Back to top

Felvették a kesztyűt a jószágaikat is veszélyeztető sofőrök ellen

Számos haszonállat esik áldozatául az őrült módon közlekedő autósoknak egy dél-nyugat angliai megyében. A helyiek kérésére a rendőrség akcióba lépett: autóba szerelhető kamerákkal látják el a környék biztonsága érdekében tenni akarókat.

Az autóba szerelhető menetrögzítő kamerát használók tábora rohamos léptekben bővül, ami nem meglepő, hiszen folyamatosan kerülnek piacra a baráti árú, mégis kiváló minőségű készülékek, melyeknek számos helyzetben vehetik hasznukat tulajdonosaik. Jó esetben az utazások idillikus pillanatai élhetők át újra velük, ugyanakkor kétségtelen, a többség az esetleges balesetek, koccanások körülményeinek tisztázása érdekében vásárol magának dashcam-et.

Ezek az eszközök lesznek a „főszereplői” a szigetországban egyedülálló kezdeményezésnek, mely a dél-nyugat angliai Cornwall megyében indul útjára a közúti közlekedés biztonságának javítása, egyszersmind az utak mentén élő állatok védelme érdekében.

A projektben a Bodmin Moor nevű lápvidéken élő mintegy 100 gazdálkodó, földtulajdonosok és a helyi közösség tagjai vesznek részt:  mindegyikük kap egy-egy kamerát, melyekkel a másokra veszélyt jelentő közlekedőkről kell felvételeket készíteniük, továbbítva azokat a programban résztvevő megyei rendőrségnek. Mindennek hátterében az áll, hogy a helyieknek elegük lett a felelőtlen gyorshajtókból, akik napi rendszerességgel veszélyeztetik nemcsak a többi közlekedőt, hanem a térség állatállományát is. A tavalyi esztendőben több mint 70 juh és számos tehén, illetve póni pusztult el vagy sérült meg a száguldozó sofőrök figyelmetlensége okán; idén eddig 38 állat vesztette életét ily módon.

Forrás: 
southwestfarmer.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.

Új funkciókkal bővült a LABOR rendszer

2021. augusztus 1-től további funkciókkal bővítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló digitális LABOR rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően számos állatfaj esetében elérhetővé vált az ellenőrző vizsgálatok online megrendelése, valamint az elektronikus eredményközlés.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Drágulnak az élelmiszerek

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.