Back to top

Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek?

Egy nem rég publikált kínai tanulmány 5115 megkérdezett méhész között egyetlen COVID-19-el fertőzöttet sem talált. Német kutatók kérdőívet dolgoztak ki, hogy szintén felmérjék a méhészek koronavírusra adott reakcióját.

Prof. Dr. Karsten Münstedt kollégáival egy kérdőívet dolgozott ki, hogy felmérjék, a méhméreg valóban hat-e a COVID-19 ellen. Ehhez egy kínai tanulmány szolgáltatta az alapot, mely április végén jelent meg a Toxicon című tudományos folyóiratban.

A kínai tanulmány kimutatta, hogy a megkérdezettek közül egyetlen méhész sem betegedett meg  COVID-19-ben, még a súlyosan érintett Hubei-tartományban sem.

A kínai tanulmány összesen 5115 megkérdezett méhész esetéről számol be - ezek közül 723 wuhani (Hubei-tartomány). Ezzel párhuzamosan 121 apiterápiás pácienst is megvizsgáltak. Bár néhányuk érintkezett koronavírusos beteggel, de senki nem betegedett meg közülük.

A kínai kutatók felmérésük elemzése után azt a hipotézist állították fel, hogy a méhméreg-tolerancia egyféle mechanizmust is biztosít a COVID-19-el szemben.

Fotó: des.az.gov

Ezekről az eredményekről számolt be sajtótájékoztatójukon Prof. Dr. Karsten Münstedt, Dr. Heidrun Männle és Prof. Dr. Jutta Hübner. Egyúttal saját kutatásaik elindításáról is tájékoztattak.

„Ha a hipotézis helyesnek bizonyul, a méhméreg alkalmazása egy érdekes lehetőséget kínál a koronavírus elleni küzdelemben, illetve a méhészek korlátozás nélkül tarthatnak majd rendezvényeket.“

A német kutatók hazai méhészeket szeretnének meginterjúvolni a jénai egyetemmel együtt létrehozott kérdőív segítségével, melyen a méhészek koronavírushoz kapcsolódó tapasztalatairól küldhetik majd el visszajelzéseiket. Karsten Münstedt nyilatkozata szerint a jénai egyetem etikai bizottsága is jóváhagyta a tanulmányt.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy azok a méhészek, akik rendszeresen ki vannak téve méhszúrásoknak, megnövekedett IL-10 citokin szinttel rendelkeznek, mely az immunrendszer (a citokin-vihar) szabályozásában játszik jelentős szerepet. Talán ez lehet az oka a méhészek viszonylagos védettségének a vírusokkal szemben. 

A kínai tanulmány ezen a címen olvasható: Yang W, Hu FL, Xu XF. Bee venom and SARS-CoV-2. Toxicon.

A korábbi citokin vizsgálatokról pedig ezen a címen olvashatunk: Meiler F, Zumkehr J, Klinkenberg S, Rucker’s B, Akdis CA, Akdis M. In vivo switch to IL10 secreting T regulatory cells in high dose allergen exposure. J Exp Med. 2008, 205: 2887-2898. doi: 10.1084/jet.20080193

UPDATE: 

A német tanulmány eredményei nem erősítették meg a kínai megfigyeléseket, miszerint a méhészek védettek lennének a koronavírussal szemben, de ebben a tanulmányban a résztvevők korlátozott számát figyelembe véve, nem is tekinthetünk rá úgy, hogy megcáfolta volna a méhtermékek rendszeres használatának immunizáló hatását. Annyit azonban világossá tett, hogy pusztán az, hogy valaki méhész vagy a szezonálisan végzett méhészkedés nem véd a fertőző betegségektől egész évben. Sokkal inkább a méhtermékek rendszeres fogyasztása illetve a méhszúrásoknak való rendszeres, heti kitettségben és az életstílusban keresendő a kínai tanulmány eredménye. A kínai tanulmány megállapítása addig nyilván hipotézis marad, míg további szisztematikus tanulmányok nem erősítik meg. - A cikk szerzőjének megjegyzése.)

A német tanulmány elérhető: Heidrun Männle, Jutta Hübner, Karsten Münstedt, Beekeepers who tolerate bee stings are not protected against SARS-CoV-2 infections, Toxicon, Volume 187, 2020, Pages 279-284, ISSN 0041-0101)

Forrás: 
Deutsches Beinenjournal – online 2020.06.12

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.

Korábban hulladéknak tartott rostból készül újfajta cukor

A hagyományos édesítőszer kiváltását célzó termékek alapanyagát a búza- és rizsszalmához, illetve a kukoricacsutkához hasonló mezőgazdasági hulladékok alkotják.

Telhetetlen méhek

A brit városok méhállománya igen nagy iramban növekszik, így lassan kiszorítja a helyi, őshonos méhállományt, amely most már segítségre szorul. „Dinók, robotok és méhek. Nem tudom, miért, de ezek mindenkit lenyűgöznek”, mondja Richard Glassborow, a londoni méhészek egyesületének (London Beekeepers’ Association) elnöke.

Érzéketlenítsünk, hogy a ló ne legyen ijedős

Prédaállatokként a lovak természetben való túlélését az biztosította, hogy a környezetre nagyfokú érzékenységgel reagáltak, vagyis megijedtek. De gondoljunk csak bele, milyen furcsa lenne, ha egy rendőrló elvágtázna egy megzizzenő nejlonzacskó láttán, vagy nem lehetne felvenni az állat lábát.

Az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek mentális jólétére is

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik naponta öt vagy több adag gyümölcsöt és zöldséget esznek, sokkal jobb mentális egészségnek örvendenek. A kutatás szerint a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztás a középiskolások körében jobb mentális jóléttel jár együtt, a tápláló reggeli és ebéd pedig minden korosztályban összefügg az érzelmi jóléttel.

Akác-, hárs- és napraforgómézeink baktériumgátló hatása

A népgyógyászatban és hagyományos orvoslásban a sebgyógyító hatás mellett a mézet leggyakrabban légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére használják. Számos publikáció támasztja alá a mézek antibakteriális hatását a leggyakoribb légúti baktériumokkal szemben, ám biofilm­képződést gátló hatásuk kevésbé kutatott.

Két különös kedvenc

Dr. Ország Mihály Mindent lehet, de krokodilt, azt nem című roppant humoros könyve az elmúlt harminc évben mit sem veszített aktualitásából. A szerző egyedi hangnemben és bájos iróniával mutatta be a különféle egzotikus kedvenceit.

Paraziták a beporzókon: a monokultúra lenne az oka?

Az Amerikai Egyesült Államokban működő különböző intézmények tudósai közös kutatásban arra a megállapításra jutottak, hogy a monokultúrás termesztés gyakorlatának széles körű alkalmazása növeli a beporzó rovarok parazitáinak előfordulását.