Back to top

Mindenkinek áldozatot kell hoznia, mégis pezseg a lovasélet

Május 18-tól már megindult a személyes ügyfélfogadás a Magyar Lovassport Szövetségnél, és a pünkösdi hétvégén hat helyszínen újra elindulnak a versenyek is – igaz, egyelőre zárt kapuk mellett. A lassan a normális kerékvágásba visszatérő lovaséletről Lázár Vilmossal, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Márciusban a korlátozó rendelkezések miatt egyik napról a másikra gyakorlatilag leállt a lovasélet: bezárt a szövetség irodája, elmaradtak az események. Május 18-tól viszont úgy tűnik, minden újra elindul.

Valóban így van, üzemel a szövetség. Az iroda működésében természetesen a biztonságra törekedtünk, ezért előre egyeztetett időpontban várjuk az ügyfeleket és az idősebb kollégák továbbra is otthonról végzik a munkájukat. Az iroda működésével párhuzamosan pedig elindulhatnak a versenyek is.

Természetesen mi is alkalmazkodunk az egész országra kiterjedő biztonsági szabályokhoz, és felelős magatartásra szólítjuk fel a lovasokat, ennek érdekében szabályokat állítottunk fel és csak zárt kapus versenyek megrendezését engedélyezzük.

Tavaly egyébként 718 lovasversenyt rendeztek a Magyar Lovassport Szövetség égisze alatt, és várható, hogy idén is, a korlátozások ellenére is sok verseny lesz. Egyelőre azonban csak olyan helyszíneken, ahol kerítéssel, kapukkal valóban biztosítható a zárt verseny.

Lázár Vilmos: Nehezen éltük meg, hogy az általunk megálmodott nagyszabású lovasünnepet nem rendezhetjük meg. Most egy kis időre megpihenünk, rendezzük a sorainkat

Mikorra várhatók az első versenyek?

A versenyek megrendezésének előfeltételeit megteremtettük. A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége kialakította a zárt kapus versenyekre vonatkozó feltételrendszerét, melynek alapján minden szakág előterjesztette a saját zárt kapus szabályrendszer-javaslatát.

A szakági előterjesztések a szövetség által elfogadásra kerültek, így csak ezeknek a szabályzatoknak megfelelő helyszíneken lehet versenyeket szervezni, amelynek munkálatai már megkezdődtek.

Elsőként a díjugratás indul el, ami nem csoda, tekintve, hogy ez a legnépesebb szakág. A pünkösdi hétvégén hat helyszínen 100-150 versenyző és 3000 start várható. Hatalmas igény van a részvételre, nekünk pedig az volt a célunk, hogy egy-egy helyszínen ne legyen 500 főnél több ember.

Melyek azok a járvánnyal összefüggő biztonsági szabályok, amelyeket be kell majd tartani?

A zárt terekben a maszk viselése kötelező, a versenyirodák ablakon át működnek és gondoskodni kell a versenybírók közötti megfelelő távolságtartásról is.

Most persze csak a legfőbb elemeket mondtam el, de minden szakágra részletes és felelősségteljes rendszert dolgoztuk ki.

Olyat, amit ellenőrizni is lehet, és ellenőrizni is fogunk. Az egész ország komolyan veszi a járvány terjedésének, vagy újabb fellángolásának veszélye elleni biztonsági intézkedéseket. Ez alól a lovastársadalom sem lehet kivétel!

Ugyanakkor az is látszik, hogy a versenynaptárakban a korábban törölt versenyek helyett jönnek az újak. És már nincs sehol halasztás sem.

Persze. Mint minden sportágban, a lovassportokban is mindenki, legyen az sportoló, szakvezető vagy szurkoló, kiéhezett a versenyekre. Mindenki fellélegzett, hogy vége a szigorú kijárási korlátozásoknak.

Ráadásul a szakmai eseményeken valószínűleg könnyebb betartani a biztonsági követelményeket, mint mondjuk egy üdülőhelyen.

Egyébként a lovassportok területén megvan az az előny, hogy a lovak folyamatosan edzésben vannak. Az állatok tartásához ugyanúgy hozzátartozik a táplálás, az állatorvosi kontroll, mint a mozgás, így a lovak tréningben vannak, és hamar elkapják majd a versenyzés ritmusát.

Ha már itt tartunk, mi lesz a nemzeti bajnoksággal, illetve a nemzetközi versenyekkel?

