0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Kalászos bemutató Kétsopronyban

Kalászos növényekben várhatóan 2022–23-ra körülbelül 1,5 millió hektáron más típusú szereket kell majd használni a gazdáknak, mint most, köszönhetően az EU-ban zajló hatóanyag-felülvizsgálatnak. A gombaölő szerek közül kivonják az azol hatóanyagúak többségét, azonban jövőre már elérhetőek lesznek olyan termékek, amelyek megoldást kínálnak a kivont hatóanyagok helyett.

Egyebek mellett egy ilyen hatóanyag kisparcellás kísérleti eredményeit is megismerhették Kétsopronyban, a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezetnél rendezett kalászos bemutató résztvevői.

youtube://v/sE_OF6V0QI4

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

„Mintegy 2-3 hét van hátra az őszi búza éréséig, de a Medárdkor kezdődött csapadékos időjárás miatt elképzelhető, hogy szükség lesz még egy gombaölőszeres kezelésre ahhoz, hogy elkerülhető legyen a rozsdabetegségek okozta, akár 1 tonnát is elérő termésveszteség” – mondta Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke.

A kisparcellás kísérletben egyébként Berstein fajtájú őszi búzát vetettek. A kezeletlen kontrollon ebben a „nem igazán gombás évben” mintegy 10 százalékos lisztharmat- és 6-7 százalék vörösrozsda-fertőzést találtak, míg azokban a parcellában, ahol a BASF 2021-től kapható Revycare® nevű szerével április 9-én védekeztek, a lisztharmat, illetve a vörösrozsda is mindössze 1-2 százalékos fertőzést mutatott. A szakember azonban rámutatott, hogy ez a minimális fertőzöttség védekezés hiányában a gomba szaporodásának kedvező körülmények esetén 15-20 nap alatt többszörösére is nőhet, amely rögtön a minőségromlás mellett a termésmennyiséget is érinti.

„A Revycare® tulajdonképpen nagyon széles körben használható termék. Most pillanatnyilag a korai gombabetegségek elleni védekezést tartjuk vele az elsődleges célnak, ami ugye az egy-két szárcsomós állapotban szokott történni a kalászosoknál.

Ez az elsődleges, de nagyon jól alkalmazható még például a fölső levelek védelmére is, a zászlóslevél kiterülése kalászhányás közötti időszakban is, és most tartanak a kísérletek a fuzárium elleni védekezés terén is” – hangoztatta Füzi István.

Az új készítménnyel kezelt parcellákon a gombák minimális jelenléte mellett az is megmutatkozott, hogy a szernek zöldítő hatása is van: a búza egy zöld levéllel többet hozott a kezelt parcellákon, illetve a növényekben a klorofillszint is szemmel láthatóan magasabb volt.

A kemikáliák hatásainak bemutatása után a résztvevő gazdák megismerhették azokat az őszi búza és -árpa fajtákat, amelyekkel a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet partnereként találkozhatnak. Miközben egyik helyszínről a másikra tartottunk, Vecseri Csabával, a szentesi Terra-Coop Kft. növényvédelmi szakirányítójával arról beszéltünk, hogy az eredményes gazdálkodáshoz ma már évről évre újra körültekintően megválasztott fajtaszortimentre, az aktuális évnek és termőterületnek megfelelő, sokszor csak egészen apró dolgokban eltérő termesztéstechnológiára, növényvédelemre van szükség. Mint mondta

néha az eredményességhez kockáztatni kell, és ezért is kerülnek elő a termelésben ősi búzafajták vagy épp a durumbúza, amely ugyan nagyon kényes, ám az ára miatt megéri a vesződséget.

„A modern fajták magas termésmennyiségre képesek – mondta Vecseri Csaba –, ám ezzel együtt sajnos, jellemzően érzékenyebbek a betegségekre, így komoly vegyszerhasználat nélkül nem lehet őket sikeresen termeszteni. És ugyan szép az EU törekvése az ökológiai gazdálkodás kiszélesítésére, ám ezzel együtt valószínűleg számítani lehet a megtermelt minőségi élelmiszer árának emelkedésére.”

A bemutatón a vendéglátó szövetkezetről 
Petrovszki Attila István elnök a köszöntőjében elmondta: „Alapvetően két ága van a gazdálkodásunknak, állattenyésztés és növénytermesztés. Az állattenyésztés is két részre bomlik: szarvasmarhatelepünk egy 500 tehénből álló holstein-fríz állományú tenyészet, sertéstelepünk, egy 400 kocás Topigs állomány, ahol a végterméket meghizlaljuk. Éves szinten 8500 hízót bocsájtunk ki, tejtermelésben pedig 4 millió kilogrammot állítunk elő.

