0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csalántea, csalánfőzelék, csalán fasírt…

Csalán: gyom és gyógynövény egyben. A növény minden része – gyökere, szára, levele, és virága is gyógyhatású. A nagy csalán az egyik legjobb vízhajtó, gyulladás csökkentő gyógynövényünk. Felhasználási módjainak se szeri, se száma. Régen sokakat mentett meg az éhezéstől ez a vad növény, ami amellett, hogy finom, még egészséges is...

A csalán a levélszőrein található hangyasavval védekezik az ellen, hogy növényevő állatok táplálékává váljon. Ezt mi is megtapasztaljuk, ha kesztyű nélkül nyúlunk hozzá. A levélen található hangyasav pár másodperc alatt hatástalanná válik forró vízben, így pillanatok alatt kiváló konyhai alapanyag válik a fiatal levelekből, zsenge hajtásokból. Régen a reumától szenvedő testrészt csapkodták meg a csalánnal, így az már mindjárt a csípés miatt fájt, nem a reuma miatt. Persze ennek van némi tudományos alapja: helyi vérbőséget okozott a kezelés, ami miatt átmenetileg enyhültek a fájdalmak.

A csalánt régen nagy becsben tartották. Ugyan napjainkban is gyógyteakeverékek, samponok és hajszeszek összetevőjeként szerepel, ám évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt a konyhában is gyakori alapanyag volt.

Csalántea

2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra 1, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.

Tinktúra csalánból

A kiszedett gyökeret alaposan megmossuk, megtisztítás után aprítjuk, üvegbe tesszük és ráöntünk 40 %-s alkoholt, majd két hétig melegen tároljuk.

Csalános hajöblítő korpásódás ellen

Ahány maréknyi csalánt használunk, annyi liter vízben forrásig melegítjük azt, majd néhány perces állás után leszűrjük és kész az öblítő.

Arctisztító forrázat csalánlevél és diófalevél azonos arányú mennyiségéből készíthető.

Csalánleves

50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet 2 liter zöldség lében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, egy gerezd fokhagymát, 3 dl tejfölt és tovább forraljuk. A hűlő félben lévő ételt metélőhagymával díszítjük.

Csalánfőzelék

Egy kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságúra metélünk, és 2 liter forrásban lévő zöldség lében megfőzzük. Egy fej gerezdjeire szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja, és ezután habarja. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, vagy burgonyakrokettel.

Csalánkocsonya

Hasonlóan készül, mint a főzelék, csak a fokhagyma mennyiségét duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel habarjuk. A tíz evőkanál keményítőt hideg vízben elkeverjük, és utána adjuk a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg kiolajoztunk. Amikor kihűlt, kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle, amennyit azonnal elfogyasztunk, mert hamar szárad. A kocsonyát díszíthetjük retekkarikákkal, koktélparadicsommal.

Csalán fasírt

A megfőzött, és leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöröshagymát, két fej gerezdjeire bontott és zúzott fokhagymát, 100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha túl száraz, tegyünk hozzá csalánlét, ha lágy, akkor gabonapelyhet. 30 perc pihentetés után egyenletes golyókat formálunk belőle, amit olajban kisütünk. Óvatosan sózzuk! Burgonyapürével tálaljuk, adjunk hozzá salátát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu