Back to top

Miért egészségesebb a méz a cukornál? Kettős cukrok és egyszerű cukrok (1. rész)

Ha mértékkel fogyasztjuk, természetesen a finomított cukor sem egészségtelen. A mézben lévő cukrok azonban érdekes módon másként szívódnak fel a szervezetünkben, mint a finomított cukrok. Ebben a sorozatban ennek miértjét fogjuk megvizsgálni.

A méz háromféle szénhidrátot tartalmaz, egyszerű cukrokat (monoszacharidokat), kettős cukrokat (diszacharidokat) és úgynevezett poliszacharidokat vagyis összetett „cukrokat” - az utóbbit nem tekintjük cukroknak.

Ezért a táplálkozási szakértők azt szokták mondani, hogy a méz hasonlóan hasznos vagy káros, mint a finomított cukor.

Csakhogy a mézben lévő cukrok másként szívódnak fel a szervezetünkben. Nézzük meg közelebbről, hogy ez miért lehet így.

Először is a méz háromféle szénhidrátot (cukrot) tartalmaz, a finomított cukor csak egyfélét.

A finomított fehér cukorban és a mézben tulajdonképpen egyetlen közös cukorféle van, nevezetesen a szacharóz. Míg a finomított cukor tisztán szacharózból azaz szinte 100%-ban ebből a cukorból áll, addig a méznek pusztán 0,5-5%-a szacharóz.

A szacharóz egy összetett két komponensű cukorféle és csak akkor tudja felvenni a szervezetünk, ha az „elemeire” bomlik, glükózra és fruktózra. Ez a lebomlási folyamat a vékonybélben történik meg.

A mézben már eleve lebontották nekünk a méhek a szacharózt erre a két cukorra, vagyis szőlőcukorra és gyümölcscukorra, és mihelyt a méz a szervezetünkbe jut, máris képesek vagyunk „energiává” alakítani.

Fotó: FM: Pelsőczy Csaba
Ezekből az egyszerű  cukrokból áll a méz mintegy 70%-a.

Érdekes módon a méz nem okoz akkora inzulin terhelést a szervezetünkben, mint a különálló glükóz és fruktóz. Erre nem nagyon találnak választ a kutatók és azt feltételezik, hogy a mézben lévő számtalan más nagyjából mintegy 180 összetevőnek (enzímnek, anitoxidánsnak, ásványi elemnek, vitaminoknak stb.) köszönhető ez, bár ezek csekély mértékben fordulnak elő a mézben.

Méhészként fontos tehát a mézet éretten pörgetni, hiszen ez azt is jelenti, hogy nektárban lévő szacharózt a méhek enzimjeikkel lebontották egyszerű cukrokra és hozzáadták azokat az anyagokat, melyek nagy valószínüséggel a legmegfelelőbb felszívódást biztosítja. 

A méz szárítása azért nem helyes, mert főleg szaharóz marad a mézben. Szerencsére hazánkban nem jellemző a méz szárítása.

A cikksorozatot hamarosan folytatjuk!

Készült a _A Bees Help Fight Viruses c. könyv és a M Abdulrhman, Et Al, “Effects Of Honey, Sucrose And Glucose On Blood Glucose And C-Peptide In Patients With Type 1 Diabetes Mellitus.” Complement Ther Clin Pract 2013 Feb; 19(1): 15-9 alapján

Ajánljuk még: Propolisz, méhméreg és egy antibiotikum a koronavírus ellen?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Kezdődik a pollenszezon - néhány növény virágzása már most tünetet okoz

Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-t. Kiemelték azt is: a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől.

Lehet, hogy a háziállatokat is be kell oltani a Covid-19 megfékezéséhez

A jövőben szükség lehet a háziállatok oltására a Covid-19 ellen a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A fertőzött állatok leölése helyett az oltást kellene választani.

Gyógynövények gombás megbetegedésekre

A bőr gombás megbetegedései általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Mivel egy fertőzésről van szó, az is kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy menynyire fogékony ezzel kapcsolatban – erre pedig nagy befolyással van az életmód…

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Rejtőzködő növények a hegységek csúcsain

Az általában élénkzöld növények gyakran nőnek egyesével a Himalája és Hengduan hegység csúcsain Délnyugat-Kínában. Ezek a növények nagyon keresettek a tradicionális kínai gyógyászatban való használatuk miatt, könnyű prédaként a hagyományos kínai gyógynövénygyűjtők számára.

A paprika gyógyhatása

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres. A paprikafélék változatosságukból adódóan tekinthetők zöldségnek, fűszernek, gyógynövénynek, de díszváltozataik is vannak.

Gyógynövények - Harmadik nemzedék, harmincéves üzem

Nagy Balázs nagypapája, Mihály már a rendszerváltás előtt is gyógynövényekkel foglalkozott, 1991-ben pedig megalapította saját vállalkozását. Az idén harmincéves cég főtevékenysége nem változott az évtizedek folyamán, ám a feldolgozás során a gyűjtött alapanyagok rovására nőtt a termesztett gyógynövények aránya.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (2. rész)

Az atka kezelési eljárásrend/protokoll alapelvei, fő kérdései, összeállítása;

A zöld arany

A tökmagolaj egyike a legfinomabb olajoknak, ezért még azok is könnyedén megkedvelhetik, akik egyébként ódzkodnak a hidegen sajtolt olajoktól. Azon túl, hogy nagyon ízletes, rendkívül értékes és természetesen gyógyhatású is.