Back to top

Miért egészségesebb a méz a cukornál? Kettős cukrok és egyszerű cukrok (1. rész)

Ha mértékkel fogyasztjuk, természetesen a finomított cukor sem egészségtelen. A mézben lévő cukrok azonban érdekes módon másként szívódnak fel a szervezetünkben, mint a finomított cukrok. Ebben a sorozatban ennek miértjét fogjuk megvizsgálni.

A méz háromféle szénhidrátot tartalmaz, egyszerű cukrokat (monoszacharidokat), kettős cukrokat (diszacharidokat) és úgynevezett oligoszacharidokat vagyis összetett „cukrokat” - az utóbbit nem tekintjük cukroknak.

Ezért a táplálkozási szakértők azt szokták mondani, hogy a méz hasonlóan hasznos vagy káros, mint a finomított cukor.

Csakhogy a mézben lévő cukrok másként szívódnak fel a szervezetünkben. Nézzük meg közelebbről, hogy ez miért lehet így.

Először is a méz háromféle szénhidrátot (cukrot) tartalmaz, a finomított cukor csak egyfélét.

A finomított fehér cukorban és a mézben tulajdonképpen egyetlen közös cukorféle van, nevezetesen a szacharóz. Míg a finomított cukor tisztán szacharózból azaz szinte 100%-ban ebből a cukorból áll, addig a méznek pusztán 0,5-5%-a szacharóz.

A szacharóz egy összetett két komponensű cukorféle és csak akkor tudja felvenni a szervezetünk, ha az „elemeire” bomlik, glükózra és fruktózra. Ez a lebomlási folyamat a vékonybélben történik meg.

A mézben már eleve lebontották nekünk a méhek a szacharózt erre a két cukorra, vagyis szőlőcukorra és gyümölcscukorra, és mihelyt a méz a szervezetünkbe jut, máris képesek vagyunk „energiává” alakítani.

Fotó: FM: Pelsőczy Csaba
Ezekből az egyszerű  cukrokból áll a méz mintegy 70%-a.

Érdekes módon a méz nem okoz akkora inzulin terhelést a szervezetünkben, mint a különálló glükóz és fruktóz. Erre nem nagyon találnak választ a kutatók és azt feltételezik, hogy a mézben lévő számtalan más nagyjából mintegy 180 összetevőnek (enzímnek, anitoxidánsnak, ásványi elemnek, vitaminoknak stb.) köszönhető ez, bár ezek csekély mértékben fordulnak elő a mézben.

Méhészként fontos tehát a mézet éretten pörgetni, hiszen ez azt is jelenti, hogy nektárban lévő szacharózt a méhek enzimjeikkel lebontották egyszerű cukrokra és hozzáadták azokat az anyagokat, melyek nagy valószínüséggel a legmegfelelőbb felszívódást biztosítja. 

A méz szárítása azért nem helyes, mert főleg szaharóz marad a mézben. Szerencsére hazánkban nem jellemző a méz szárítása.

A cikksorozatot hamarosan folytatjuk!

Készült a _A Bees Help Fight Viruses c. könyv és a M Abdulrhman, Et Al, “Effects Of Honey, Sucrose And Glucose On Blood Glucose And C-Peptide In Patients With Type 1 Diabetes Mellitus.” Complement Ther Clin Pract 2013 Feb; 19(1): 15-9 alapján

Ajánljuk még: Propolisz, méhméreg és egy antibiotikum a koronavírus ellen?

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.