Back to top

Schmall Rafael: Az első tavaszi fény

Schmall Rafael csillagparki előadó a SEFAG Zrt. üzemeltetésében lévő Zselici Csillagparkban. A Zselic határában, egy kis faluban nőtt fel, ahol a csillagos égboltot még nem emésztette fel a fényszennyezés. A nyári hullócsillagokat már kiskorában előszeretettel figyelte, és egyre inkább érdekelte az a rengeteg szabadszemes kis folt az égbolton.

A távcsövek és a digitális fényképezőgépek elterjedésével a firmamentum fotózása lett a kedvenc időtöltése. Számára az erdő és a fölötte elterülő csillagos égboltozat nyújtja a teljes feltöltődést napjaink felgyorsult világában.

„A tavasz közeledtét sok kellemes dolog, például a nap melegsége, a visszatérő madarak, vagy a nyíló virágok is jelzik. Az éjszakában már január végén kezdődik a változás.

Egy-egy újholdas és derült éjszakán a Zselici Csillagparkban kétezernél is több csillagot láthatunk.

Ha pedig megfelelő időben egy tisztáson, a szabad délnyugati-nyugati horizont felé tekintve megvárjuk a naplementét és a teljes sötétséget, akkor megpillanthatjuk az Állatövi fényt. Ez a fénypiramis olyan, mintha a közelben valaki egy hatalmas lámpával megvilágítaná az eget, azonban egy kis idő után az egész lassan elhalványodik és lenyugszik, vagyis követi az égboltot. A fény valójában nem a Földről jön, hanem a Nap fénye a naprendszerben a bolygóközi poron szétszóródik, mindez nagyszerűen megfigyelhető a fényszennyezéstől távol. Az Állatövi fény tavaszi estéken és őszi hajnalokon is feltűnik. A jelenség a panorámafotó közepén látható.

Az Állatövi fény körül a téli Tejút ívként rajzolódik ki, mivel a kép egyfajta gömbvetületbe lett belehajtogatva.

Az előteret a csillagos égbolt fénye deríti meg, amelyet egy érzékeny fényképezőgép egy jó objektívvel képes előcsalogatni a világ legsötétebb zugában is. A fotó 60 darab 24 mm-es objektívvel készült panelből áll. Egy kép 10 másodpercig készül ISO10000-es érzékenységen, f2.2 rekeszen. A 250-300 megapixeles felvétel összefűzése és feldolgozása hatalmas erőforrást és tárhelyet igényel, még komolyabb számítógépen is.”

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.

Fotóturisták a repceföldön?

A természet szerelmesei és az Instragrammerek a festői napraforgó-, repce- vagy levendulaföldeken kóvályognak. Ismerős szituáció? A gazdálkodók számára jóval többről szól egy séta a termésükön át, mint egy kattintás.

Eltűnt az élet a Sajóból

Márciusban érkezett először hír arról, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán vastartalmú szennyvíz folyik az egykori Siderit üzem telephelyéről. Akkor a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

Beporzók napja 2.: nemcsak a méhekről szól

2018 óta március 10-e a beporzók napja. Ezen a napon nemcsak a házi méhekre és a méhalkatúakra hívjuk fel a figyelmet, hanem minden olyan élőlényre, amelynek szerepe van a növények megporzásában, hiszen a termesztett növények kétharmadát, az élelmiszereinknek pedig egyharmadát köszönhetjük nekik.