Back to top

Látványos búzakísérlet Szihalomban

A 2020. június 3-án sikeresen megtartott virtuális repcebemutatónk szomszédságában vetette el egyik legrégibb kísérleti partnerünk, Tóbi Viktor, a Gold Farm Kft. ügyvezetője a technológiai bemutató- és mellette a további 44 fajtás őszi búzakísérletünket.

A kísérlet a tavaszi, különösen az áprilisi szárazság megpróbáltatásai ellenére is szívet gyönyörködtető látvány, nem csoda, ha a környékbeli gazdák közül már többen jelezték látogatási szándékukat.

Szihalomban 4. éve állítunk be őszi búza kísérletet és tartunk sikeres, nagy létszámú bemutatókat.

Ez nemcsak a kísérlet szakmai értékének, hanem a kísérletvezető gondosságának, a kísérlet magas színvonalú kivitelezésének is az elismerése. Sajnos ebben az évben az ismert okok miatt nem tarthatjuk meg a szokásos személyes szakmai találkozónkat, de a technika adta lehetőségeket felhasználva idén is megoszthatjuk információinkat a búza ez évi állapotáról, s az egyes fajták szárazsággal szembeni viselkedéséről. Munkatársainak lelkes közreműködésével ugyanis hiteles képek és videófelvételek születtek, melyek bizonyítják, hogy a magas színvonalú, igényes agrotechnika sok mindent tud ellensúlyozni még egy olyan évben is, amikor a talajban ároknyi repedések keletkeztek a kiszáradás miatt.

A 12 nemesítőház 44 különböző búzafajtáján határozottan látszanak a habitusbeli különbségek, úgymint magasság, szín, viaszosság, levelezettség, levélállás, kalásztípus, kalászhossz, a betegségek megjelenése, a levelek sodrottsága (furulyázása), mely a szárazság miatt jelenik meg kisebb-nagyobb mértékben.

Az idén első ízben beállított technológiai bemutatóparcellákon pedig az IKR Agrár Kft. szakemberei által javasolt technológia kezeléseket, s velük együtt cégünk saját fejlesztésű vagy kizárólagosan forgalmazott műtrágyáit, lombtrágyáit, gyomirtó, rovarirtó- és gombaölőszereit mutatjuk be példás kivitelezésben.

A kísérlet mostani állapota alapján reális reményünk lehet arra, hogy Szihalomban ez évben is megbízható és értékes adatokkal, tapasztalatokkal gazdagodunk majd.

Addig is, amennyiben személyesen is megtekintené a fajtasort, vegye fel a kapcsolatot az IKR Agrár Kft. füzesabonyi területi központ munkatársaival. (x)

IKR Agrár Kft.
2943 Bábolna, IKR Park hrsz: 890
+36 34 569 024
www.ikragrar.huinfo@ikragrar.hu

 

Forrás: 
IKR Agrár Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.

Árutőzsde: kisebb mozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.

Őszibúza-fajtaválaszték a KITE Zrt.-nél

A tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Syngenta nemesítésű kukoricák és napraforgók Mezőtúrról

Európa legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát építette fel a Syngenta Mezőtúron. Mint a mai ünnepélyes átadáson elhangzott: a vállalat mintegy 1,5 milliárd forintot fordított a beruházásra, amelynek révén a modern technológiával felszerelt állomás különféle kukorica- és napraforgófajtákat nemesít az egész európai piacra.