Back to top

Mindenkinek áldozatot kell hoznia, mégis pezseg a lovasélet

Május 18-tól már megindult a személyes ügyfélfogadás a Magyar Lovassport Szövetségnél, és a pünkösdi hétvégén hat helyszínen újra elindulnak a versenyek is – igaz, egyelőre zárt kapuk mellett. A lassan a normális kerékvágásba visszatérő lovaséletről Lázár Vilmossal, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Márciusban a korlátozó rendelkezések miatt egyik napról a másikra gyakorlatilag leállt a lovasélet: bezárt a szövetség irodája, elmaradtak az események. Május 18-tól viszont úgy tűnik, minden újra elindul.

Valóban így van, üzemel a szövetség. Az iroda működésében természetesen a biztonságra törekedtünk, ezért előre egyeztetett időpontban várjuk az ügyfeleket és az idősebb kollégák továbbra is otthonról végzik a munkájukat. Az iroda működésével párhuzamosan pedig elindulhatnak a versenyek is.

Természetesen mi is alkalmazkodunk az egész országra kiterjedő biztonsági szabályokhoz, és felelős magatartásra szólítjuk fel a lovasokat, ennek érdekében szabályokat állítottunk fel és csak zárt kapus versenyek megrendezését engedélyezzük.

Tavaly egyébként 718 lovasversenyt rendeztek a Magyar Lovassport Szövetség égisze alatt, és várható, hogy idén is, a korlátozások ellenére is sok verseny lesz. Egyelőre azonban csak olyan helyszíneken, ahol kerítéssel, kapukkal valóban biztosítható a zárt verseny.

Lázár Vilmos: Nehezen éltük meg, hogy az általunk megálmodott nagyszabású lovasünnepet nem rendezhetjük meg. Most egy kis időre megpihenünk, rendezzük a sorainkat

Mikorra várhatók az első versenyek?

A versenyek megrendezésének előfeltételeit megteremtettük. A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége kialakította a zárt kapus versenyekre vonatkozó feltételrendszerét, melynek alapján minden szakág előterjesztette a saját zárt kapus szabályrendszer-javaslatát.

A szakági előterjesztések a szövetség által elfogadásra kerültek, így csak ezeknek a szabályzatoknak megfelelő helyszíneken lehet versenyeket szervezni, amelynek munkálatai már megkezdődtek.

Elsőként a díjugratás indul el, ami nem csoda, tekintve, hogy ez a legnépesebb szakág. A pünkösdi hétvégén hat helyszínen 100-150 versenyző és 3000 start várható. Hatalmas igény van a részvételre, nekünk pedig az volt a célunk, hogy egy-egy helyszínen ne legyen 500 főnél több ember.

Melyek azok a járvánnyal összefüggő biztonsági szabályok, amelyeket be kell majd tartani?

A zárt terekben a maszk viselése kötelező, a versenyirodák ablakon át működnek és gondoskodni kell a versenybírók közötti megfelelő távolságtartásról is.

Most persze csak a legfőbb elemeket mondtam el, de minden szakágra részletes és felelősségteljes rendszert dolgoztuk ki.

Olyat, amit ellenőrizni is lehet, és ellenőrizni is fogunk. Az egész ország komolyan veszi a járvány terjedésének, vagy újabb fellángolásának veszélye elleni biztonsági intézkedéseket. Ez alól a lovastársadalom sem lehet kivétel!

Ugyanakkor az is látszik, hogy a versenynaptárakban a korábban törölt versenyek helyett jönnek az újak. És már nincs sehol halasztás sem.

Persze. Mint minden sportágban, a lovassportokban is mindenki, legyen az sportoló, szakvezető vagy szurkoló, kiéhezett a versenyekre. Mindenki fellélegzett, hogy vége a szigorú kijárási korlátozásoknak.

Ráadásul a szakmai eseményeken valószínűleg könnyebb betartani a biztonsági követelményeket, mint mondjuk egy üdülőhelyen.

Egyébként a lovassportok területén megvan az az előny, hogy a lovak folyamatosan edzésben vannak. Az állatok tartásához ugyanúgy hozzátartozik a táplálás, az állatorvosi kontroll, mint a mozgás, így a lovak tréningben vannak, és hamar elkapják majd a versenyzés ritmusát.

Ha már itt tartunk, mi lesz a nemzeti bajnoksággal, illetve a nemzetközi versenyekkel?

Most, hogy elindult a versenyszezon, az ob-k könnyen lebonyolíthatók. Sőt, még a téli versenyszezont is befejezhetjük.

A kvalifikációs rendszerű versenyek esetében kell új kiírást készíteni, de májustól őszig minden lebonyolítható.

Nemzetközi versenyek tekintetében egyelőre várjuk a Nemzetközi Lovas Szövetség döntéseit. Természetesen az FEI döntéshozatali mechanizmusa lassabb a miénknél, hisz hatalmas szervezetről van szó. És az olimpia halasztása felülír mindent idén és jövőre is.

Ami kihatással lesz a nálunk tervezett összevont Európa-bajnokságokra is.

Valóban. Az FEI döntése az, hogy nem lesz Eb az olimpiai szakágakban, vagyis díjugratásban, díjlovaglásban és paradíjlovaglásban. Tehát két szakágban rendezzük meg jövőre az Eb-t, négyesfogat-hajtásban és lovastornában.

