Back to top

A páratlan egri rozé

A koronavírusra való tekintettel idén három naposra tervezték az Egri Borvidéki Borversenyt. A megmérettetésre összesen negyven borászat jelentkezett 236 tétellel, amelynek az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat (Kőlyuktető) biztosított helyszínt.

Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács – EBHT – elnöke elmondta, a tételek a versenyen hét kategóriában indulhatnak: I. Fehér borok, II. Egri Csillag, III. Debrői Hárslevelű, IV. Desszert borok, V. Rozé borok, VI. Vörös és/Siller borok, Desszert borok, VII. Egri Bikavér. A szakember köszöntőjében kiemelte, ma 1-1,3 millió forint egy hektár szőlő művelési költsége, a hosszútávú fennmaradáshoz elvárható lenne minimum 1,6 millió forintos árbevétel. A felvásárlási árak folyamatos csökkenése azonban sajnos nem ebbe az irányba mutat.

Egri borverseny a koronavírus árnyékában
Fotó: viniczai

A borvidéken a területfelmérések lezajlottak, vizsgálták a metszetlen, műveletlen ültetvényeket, ezzel is tovább tisztul a kép.

Azt is megnézték, milyenek a rügyterhelések, megfelelnek-e az egri bor minőségének. Természetesen ez még a vegetációban változhat.

Az Egri Borvidéken felmerült az igény, hogy új arculatot adjanak a borvidéknek. Mint Hunyadi Judit marketing és pr ügyintéző elmondta, szeretnék megcélozni a fiatalabb korosztályt, lendületet adni az egri bor fogyasztásának. Szerencsére oly nagy a borválaszték, hogy minden igényt ki lehet elégíteni. Multifunkcionális borvidék, ahol kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő bort.

Nagy tételszámot neveztek a borászatok
Fotó: viniczai

A fiatalság az a réteg, ami felé korábban kevésbé nyitottak, ennek keretében szeretnének nagyobb hangsúlyt helyezni a rozékra.

Egernek az előnye, a vulkanikus talaj mellett, hogy meg lehet tartani a savakat, a borokat szép testek, magasabb extrakt tartalom jellemzi, gyümölcsösséggel társulva.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország legjobb rozéit tudjuk elkészíteni” - magyarázta a szakember, aki alig egy hónapja kezdte meg a feladat elvégzését, a munkának még az elején járnak. A rozé olyan kategória, amit a különböző korosztályok is magukénak éreznek. Eger és az egri borászok képesek arra, hogy ne csak egyéves rozékat készítsenek. Természetesen az idősebb korosztályról sem feledkeznek el, ők a nehezebb vörösborok kedvelői.

Nem mehet a rozé és a testesebb vörösbor egymás rovására

A fiatalság megszólítását élményeken, érzéseken keresztül szeretnék megvalósítani. Mindehhez Egerben a történelmi és természeti környezet nyújt hátteret.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.