Back to top

Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek?

Egy nem rég publikált kínai tanulmány 5115 megkérdezett méhész között egyetlen COVID-19-el fertőzöttet sem talált. Német kutatók kérdőívet dolgoztak ki, hogy szintén felmérjék a méhészek koronavírusra adott reakcióját.

Prof. Dr. Karsten Münstedt kollégáival egy kérdőívet dolgozott ki, hogy felmérjék, a méhméreg valóban hat-e a COVID-19 ellen. Ehhez egy kínai tanulmány szolgáltatta az alapot, mely április végén jelent meg a Toxicon című tudományos folyóiratban.

A kínai tanulmány kimutatta, hogy a megkérdezettek közül egyetlen méhész sem betegedett meg  COVID-19-ben, még a súlyosan érintett Hubei-tartományban sem.

A kínai tanulmány összesen 5115 megkérdezett méhész esetéről számol be - ezek közül 723 wuhani (Hubei-tartomány). Ezzel párhuzamosan 121 apiterápiás pácienst is megvizsgáltak. Bár néhányuk érintkezett koronavírusos beteggel, de senki nem betegedett meg közülük.

A kínai kutatók felmérésük elemzése után azt a hipotézist állították fel, hogy a méhméreg-tolerancia egyféle mechanizmust is biztosít a COVID-19-el szemben.

Fotó: des.az.gov

Ezekről az eredményekről számolt be sajtótájékoztatójukon Prof. Dr. Karsten Münstedt, Dr. Heidrun Männle és Prof. Dr. Jutta Hübner. Egyúttal saját kutatásaik elindításáról is tájékoztattak.

„Ha a hipotézis helyesnek bizonyul, a méhméreg alkalmazása egy érdekes lehetőséget kínál a koronavírus elleni küzdelemben, illetve a méhészek korlátozás nélkül tarthatnak majd rendezvényeket.“

A német kutatók hazai méhészeket szeretnének meginterjúvolni a jénai egyetemmel együtt létrehozott kérdőív segítségével, melyen a méhészek koronavírushoz kapcsolódó tapasztalatairól küldhetik majd el visszajelzéseiket. Karsten Münstedt nyilatkozata szerint a jénai egyetem etikai bizottsága is jóváhagyta a tanulmányt.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azok a méhészek, akik rendszeresen ki vannak téve méhszúrásoknak, megnövekedett IL-10 citokin szinttel rendelkeznek, mely az immunrendszer (a citokin-vihar) szabályozásában játszik jelentős szerepet. Talán ez lehet az oka a méhészek viszonylagos védettségének a vírusokkal szemben. 

A kínai tanulmány ezen a címen olvasható: Yang W, Hu FL, Xu XF. Bee venom and SARS-CoV-2. Toxicon.

A korábbi citokin vizsgálatokról pedig ezen a címen olvashatunk: Meiler F, Zumkehr J, Klinkenberg S, Rucker’s B, Akdis CA, Akdis M. In vivo switch to IL10 secreting T regulatory cells in high dose allergen exposure. J Exp Med. 2008, 205: 2887-2898. doi: 10.1084/jet.20080193

UPDATE: 

A német tanulmány eredményei nem erősítették meg a kínai megfigyeléseket, miszerint a méhészek védettek lennének a koronavírussal szemben, de ebben a tanulmányban a résztvevők korlátozott számát figyelembe véve, nem is tekinthetünk rá úgy, hogy megcáfolta volna a méhtermékek rendszeres használatának immunizáló hatását. Annyit azonban világossá tett, hogy pusztán az, hogy valaki méhész vagy a szezonálisan végzett méhészkedés nem véd a fertőző betegségektől egész évben. Sokkal inkább a méhtermékek rendszeres fogyasztása illetve a méhszúrásoknak való rendszeres, heti kitettségben és az életstílusban keresendő a kínai tanulmány eredménye. A kínai tanulmány megállapítása addig nyilván hipotézis marad, míg további szisztematikus tanulmányok nem erősítik meg. - A cikk szerzőjének megjegyzése.)

A német tanulmány elérhető: Heidrun Männle, Jutta Hübner, Karsten Münstedt, Beekeepers who tolerate bee stings are not protected against SARS-CoV-2 infections, Toxicon, Volume 187, 2020, Pages 279-284, ISSN 0041-0101)

Forrás: 
Deutsches Beinenjournal – online 2020.06.12

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.