Növénytermesztésünk egyrészt az állatállományunk takarmányellátását biztosítja, a többi részen pedig vetőmag-előállítással foglalkozunk.

Kalászos vetőmag a fő profilunk: 700 hektáron állítunk elő 3500-4000 tonna kalászos vetőmagot. Ennek mintegy 20 százaléka őszi árpa és a többi őszi búza. Fajtaszortiment tekintetében 3-4 fajta őszi árpa, és 10-15 fajta őszi búza adja a választékot, hogy minél szélesebb termelői igényeket tudjunk kielégíteni.”

Revysol®, az új azol

A hatóanyagok újraengedélyezésének köszönhetően várhatóan 2022–2023-ra a kalászos gombaölő szerek mintegy 75 százalékát kivonják a forgalomból, ami elsősorban az azol típusú hatóanyagokat érinti.

Tudni kell, hogy a mai modern kalászosok érzékenyek a gombafertőzésre, legyen szó a lisztharmatról, rozsdafertőzésekről vagy fuzáriumról, és azt is, hogy ma az azolok adják a gomba elleni védekezés gerincét. Az azolok hatékonysága abból adódik, hogy képesek blokkolni az úgynevezett CYP-51-es enzimet, ami a gomba sejtfalképződésében játszik nagyon fontos szerepet.

„Az elmúlt években kiderült – hangsúlyozza Hajnal Gábor, a BASF Hungária Agrodivízió marketingvezetője – hogy lehet az azoloknak a CYP-19-es enzimre is hatásuk. Ez az enzim pedig az emlősök endokrinrendszerében játszik fontos szerepet. Mi azt mondtuk a BASF-nél, hogy látjuk a problémát, és hiszünk abban, hogy új módszerekkel lehet olyan azolt fejleszteni, ami célzottan a CYP-51-re hat, és minimalizálni lehet hatását a CYP-19-re. Bevezettünk egy új, in-vitro szűrési rendszert, aminek köszönhetően hosszas kutatások után eljutottunk egy új azolhoz, a szabadalmi oltalom alatt álló Revysolhoz. Ez a molekula, hatóanyag megőrizte hatékonyságát a CYP-51 gátlásában, sőt, még egy új szintet is sikerült lépni, viszont meg lehetett szüntetni a mellékhatást.”

A fajtabemutatón Faragó Attila Géza, a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési főágazatvezetője minden búzafajtához elmondta saját technológiai tapasztalatait, kiemelve, hogy sajnos a malmi és takarmánybúza közötti árkülönbség miatt – több év távlatából nézve – tulajdonképpen nem is igazán éri meg malmi búzát termelni, mert mindenképpen növelni kell a termésátlagokat, ha azt szeretnénk, hogy a termelés kifizetődő maradjon. A fajtasort végigjárva azonban a francia és német nemesítésű, bőtermő búzák mellett a szakember kiemelt három magyar – szegedi, illetve martonvásári nemesítésű fajtát, a GK Csillagot, a
GK Szilárdot és az Mv Nádort – amelyek szerinte egyrészt a hazai viszonyok között jól termeszthetők, nagy termésátlagokra képesek és emellett nagy biztonsággal teremnek malmi minőségű búzát

. „Úgy gondolom, hogy ezek a fajták eleve jól alkalmazkodtak a magyarországi, kontinentális viszonyokhoz. Megfelelő tápanyagellátás mellett képesek felvenni a versenyt a többi, francia és német búzákkal szemben.

Nyilvánvalóan ezért is maradtak ezek a magyar búzafajták a vetőmagtermelési és -értékesítési palettánkon, viszont a külföldi fajták is elterjedtek az utóbbi években, mert sokszor nagyobb termésekre voltak képesek azonos körülmények között.

Vannak hát teendőink, nekünk magya­roknak a nemesítés és fajtafenntartás folyamán, ha továbbra is versenyképesek szeretnénk maradni a világ gabonapiacain. A nálunk található magyar búzafajtákkal a mi viszonyaink között a minőségi malmi búzákat meg lehet termelni, a piacnak ezt értékelni kellene, mert olyan lisztet lehet belőlük őrölni, amely alkalmas az elvárásainknak megfelelő pékáruk elkészítésére. Nem véletlenül világhírű minden szempontból a magyar búza minősége, ezt kellene megőrizni, ehhez olyan felvásárlási árakat kellene kialakítani, hogy a gazdálkodóknak megérje termelni.”

Forrás: Magyar Mezőgazdaság