Back to top

A páratlan egri rozé

A koronavírusra való tekintettel idén három naposra tervezték az Egri Borvidéki Borversenyt. A megmérettetésre összesen negyven borászat jelentkezett 236 tétellel, amelynek az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat (Kőlyuktető) biztosított helyszínt.

Farkas László az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács – EBHT – elnöke elmondta, a tételek a versenyen hét kategóriában indulhatnak: I. Fehér borok, II. Egri Csillag, III. Debrői Hárslevelű, IV. Desszert borok, V. Rozé borok, VI. Vörös és/Siller borok, Desszert borok, VII. Egri Bikavér. A szakember köszöntőjében kiemelte, ma 1-1,3 millió forint egy hektár szőlő művelési költsége, a hosszútávú fennmaradáshoz elvárható lenne minimum 1,6 millió forintos árbevétel. A felvásárlási árak folyamatos csökkenése azonban sajnos nem ebbe az irányba mutat.

Egri borverseny a koronavírus árnyékában
Fotó: viniczai

A borvidéken a területfelmérések lezajlottak, vizsgálták a metszetlen, műveletlen ültetvényeket, ezzel is tovább tisztul a kép.

Azt is megnézték, milyenek a rügyterhelések, megfelelnek-e az egri bor minőségének. Természetesen ez még a vegetációban változhat.

Az Egri Borvidéken felmerült az igény, hogy új arculatot adjanak a borvidéknek. Mint Hunyadi Judit marketing és pr ügyintéző elmondta, szeretnék megcélozni a fiatalabb korosztályt, lendületet adni az egri bor fogyasztásának. Szerencsére oly nagy a borválaszték, hogy minden igényt ki lehet elégíteni. Multifunkcionális borvidék, ahol kortól és nemtől függetlenül mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő bort.

Nagy tételszámot neveztek a borászatok
Fotó: viniczai

A fiatalság az a réteg, ami felé korábban kevésbé nyitottak, ennek keretében szeretnének nagyobb hangsúlyt helyezni a rozékra.

Egernek az előnye, a vulkanikus talaj mellett, hogy meg lehet tartani a savakat, a borokat szép testek, magasabb extrakt tartalom jellemzi, gyümölcsösséggel társulva.

„Meggyőződésem, hogy Magyarország legjobb rozéit tudjuk elkészíteni” - magyarázta a szakember, aki alig egy hónapja kezdte meg a feladat elvégzését, a munkának még az elején járnak. A rozé olyan kategória, amit a különböző korosztályok is magukénak éreznek. Eger és az egri borászok képesek arra, hogy ne csak egyéves rozékat készítsenek. Természetesen az idősebb korosztályról sem feledkeznek el, ők a nehezebb vörösborok kedvelői.

Nem mehet a rozé és a testesebb vörösbor egymás rovására

A fiatalság megszólítását élményeken, érzéseken keresztül szeretnék megvalósítani. Mindehhez Egerben a történelmi és természeti környezet nyújt hátteret.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.