0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Schmall Rafael: Az első tavaszi fény

Schmall Rafael csillagparki előadó a SEFAG Zrt. üzemeltetésében lévő Zselici Csillagparkban. A Zselic határában, egy kis faluban nőtt fel, ahol a csillagos égboltot még nem emésztette fel a fényszennyezés. A nyári hullócsillagokat már kiskorában előszeretettel figyelte, és egyre inkább érdekelte az a rengeteg szabadszemes kis folt az égbolton.

A távcsövek és a digitális fényképezőgépek elterjedésével a firmamentum fotózása lett a kedvenc időtöltése. Számára az erdő és a fölötte elterülő csillagos égboltozat nyújtja a teljes feltöltődést napjaink felgyorsult világában.

„A tavasz közeledtét sok kellemes dolog, például a nap melegsége, a visszatérő madarak, vagy a nyíló virágok is jelzik. Az éjszakában már január végén kezdődik a változás.

Egy-egy újholdas és derült éjszakán a Zselici Csillagparkban kétezernél is több csillagot láthatunk.

Ha pedig megfelelő időben egy tisztáson, a szabad délnyugati-nyugati horizont felé tekintve megvárjuk a naplementét és a teljes sötétséget, akkor megpillanthatjuk az Állatövi fényt. Ez a fénypiramis olyan, mintha a közelben valaki egy hatalmas lámpával megvilágítaná az eget, azonban egy kis idő után az egész lassan elhalványodik és lenyugszik, vagyis követi az égboltot. A fény valójában nem a Földről jön, hanem a Nap fénye a naprendszerben a bolygóközi poron szétszóródik, mindez nagyszerűen megfigyelhető a fényszennyezéstől távol. Az Állatövi fény tavaszi estéken és őszi hajnalokon is feltűnik. A jelenség a panorámafotó közepén látható.

Az Állatövi fény körül a téli Tejút ívként rajzolódik ki, mivel a kép egyfajta gömbvetületbe lett belehajtogatva.

Az előteret a csillagos égbolt fénye deríti meg, amelyet egy érzékeny fényképezőgép egy jó objektívvel képes előcsalogatni a világ legsötétebb zugában is. A fotó 60 darab 24 mm-es objektívvel készült panelből áll. Egy kép 10 másodpercig készül ISO10000-es érzékenységen, f2.2 rekeszen. A 250-300 megapixeles felvétel összefűzése és feldolgozása hatalmas erőforrást és tárhelyet igényel, még komolyabb számítógépen is.”

Forrás: A Mi Erdőnk