Most, hogy elindult a versenyszezon, az ob-k könnyen lebonyolíthatók. Sőt, még a téli versenyszezont is befejezhetjük.

A kvalifikációs rendszerű versenyek esetében kell új kiírást készíteni, de májustól őszig minden lebonyolítható.

Nemzetközi versenyek tekintetében egyelőre várjuk a Nemzetközi Lovas Szövetség döntéseit. Természetesen az FEI döntéshozatali mechanizmusa lassabb a miénknél, hisz hatalmas szervezetről van szó. És az olimpia halasztása felülír mindent idén és jövőre is.

Ami kihatással lesz a nálunk tervezett összevont Európa-bajnokságokra is.

Valóban. Az FEI döntése az, hogy nem lesz Eb az olimpiai szakágakban, vagyis díjugratásban, díjlovaglásban és paradíjlovaglásban. Tehát két szakágban rendezzük meg jövőre az Eb-t, négyesfogat-hajtásban és lovastornában.

Mint arról már korábban is beszéltünk, a nagyszabású, öt szakágra kiterjedő Eb rendezésére azért pályáztunk, mert így akartuk megünnepelni minden idők legnagyobb vadászati kiállításának, az 1971-es budapesti első Vadászati Világkiállításnak, és az ezzel egy időben rendezett, nagy szakmai és közönségsikert hozó I. Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság megrendezésének 50. évfordulóját.

Az elmaradó bajnokságok miatt most kisebb lesz a rendezvény.

A Kincsem Parkban lesznek a fogatok, a Nemzeti Lovardában pedig a voltizsálók.

A szervezést kisebb költségvetéssel újra kellett kezdenünk, kicsit vérzik a szívünk, de tudjuk, mindenkinek áldozatot kell hoznia a jelenlegi helyzetben.

Az Albertirsai úti vásár területe a Budapesti Vadászati Világkiállítás idején (1971)
Esetleg volt-e már szó arról, hogy az elmaradtakat „bepótlandó”, újabb Eb rendezési jogára pályázunk?

Nehezen éltük meg, hogy az általunk megálmodott nagyszabású lovasünnepet nem rendezhetjük meg. Most egy kis időre megpihenünk, rendezzük a sorainkat, utána pedig szeretnénk új célokat kitűzni.

Melyek azok a nagyszabású lovasesemények, amelyekre a lókedvelő nagyközönség, mint néző számíthat?

A Nemzeti Vágta, amely Európa legnagyobb amatőr lovasversenye, várhatóan október közepére megvalósítható – hacsak a vírus újabb hullámban nem támad, amit előre nem láthatunk. Mi mindenesetre ugyanazt valljuk, mint Orbán Viktor miniszterelnök, vagyis a legrosszabbra készülünk, de a legjobbra számítunk. Az augusztus 15. utáni helyzettől függően elkezdődhetnek az elővágták, és akkor a döntőt október közepén Budapesten meg tudjuk rendezni.

A téli időszak legnagyobb lovaseseménye a 2007-ben útjára indult lovas világkupa, amelyhez mindig csatlakozik egy nagyszabású lovasszínházi műsor is.

Ez eredetileg egy lovasverseny volt, amelynek kiegészítője volt egy színházi show, de az utóbbi években megfordultak a dolgok és most a nagyszabású showműsor kísérője a lovasverseny. Az idei tervek megvannak, november utolsó hétvégéjére az arénát lefoglaltuk.

Összefoglalóan azt mondhatom, hogy koronavírus-járvány ide vagy oda, látszik, hogy pezseg a lovasélet.

Egyre másra írják ki a versenyeket, a versenyzők, trénerek készítik a lovakat és a bírók is lelkesen készülnek a szezonra. Úgy tűnik, a lovastársadalom fegyelmezett, így könnyen átvészeltük az elmúlt nehéz heteket. Remélem, ez a fegyelmezettség a továbbiakban is megmarad és a tíz éve megkezdett munka folytatódik!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

This is me - Schmidt Anita a felnőtt magyar bajnok

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elmaradt a szeptemberre tervezett díjlovagló országos bajnokság, azaz a Magyar Országos és Fiatal Lovak Bajnoksága, végül azonban október 9–11-én megrendezték az eredeti helyszínen, a Nemzeti Lovardában. A bajnoki címek alakulása a verseny végéig nyitott volt, sok kategóriában nagyon szoros eredmények születtek.

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.