0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Szabadon repül a Harkánál talált darázsölyv a Soproni-hegységben

Szépen keringett a magasban, majd békésen elrepült az a darázsölyv, amit a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai tápláltak fel az elmúlt napokban és engedtek újra szabadon a Soproni-hegységben. A fokozottan védett madár jeladót is kapott.

– Legyengült állapotban találtuk meg a madarat a Soproni-hegységben, Harka közelében május végén. Alig mozdult, könnyen megfogtuk, pedig általában nem enged közel magához senkit. Megvizsgáltuk, de a kimerültségen túl más problémát nem láttunk nála, ezért az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve kezdtük meg a feltáplálását. Kőszegen van egy madármenhely, oda került – mondja Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park tájegységvezetője a kisalfold.hu cikke szerint. – Ezek vonuló madarak, nálunk költenek, s ahogyan a neve is utal rá, a földben lévő darázsfészkekből eszik ki a lárvákat. Ez egy kifejlett, többéves hím példány, a párja valószínűleg a tojásokon ült, neki hordhatta az eleséget. Az idei költés valószínűleg tönkrement, de a madár legalább szépen felépült, megerősödött – magyarázza Váczi Miklós.

A természetvédelmi szakember azt is elmondta, hogy a darázsölyv fokozottan védett madár, rovarevő életmódja miatt számít ritkának. Nehéz megfigyelni őket, mert a nagyobb kiterjedésű lombos erdőket kedvelik, ott raknak fészket, főleg hegy- és dombvidéken.

A Soproni-hegységben 5–10 pár költhet belőlük, májustól augusztusig tartózkodnak itt, akkor Afrikába vonulnak telelni.

– Csendes, nyugodt helyen engedtük szabadon a madarat, közel ahhoz a helyhez, ahol megtaláltuk. Jeladót tettünk rá, így GSM-hálózaton keresztül nyomon követhetjük a mozgását. Vélhetően visszatér majd a párjához és akkor a fészkelőhelyét is megismerjük. Azt is látjuk a térképen, hogy merre jár, hol keres táplálékot, milyen a vonulási iránya, illetve, ha túl hosszú ideig ugyanarról a helyről jönnek a jelek, tudni fogjuk, hogy baj van. A kis szerkezet 365 napon át óránként ad jelet – mondta végezetül a szakember.

A pénteken elengedett darázs­ölyv az elmúlt napokban a Soproni-hegységben a Muck környékén mozgott, a továbbított adatok alapján rendben lehet.

Forrás: kisalfold.hu