Back to top

A páratlan egri rozé

A koronavírusra való tekintettel idén három naposra tervezték az Egri Borvidéki Borversenyt. A megmérettetésre összesen negyven borászat jelentkezett 236 tétellel, amelynek az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat (Kőlyuktető) biztosított helyszínt.

Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács – EBHT – elnöke elmondta, a tételek a versenyen hét kategóriában indulhatnak: I. Fehér borok, II. Egri Csillag, III. Debrői Hárslevelű, IV. Desszert borok, V. Rozé borok, VI. Vörös és/Siller borok, Desszert borok, VII. Egri Bikavér. A szakember köszöntőjében kiemelte, ma 1-1,3 millió forint egy hektár szőlő művelési költsége, a hosszútávú fennmaradáshoz elvárható lenne minimum 1,6 millió forintos árbevétel. A felvásárlási árak folyamatos csökkenése azonban sajnos nem ebbe az irányba mutat.

Egri borverseny a koronavírus árnyékában
Fotó: viniczai

A borvidéken a területfelmérések lezajlottak, vizsgálták a metszetlen, műveletlen ültetvényeket, ezzel is tovább tisztul a kép.

Azt is megnézték, milyenek a rügyterhelések, megfelelnek-e az egri bor minőségének. Természetesen ez még a vegetációban változhat.

Az Egri Borvidéken felmerült az igény, hogy új arculatot adjanak a borvidéknek. Mint Hunyadi Judit marketing és pr ügyintéző elmondta, szeretnék megcélozni a fiatalabb korosztályt, lendületet adni az egri bor fogyasztásának. Szerencsére oly nagy a borválaszték, hogy minden igényt ki lehet elégíteni. Multifunkcionális borvidék, ahol kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő bort.

Nagy tételszámot neveztek a borászatok
Fotó: viniczai

A fiatalság az a réteg, ami felé korábban kevésbé nyitottak, ennek keretében szeretnének nagyobb hangsúlyt helyezni a rozékra.

Egernek az előnye, a vulkanikus talaj mellett, hogy meg lehet tartani a savakat, a borokat szép testek, magasabb extrakt tartalom jellemzi, gyümölcsösséggel társulva.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország legjobb rozéit tudjuk elkészíteni” - magyarázta a szakember, aki alig egy hónapja kezdte meg a feladat elvégzését, a munkának még az elején járnak. A rozé olyan kategória, amit a különböző korosztályok is magukénak éreznek. Eger és az egri borászok képesek arra, hogy ne csak egyéves rozékat készítsenek. Természetesen az idősebb korosztályról sem feledkeznek el, ők a nehezebb vörösborok kedvelői.

Nem mehet a rozé és a testesebb vörösbor egymás rovására

A fiatalság megszólítását élményeken, érzéseken keresztül szeretnék megvalósítani. Mindehhez Egerben a történelmi és természeti környezet nyújt hátteret.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A jégkorszakot túlélték, de a COVID-járványt nem biztos – a vérük aranyat ér

Az atlanti tőrfarkú rákról van szó, melynek egyedszáma rohamosan csökken, mert különleges és egyedülálló vérük a gyógyszergyártók számára rendkívül hasznos, ezért egy egész iparág épült erre.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Elmarad a 2021-es ProWein a COVID-19 járvány miatt

A Covid-19-hez kapcsolódó korlátozások miatt a ProWein 2021-et - a világ vezető és legjelentősebb bor- és szeszesital-vásárát - nem tervezik megszervezni március 19-23 között. A következő ProWein kiállítást Düsseldorfban 2022. március 27-29 között tartják meg.

A járvány ellenére nőtt az utasok száma a Pálházi Állami Erdei Vasúton

Felemás esztendőn vannak túl az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott kisvasutak. A Lillafüredi Állami Erdei Vasúton (LÁEV) csökkent, a Pálházi Állami Erdei Vasúton (PÁEV) viszont növekedett az utasok száma, a 2019-es esztendőhöz viszonyítva. A LÁEV szerelvényein több mint 152 ezren utaztak, a PÁEV-nél pedig meghaladta a 43 ezret a jegyet váltók száma.

Mi volt a Lidl sztárterméke a brit piacon?

Pizsamát, kényelmes otthoni ruhákat, pezsgőt és süteményt vettek a karácsonyt megelőző időszakban a britek. A koronavírus-járvány jelentősen átalakította az év végi menetrendet is. A szigorú korlátozások miatt máshogyan alakult a karácsonyi időszak Nagy-Britanniában is, a BBC cikkében arról ír, milyen termékek voltak a legkelendőbbek az ünnepi időszakban.

Uniós ellenérzés - marad az Uhudler?

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz, az osztrák ÖVP EU parlamenti képviselői „furcsának” tartják az Uhudlerrel kapcsolatos aggodalmakat, mert „az Uhudler nincs veszélyben, a KAP-tól függetlenül gyümölcsborként forgalmazható” olvashatjuk a Blick ins Land hírportál közleményében.

Vírusok és étrend: mi a megoldás?

Az étrendünk megváltoztatásával elkerülhető lenne a vírusok terjedése, például a húsevés elhagyásával megszűnnének a zoonotikus vírusok a tudósok szerint. Ám a helyzet ennél bonyolultabb, a legtöbb ember ugyanis nem akar lemondani a húsevésről. A COVID-19 járvány mutatott rá a zoonotikus vírusok, azaz az állatról emberre terjedő vírusok veszélyére. 

Kreatív tüntetők járványhelyzet idején

Bár a Zöld Hét (Grüne Woche) a digitális térbe költözött az idei évre, a vele összehangolt demonstrációkat azért megtartják – igaz, pandémiakonform módon. Január 16-án tízezer színes lábnyom-, illetve csizmaalakú üzenetet akasztottak ki a szervezők a berlini kancellári hivatal elé, így követelve az agrárpolitikai fordulatot. Az agrárminiszter több tárgyilagosságot kért a tüntetőktől.

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

Földönkívüli borospalackok közelednek a Föld felé

Kisebb-nagyobb sikerrel a közösségi médiának köszönhetően a világ számos pontján elterjedt a „száraz január” kihívás. Ennek a lényege, hogy a résztvevők januárban egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozókat pedig 12 üveg jó minőségű francia bor kisértette egy teljes éven keresztül.