsem volt olyan erős, mintha maguk a méhek avatkoztak volna be.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/eurekalert.org