Mint arról már korábban is beszéltünk, a nagyszabású, öt szakágra kiterjedő Eb rendezésére azért pályáztunk, mert így akartuk megünnepelni minden idők legnagyobb vadászati kiállításának, az 1971-es budapesti első Vadászati Világkiállításnak, és az ezzel egy időben rendezett, nagy szakmai és közönségsikert hozó I. Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság megrendezésének 50. évfordulóját.

Az elmaradó bajnokságok miatt most kisebb lesz a rendezvény.

A Kincsem Parkban lesznek a fogatok, a Nemzeti Lovardában pedig a voltizsálók.

A szervezést kisebb költségvetéssel újra kellett kezdenünk, kicsit vérzik a szívünk, de tudjuk, mindenkinek áldozatot kell hoznia a jelenlegi helyzetben.

Az Albertirsai úti vásár területe a Budapesti Vadászati Világkiállítás idején (1971)
Esetleg volt-e már szó arról, hogy az elmaradtakat „bepótlandó”, újabb Eb rendezési jogára pályázunk?

Nehezen éltük meg, hogy az általunk megálmodott nagyszabású lovasünnepet nem rendezhetjük meg. Most egy kis időre megpihenünk, rendezzük a sorainkat, utána pedig szeretnénk új célokat kitűzni.

Melyek azok a nagyszabású lovasesemények, amelyekre a lókedvelő nagyközönség, mint néző számíthat?

A Nemzeti Vágta, amely Európa legnagyobb amatőr lovasversenye, várhatóan október közepére megvalósítható – hacsak a vírus újabb hullámban nem támad, amit előre nem láthatunk. Mi mindenesetre ugyanazt valljuk, mint Orbán Viktor miniszterelnök, vagyis a legrosszabbra készülünk, de a legjobbra számítunk. Az augusztus 15. utáni helyzettől függően elkezdődhetnek az elővágták, és akkor a döntőt október közepén Budapesten meg tudjuk rendezni.

A téli időszak legnagyobb lovaseseménye a 2007-ben útjára indult lovas világkupa, amelyhez mindig csatlakozik egy nagyszabású lovasszínházi műsor is.

Ez eredetileg egy lovasverseny volt, amelynek kiegészítője volt egy színházi show, de az utóbbi években megfordultak a dolgok és most a nagyszabású showműsor kísérője a lovasverseny. Az idei tervek megvannak, november utolsó hétvégéjére az arénát lefoglaltuk.

Összefoglalóan azt mondhatom, hogy koronavírus-járvány ide vagy oda, látszik, hogy pezseg a lovasélet.

Egyre másra írják ki a versenyeket, a versenyzők, trénerek készítik a lovakat és a bírók is lelkesen készülnek a szezonra. Úgy tűnik, a lovastársadalom fegyelmezett, így könnyen átvészeltük az elmúlt nehéz heteket. Remélem, ez a fegyelmezettség a továbbiakban is megmarad és a tíz éve megkezdett munka folytatódik!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lipicaiak - útban a halhatatlanság felé?

A közelmúltban jött a hír, hogy nyolc közép-európai ország közös előterjesztésben beadta pályázatát az UNESCO-nak, hogy vegye fel a lipicai lótenyésztéshez köthető hagyományokat az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Hansághy Pétert kérdeztük, aki az egyik meghatározó szereplője az ügynek.

Jó lóra tettek a mezőhegyesi félvérekkel

A nemzeti kincseink közt számon tartott furioso-north star, más néven mező­hegyesi ­félvér tenyésztése közel két évszázados hagyományokkal rendelkezik. Nemesítése, genetikájának megőrzése a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) egyik kiemelt feladata.

Nem sokáig tudta nézni az üres istállóját

Az idei februári lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Móró Lajos korábbi válogatott négyesfogat-hajtó, a Hungária Lovas Sportegyesület kétszeres magyar hajtóderby-győztese két évtized után „szögre akasztotta az ostort”.

„Szeretném a lókiképzés minden trükkjét eltanulni”

A külföldön élő fiatal tehetségeket bemutató sorozatunk második lovasa szintén díjlovas. Többször részt vett a korosztályos Európa-bajnokságokon, ahol eredményesen szerepelt, a vidaubani junior Európa-bajnokságon Evitával döntős volt, 2015-ben a magyar bajnokságon az M kategória bajnoka, illetve a korosztályos magyar bajnokságon a junior kategória bajnoka lett.

Nem én választottam a lovastusát, az választott engem

Székesfehérvári lakos, azonban napjait sokszor ingázással tölti a budapesti iskola és a balatonvilágosi lovarda között. Két egyetemre jár egyszerre, a Budapesti Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés mesterszakára, valamint az Óbudai Egyetem precíziós gazdálkodási szakmérnöki képzésére. Ezenkívül három lóval foglalkozik napi szinten.

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program

Elindult az erdélyi lótenyésztést segítő program, amelynek keretében az agrárminiszter négy mént adott át a hortobágyi mátai majorban. A méneket erdélyi gazdákhoz szállítják.

Miért nem megy be a ló a féltető alá? - A télen-nyáron ideális beálló

Sokszor hangzik el a lótulajdonosoktól a kérdés; ott van a beálló a karámban vagy a legelőn, miért nem megy be a lovuk ítéletidőben vagy nyári hőségben sem?

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.